So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Ko iščete delo, ne kličite kadrovske službe

Čas branja: 3 min
01.07.2014  12:01
Priložnosti za mlade obstajajo, samo zgrabiti jih je potrebno!
Ko iščete delo, ne kličite kadrovske službe

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

sei
Vsi članki in blogi na SEI Startaj.si strani

»Slika na trgu dela ni tako črna, kot zgleda na prvi pogled, ampak vseeno je potrebno veliko delati in biti aktiven iskalec zaposlitve.« To je eden od nasvetov, ki ga je na včerajšnjem uvodnem dogodku pripravništva za študente v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice (AmCham) in ameriškega veleposlaništva v Sloveniji, dala Maja Radišek iz zaposlitvenega portala MojeDelo.com.

Radiškova je ob tem opozorila, da je potrebno izpiliti ključne veščine, ki vam lahko pomagajo pri predstavitvi svojih koristi za delodajalca. »Od iskalcev želimo, da najdejo tisto, kar jih resnično predstavlja. Tega pa ne bodo našli brez kariernega profila in osebnega poslovnega modela,« je med drugim povedala. Mladi ljudje morajo usmerjeno iskati zaposlitev in delodajalcu predstaviti svojo edinstvenost, je še dejala.

Pripravniki, našli ste prave osebe v podjetju

Veleposlaništvo ZDA in AmCham v sklopu Summer Economics Instituta dvajsetim slovenskim študentom različnih študijskih programom omogočata t. i. »ameriški, odprt princip« strokovnega usposabljanja in opravljanja prakse v izbranih podjetij oziroma ob vnaprej določenih mentorjih. Več o programu Summer Economics Instituta lahko preberete v članku S Startaj.si v svet pripravništva.

Radiškova meni, da so študentje, ki sodelujejo v programu, tako že prišli do pravih oseb v podjetjih, do nadrejenih oziroma mentorjev. »Večina se jih namreč obrne na kadrovsko službo, kar pa je napaka. Prava oseba je vodja trženja.«

amcham1.1404203555.JPG.n.960px.jpg
Simona Fabjan, študentka Biotehnične fakultete, ki bo prakso opravljala pri Drogi Kolinski:

Za program sem izvedela od profesorice na Biotehnični fakulteti. Zdi se mi odlična priložnost, saj pristaneš v podjetju iz panoge, za katero se izobražuješ. Prav tako lahko vzpostaviš stik z drugimi odličnimi študenti. Nikoli ne veš, kdaj boš lahko potreboval njihovo pomoč v prihodnosti. Sama zase sicer menim, da sem zelo delovna, perfekcionistka, ki stremi k čim bolje opravljenemu delu, a moram po drugi strani izboljšati svoj pristop do sogovornikov.

Prepričana sem, da slovensko visoko šolstvo ni dovolj usmerjeno v potrebe gospodarstva. Programi, kot je ta na katerem sodelujem, bi morali biti pogostejši. Izkušnje so pomembne, v času študija jih dobimo premalo, oziroma nas premalo spodbujajo k temu, da bi bili bolj samoiniciativni. Tisti, ki smo malce bolj ambiciozni, pa že sami iščemo priložnosti za delo.

amcham.1404203538.JPG.n.960px.jpg
Miha Trstenjak, študent FDV, ki bo prakso opravljal v podjetju HP:

Prijavil sem se, da dobim vpogled v delovanje podjetij zasebnega sektorja in da znanje prenesem tudi v prakso. Študiram Mednarodne odnose na Fakulteti za družbene odnose, kjer sicer imamo ekonomske predmete, ampak gre večinoma za teorijo. Pričakujem, da bom v času programa pridobil vrsto manjših sposobnosti. Prvič bom zares deloval v nekem kolektivu in spoznal, kako je pravzaprav delati v večjem podjetju kot je HP. Na drugi strani si obetam pridobitev dodatnih znanj o ameriškem modelu praktičnega usposabljanja. Pomembno je, da to združimo v koherentno celoto.

Menim, da za izboljšanje razmer v Sloveniji, potrebujemo predvsem spremembo politične kulture. Nujno je namreč zavedanje, da smo del skupnosti, v katero moramo tako ali drugače prispevati in delovati odgovorno ter konstruktivno.

Mislim tudi, da slovenski izobraževalni sistem ni dovolj usmerjen v potrebe gospodarstva, potrebujemo namreč neko vmesno stopnjo, kot jo imajo denimo v Nemčiji v obliki visokih strokovnih šol, kjer mlade izobražujejo v skladu s potrebami gospodarstva.

amcham3.1404203590.JPG.n.960px.jpg
Nevenka Oštarjaš, mentorica pri IBM

Svet stoji na mladih kadrih, tukaj je perspektiva. IBM jim želi pomagati, da pridejo do priložnosti. Smo zainteresirani, da pridemo do novih potencialov. V programu delujemo že tretje leto in vsako leto smo dobili dobrega kandidata. Prepričana sem, da bo tudi letos enako.

Prva lastnost, ki jo iščemo pri študentih, ki prestopijo naš prag, je občutek zavzetosti in interesa. Vsi hodijo na univerze, večina jih ima diplomo, a zavzetost, želja - to je pomembno. Ko to vidimo, običajno niti ne gremo v detajle glede preteklih delovnih izkušenj.

Slovenski IBM je imel v preteklosti veliko globalnih zgodb. To pomeni, da je želja in izobrazba naših študentov dobra. A naj dodam, da to po navadi niso študenti, ki so zgolj študirali in opravili diplomo, temveč takšni, ki so se izobraževali v tujini in opravljali dodatne aktivnosti. Ne bi rekla, da je zgolj univerza tista, ki je zaslužna za izobraženo delovno silo, gre tudi za osebnostni interes.

amcham2.1404203573.JPG.s.960px.jpg
»Od iskalcev želimo, da najdejo tisto, kar jih resnično predstavlja. Tega pa ne bodo našli brez kariernega profila in osebnega poslovnega modela,« je v predavanju pred študenti izpostavila Špela Radišek s portala MojeDelo.com

Kako potekajo tovrstna usposabljanja, so zahtevna in koliko časa vzamejo? Kaj od mene zahtevajo morebitni delodajalci? Kaj bom kot mlad brezposeln študent pridobil in ali so moje možnosti za zaposlitev po koncu pripravništva večje? Odgovore na vprašanja bomo skupaj s študenti, mentorji in delodajalci iskali tudi na portalu startaj.si. Vsak teden bomo poročali o dogajanju med pripravniki; pripravljamo vrsto zanimivih reportaž, anket in intervjujev. Berite nas.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...