So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

LUI praznuje desetletnico: »Na trgu uspe 95 odstotkov naših start-upov«

Čas branja: 2 min
18.06.2014  19:12
V zadnjih nekaj letih je Ljubljanski univerzitetni inkubator podprl 104 start-upe, ki so ustvarili 27 milijonov evrov prihodkov in odprli 300 delovnih mest
LUI praznuje desetletnico: »Na trgu uspe 95 odstotkov naših start-upov«

Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) je danes obeležil desetletnico delovanja. Ob jubileju so se predstavili nekateri start-upi, ki delujejo pod njihovo streho, direktorica Lidija Honzak pa je spregovorila o statistiki inkubiranih podjetij.

Po njenih besedah je LUI od leta 2008 podprl 104 start-upe, ki so ustvarili 27 milijonov evrov prihodkov in odprli več kot 300 delovnih mest. »Okoli 95 odstotkov podjetij je uspelo na trgu, 40 odstotkov jih deluje tudi na tujih trgih. Investicij v podjetja je bilo za okoli 16 milijonov, v teh letih pa je LUI iz proračuna prejel 580 tisoč evrov,« pojasnjuje Hoznakova.

Inkubator ekipam na pomoč priskoči že pri snovanju idej, veliko pozornosti pa namenjajo preizkusu potencialnih rešitev na trgu. »Poslovni načrti nas ne zanimajo toliko kot nas zanimajo modeli, ki sledijo lean metodologiji,« pravi sogovornica. LUI pogostokrat obiščejo tudi direktorji večji slovenskih podjetij, ki z mladimi podjetniki delijo svoje znanje in izkušnje.

"V ekipi morajo biti fleksibilni in odprti ljudje"

Pri sprejemu novih podjetij v inkubator je med drugim pomembna struktura ekipe. »Potrebni so fleksibilni in odprti ljudje, ki se veliko pogovarjajo. Skrivanje zapira napredek,« dodaja Hoznakova. Tovrstne ekipe med programom pogostokrat ugotovijo, da projekt tržno ne bo uspešen. A ne obupajo, temveč raje začnejo z nečim drugim, še pravi sogovornica in ob tem izpostavlja pomen interdisciplinarnosti in dolgoročne podpore, ki jo ponuja LUI.

DSC-1283.1403110772.JPG.n.960px.jpg
"V LUI smo prišli pred letom dni, s testnimi izdelkom, ki smo ga v tem času razvili, tako, da že imamo prve stranke. V inkubatorju so nas sicer najprej podprli z dobro opremljenimi prostori, kjer je mogoče druženje z ostalimi člani. Vsi smo namreč podjetniki, zato prevladuje pozitivna atmosfera. Veliko novega znanja dobimo tudi na predavanjih strokovnjakov." Matjaž Škoda in Simon Meglič, ki sta razvila poslovno glasbeno storitev GlobalWebDJ.

inkubator.1403111081.jpg.n.960px.jpg
"Z LUI-jem sodelujemo tri leta in pol, v tem času pa ti pomagajo z mentorstvi, izobraževanji in pomočjo pri pridobivanju sredstev. V inkubatorju spoznaš tudi druge ekipe, ki si med seboj pomagajo in spodbujajo. Dobro je uveljavljen koncept skupnih pisarn, kjer lahko z drugimi deliš ideje in pridobiš njihova mnenja. Odnos z vodstvom je zelo oseben, na pomoč med drugim priskočijo pri promociji in iskanju investitorjev." Tina Burger in Nika Pušenjak iz podjetja Larus Inventa, ki se ukvarja z uporabno psihofiziologijo.

DSC-1291.1403110855.JPG.n.960px.jpg
"Pri inkubatorju smo od ustanovitve podjetja. Zaradi našega specifičnega dela - potrebujemo namreč laboratorij - nam prostorov niso mogli ponuditi, a nam po drugi strani pomagajo s podpornim okoljem. Predstavili so nam načine, kako se predstaviti trgu in nas izobrazili na področju intelektualne lastnine." Luka Mohorič iz podjetja Animacel, ki z matičnimi celicami zdravi bolezni psov.

DSC-1285.1403110798.JPG.c.960px.jpg
"V inkubatorju so na voljo zunanji svetovalci, ki priskočijo na pomoč, ko je start-up v največji dilemi. Zelo je pomembno, da ti nekdo pomaga razmišljati out-of-the-box v ključnih trenutkih. LUI pa prinaša tudi materialne ugodnosti, kot je denimo cenejša pisarna." Tomaž Levak in Žiga Drev iz podjetja Prospeh, ki razvija sistem za sledenje prehrambnih izdelkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...