So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

SQWIZ: Wayra nam odpira pot na svetovni trg

Čas branja: 2 min
17.06.2014  12:33
Londonski podjetniški pospeševalnik Wayra je investiral 80 tisoč evrov v slovenski start-up SQWIZ, ki razvija aplikacijo, s katero lahko podjetja svojo Facebook stran pretvorijo v pravo spletno in mobilno stran.
SQWIZ: Wayra nam odpira pot na svetovni trg

»Prijavili smo se na razpis, imeli predstavitev pred predstavniki pospeševalnika Wayra, čez nekaj tednov pa smo bili povabljeni na finalni izbor v London. Tam so nam povedali, da se s produktom odpravljamo na zahteven trg, a hkrati izrazili zanimanje za naš način pridobivanja strank. Sistem namreč samodejno ustvarja ponudbo in o njej obvešča potencialne stranke,« je ozadje pridobitve investicije britanskega pospeševalnika Wayra opisal Luka Pečavar, vodja ekipe SQWIZ.

sqwiz.1403001771.jpg.n.960px.jpg
Luka Pečavar (desno) pravi, da je urnik v Wayri naporen, a pospeševalnik ponuja veliko možnosti za napredovanje

Denar bodo namenili za nove kadre

Gre za investicijo v višini 80 tisoč evrov, Wayra pa bo v zameno pridobila manjši lastniški delež v slovenskem start-upu. Denar bodo po besedah Pečavarja namenili za krepitev ekipe. V Londonu bodo tako zaposlili nove prodajnike, v Sloveniji pa v prihodnosti načrtujejo dodane moči na področju razvoja.

Ekipa se sicer že nahaja v Londonu, kjer so 10. maja začeli z osemmesečnim programom. Pečavar pravi, da je urnik naporen, večino časa pa preživijo v skupnem prostoru, kjer se vrstijo predavanja. »V večini primerov sledijo individualni pogovori, veliko se dala predvsem na piljenju predstavitev. Pogovarjamo se tudi o možnosti sodelovanja s Telefonico,« dodaja sogovornik.

Sodelovanje s Telefonico bi odprlo nove priložnosti

Prav morebitno partnerstvo s španskim telekomunikacijskim podjetjem, ki je lastnik Wayre, bi SQWIZ-u odprlo nove poslovne možnosti v Veliki Britaniji (tam Telefonica deluje pod blagovno znamko O2), v Španiji in Južni Ameriki. Med drugim jim gre na roko tudi rekordno število malih podjetij, ki so bila v zadnjem letu ustanovljena na Otoku. Pečavar namreč pojasnjuje, da ciljajo prav na podjetja, kot so lokali, restavracije, frizerski saloni, pa tudi na društva in espeje.

Veliko upov v prihodnosti polagajo v ameriško tržišče, kjer pa na pomoč Telefonice ne morejo računati, saj španski telekomunikacijski velikan v ZDA nima svojih izpostav.

Po besedah Pečavarja je aplikacija sicer že primerna za prodajo, a jo po njegovih besedah čaka še veliko izboljšav, ki bodo sledile odzivu strank. Teh imajo v Sloveniji že nekaj - o konkretnih številkah Pečavar ne govori -, pred dnevi pa so s prodajo začeli tudi na britanskem tržišču.

In kaj bo drugače po osmih mesecih v angleški prestolnici? »Pričakujem, da ne bomo več start-up, postali bomo pravo podjetje,« je kratek Pečavar.

SQWIZ peti slovenski start-up v Wayri

Dodajmo, SQWIZ je že peti slovenski startup, ki bo iskal hitro rastoč poslovni model v Wayri. Trenutno se v Londonu nahaja tudi ekipa JollyDeck, med pretekle »učence« pa spadata tudi Peekster in iHelp. Kakšni so slovenski podjetniki, katera področja so trenutno vroča za startupe in zakaj se zagonska podjetja naj ne ukvarjajo s patenti smo se pogovarjali z glavnim mentorjem londonske Wayre Marcusom Druenom. Več si lahko preberete v članku Marcus iz Wayre: »Slovenski startup podjetniki so zelo lačni« .

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...