So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Spreminjanje sveta z Indiano Jonesom

Čas branja: 3 min
09.06.2014  10:01
Predstavljajte si rahlo ostarelega Indiano Jonesa iz Kalifornije z doktoratom medicine, ki se oblači kot surfer.
Spreminjanje sveta z Indiano Jonesom

Vodja Ustvarjalnika Matija Goljar se je skupaj z soustanoviteljem Gorazdom Prahom odpravil v ZDA v pospeševalnik Unreasonable Institute, kjer bo poizkušal zbrati novo znanje in nova finančna sredstva za širjenje organizacije tudi izven slovenskih meja. Prek njegovih blogov boste avanturo Ustvarjalnika v ZDA tedensko spremljali tudi na Startaj.si. Z Matijo smo se pogovarjali tudi pred odhodom v ZDA: Imamo nekaj resnično vrhunskih mladinskih startupov, a to je premalo

Ker vodi sklad, ki vsako leto v družbenokoristne projekte vloži 50 milijonov dolarjev, pristanete na to, da greste na enourni tek z njim, da vam svetuje, kako spremeniti svet.

To je Kevin Starr, direktor fundacije Mulago. Po načinu razmišljanja čisti startupovec, z ogromno izkušnjami in fantastično intuicijo za poslovne ideje. Dodajte še, da ima kondicijo triatlonca in imate recept, da se počutite nepripravljeni na pot, ki je pred vami.

Pozdrav iz instituta za nerazumne, po angleško Unreasonable Institute-a, pospeševalnika za startupe, ki jim je bolj pomembno od ustvarjanja dobička, spreminjati svet na boljše. Zadnjih šest let se v Boulderju v Koloradu vsako poletje za dva meseca zbere 10 podjetij, ki imajo po besedah ustanovitelja Davida Epsteina vse možnosti, da pozitivno vplivajo na vsaj milijon ljudi.

Letos smo bili na institut povabljeni tudi Ustvarjalci. Prišli smo se učiti od najboljših in iskati investicijo za širitev našega delovanja v tujino.

V uvodnem nagovoru nas je vodja programa opozoril, da naj pričakujemo, da bomo povsem razbili naše delovanje in ga potem s pomočjo mentorjev zgradili znova. Podobno sem slišal tudi od drugih slovencev, ki so se kdaj udeležili pospeševalnika. Mislim, da nihče od nas teh besed ni jemal resno.

Prvi del programa je bil namenjen našim vizijam. Kevin Starr nas je v uvodni delavnici vprašal le eno stvar: "Kaj delate?" Odgovor je pričakoval v manj kot osmih besedah. Potem je podobno konkretno hotel vedeti tudi zakaj je to pomembno. Po"Če tega ne zmorete, potem ne razumete, kaj počnete," je poudaril. Cel dan smo porabili le za to, da smo znali pojasniti, kaj je ključna sprememba, ki jo želimo v ljudeh spodbuditi.

Še nobeno vprašanje me ni tako vrglo iz tira. Od ustanovitelja, direktorja, vodje in mentorja Ustvarjalnika se nekako pričakuje, da bi to vedel... Poskušal sem z odgovori, ampak noben ni vzdržal kritični presoji mentorjev. "Aha, to je vaš cilj. S čim ga merite? Kako mi boste dokazali, da ta cilj dosegate?"

Rigoroznost pri viziji, ciljih in merilih doseganja ciljev je pomembna predvsem zato, da bomo znali v nekaj stavkih pojasniti naše delovanje investitorjem, s katerimi bomo imeli sestanke.

Potem smo se prvič srečali z našo finančno arhitektko. Predstavili so nam jo kot vodjo financ (CFO) za naslednja dva meseca. Od nas je brez romantike zahtevala številke. Takoj je predlagala spremembe in nekaj ur po tem, ko smo ostali brez jasnega vedenja, kaj počnemo, so nam razbili še poslovni model in dokazali, da se naše predpostavke za širitev ne izidejo. Podobno se je zgodilo tudi vsem ostalim ekipam in po prvem dnevu nihče ni bil ravno srečen.

K sreči so organizatorji zelo dobro zastavili program in predvideli, da se bo to zgodilo, zato so poskrbeli, da so se individualno srečali z vsemi ekipami in nas pomirili, da je to sestavni del procesa. Obljubili so tudi, da bo zelo kmalu prišla faza ponovnega sestavljanja vseh koščkov sestavljanke in da nam bo ta izkušnja dala fokus in jasno vizijo za prihodnost Ustvarjalnika.

Življenje v pospeševalniku je naporno. Nihče se ne izmika najtežjim vprašanjem. Med mentorji in ekipami vladajo pravila, ki od obojih zahtevajo, da smo militantno transparentni in povsem iskreni. Govorili smo z dvema: Kevinom Starrom, ki je po prvem ostrem dnevu postal povsem prijazen in Chipom Heath-om, avtorjem knjig Made to Stick in Switch.

Chip Heath je največji strokovnjak za ustvarjanje zapomnljivih in prepričljivih zgodb Njega sem se najbolj veselil spoznati, saj so knjige, ki jih je napisal, podlaga za velik del učnega načrta Ustvarjalnika.

Oba mentorja mi bosta v spominu ostala kot izjemna strokovnjaka. Po dveh urah pogovora sem videl, da so imeli organizatorji prav: stvari so se začele ponovno sestavljati. Povsem na novo smo zgradili naš poslovni model, naš učni načrt, naše finance in zgodbo, s katero predstavljamo Ustvarjalnik. In povedano po pravici, spremembe niso tako zelo velike, ampak od tega trenutka dalje gledam na našo organizacijo povsem drugače, z mnogo jasnejšo vizijo.

Samo po nekaj dneh lahko rečem, da sem se v kratkem času, ki ga preživljamo v Coloradu naučil več, kot v vseh letih fakultete. Organizatorji programa so nam zaupali, da so ga zastavili z enim samim ciljem: dati najboljšim ljudem dostop do najboljših ljudi. Kvaliteta mentorjev je neverjetna.

Ekipa instituta je na odprtju programa rekla, da hočejo poskrbeti, da so kontakti z mentorji, ki jih tukaj ustvarimo, dolgoročni. Da naj od tega trenutka dalje na mentorje gledamo kot na člane naše ekipe. Cilj Unreasonable Instituta so v nekaj besedah definirali tudi sami: podjetnikom želijo dati nerazumno prednost pred vsemi ostalimi. In težko si predstavljam bolj nerazumno prednost, kot to, da se lahko o pilotnih projektih v tujih državah pogovarjamo s Kevinom Starrom in njetovo fundacijo, in da nam bo Chip Heath odprl vrata na Stanford. In to je le začetek...

Komaj čakam, da vse, o čemer tu govorimo, tudi izpeljemo. Pozdrav v Slovenijo!

Matija Goljar je vodja Ustvarjalnika, pospeševalnika mladinskega podjetništva.

Preberite tudi:

26.05.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...