So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Sklad tveganega kapitala Silicijevi Vrtički išče zanimiva zagonska podjetja

Čas branja: 3 min
28.05.2014  08:33
Sklad namerava letos vlagati v pet do 10 zagonskih podjetij, investicije pa se bodo gibale od 20 do 40 tisoč evrov
Sklad tveganega kapitala Silicijevi Vrtički išče zanimiva zagonska podjetja

»Vizija sklada je podpreti podjetniške ekipe, ki imajo motiv, energijo in zmožnosti, da s svojimi storitvami ali izdelki uspešno poslujejo na globalnem ali vsaj regijskem trgu,« poudarja eden izmed vlagateljev v sklad, podjetnik in upravljavec sklada Peter Ribarič.

Peter-Ribaric.1401258709.jpg.n.600px.jpg
Ustanovitelji verjamemo, da je naša dolžnost pomagati podjetnikom začetnikom. Kljub temu bomo zbrana sredstva sklada upravljali tržno in si prizadevali za oplemenitenje vloženega denarja. Le z oplemenitenjem vloženega denarja bomo lahko nadaljevali dejavnosti sklada.

Peter Ribarič, vlagatelj in podjetnik ter upravljavec sklada Silicijevi vrtički

Za ustanovitev sklada so se odločili, ker so v zadnjih letih v stikih s podjetniki prek pobude Silicijevi vrtički ugotovili, da podjetniki začetniki potrebujejo kapital za izvedbo podjetniške pobude. So pa vlagatelji velik poudarek namenili tudi preglednosti poslovanja sklada, saj bodo vse premike in pa tudi »svojo izkušnjo delili z javnostjo, saj želimo, da bi se na podlagi naše izkušnje v prihodnjih letih na trgu povečala ponudba angelskega kapitala,« poudarja Ribarič.

Ponujajo...

Sklad zanimajo samo semenske investicije, torej vlaganje v zagonska podjetja, ki pravzaprav še iščejo tako dokončno obliko produkta oziroma storitve kot sam trg, da poslovnega modela sploh še ne omenjamo. Sklad namerava letos končati od pet do 10 investicij, ki se bodo gibale od 20 do 40 tisoč evrov - sicer je sklad vložil že v dve podjetji, a ker transakciji še nista končani, več informacij ne želijo dati. Enak načrt kot za letos imajo tudi za prihodnje leto.

V zameno za sredstva bodo od podjetnika zahtevali od pet do 10 odstotkov lastništva podjetja, vendar, kot poudarjajo, podjetnik ne bo dobil le denarja, temveč »pametni denar«. Vlagatelji bodo namreč vsem podjetnikom pomagali tudi z znanjem in izkušnjami, ki so jih sami pridobili, prek svojih poznanstev pa bodo odpirali tudi prava vrata.

Iščejo...

In kakšna podjetja zanimajo vlagatelje? »Od start-upov pričakujemo, da so v razvoj produkta oziroma rešitve že vložili veliko časa in virov ter da so že pridobili prve stranke,« poudarja Ribarič. In s katerih področij naj bodo rešitve oziroma produkti zagonskih podjetij? »Področje internetnih in mobilnih tehnologij, s poudarkom na elektronskem poslovanja v segmentu B2C (poslovanje podjetja s fizičnimi osebami) in oblačnih programskih rešitvah oziroma SaaS v segmentu B2B (poslovanje podjetja z drugimi podjetji),« pojasnjuje Ribarič. Je pa treba poudariti, da Silicijevi vrtički ne bodo vlagali samo v slovenske start-upe, temveč se spogledujejo tudi z regijo, natančneje z jugovzhodno Evropo.

In kako pravilno pristopiti k vlagateljem oziroma kako jim »pravilno« prebuditi zanimanje? »Načeloma je vseeno. Če start-up pride k nam, predvidevamo, da nam bo znal natančno povedati, kaj od nas pričakuje,« kratko in jedrnato odgovarja Ribarič.

Ko država ne želi tujega denarja

Med vlagatelji v sklad so tako slovenski podjetniki (Jugoslav Petković, Andraž Tori, Boštjan Spetič, Gregor Rebolj, Borut Rismal in drugi) kot tudi tuji zelo uspešni poslovneži (Jerry Colonna, Fred Wilson, Paul Vidich in drugi). Ker je Slovenija znana kot država, ki ni najbolj odprta do tujega denarja, smo vlagatelje tudi povprašali, ali so imeli težave pri odpiranju sklada. »Da,« je zelo neposreden Ribarič. Po njegovih besedah sam postopek ustanavljanja d. o. o. z družbeniki, ki niso rezidenti Slovenije, traja predolgo, saj zakonodaja predvideva ali fizično navzočnost ustanovitelja družbe ob njeni ustanovitvi ali da družbenik za ustanovitev pooblasti osebo, ki bo lahko fizično navzoča. »Pooblastilo drugi osebi mora biti skladno s haaško konvencijo in to zahtevo so naši tuji vlagatelji sprejeli šele po daljših pojasnjevanjih,« razlaga Ribarič.

Pa je bilo težko prepričati tujce, da sprejemajo visoko tvegane poslovne investicije v državi, kjer je že formalnopravno zahtevno odpreti le podjetje? »Tuji vlagatelji verjamejo v podjetništvo in so nas zato podprli pri ustanovitvi sklada. Za prepričevanje nismo potrebovali veliko časa, saj smo nagovorili le tiste tuje vlagatelje, s katerimi smo že imeli vzpostavljene odnose,« odgovarja Ribarič.

Vlaganje kot filantropija

Vlaganje v zagonska podjetja je enako igranju iger na srečo, verjetnost povrnitve denarja je zelo majhna. Lahko odprtje sklada razumemo nekako kot vračanje podjetnikov v okolje, ob pomoči katerega so uspeli? »Vsi podjetniki, investitorji v sklad, smo denar vložili v sklad z zavedanjem, da se nam vloženi denar verjetno ne bo povrnil,« takoj poudari Ribarič. Za ustanovitev sklada so se torej odločili, ker verjamejo, da je na trgu start-upov potreba po pravi kombinaciji semenskega kapitala in znanja ter izkušenj. »Ustanovitelji verjamemo, da je naša dolžnost pomagati podjetnikom začetnikom. Zbrana sredstva bomo upravljali gospodarno in si dejavno prizadevali za njihovo oplemenitenje. Le tako bomo lahko nadaljevali delo sklada,« je končal Ribarič.

feld-brad-bl.1401212505.jpg.o.600px.jpg
"Vsak startup ekosistem morajo voditi podjetniki. Ta sklad je prav primer tega," je poudaril vlagatelj Brad Feld.

petkovic-jugoslav12-br.1401212507.jpg.o.600px.jpg
"V zadnjih nekaj letih smo bili priča neverjetnim podjetjem iz Slovenije - Celtra, Outfit7,Bitstamp, če omenim samo nekatere. Verjamem, da je to šele začetek. Sklad Silicijevi vrtički bo pomagal mladim ambicioznim posameznikom da hitreje dosežejo svoj potencial," vlagatelj in podjetnik Jugoslav Petković.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...