So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Če delate v tujini, pazite pri plačilu davkov doma

Čas branja: 2 min
30.05.2014  13:20
Čedalje več ljudi se na delo odpravlja čez mejo. A pri tem morate biti previdni: če še vedno živite v Sloveniji, davke plačujete tu. In zato morate slovenski davkariji sporočati dohodke, ki jih dobite v tujini.
Če delate v tujini, pazite pri plačilu davkov doma

Pomembno pri tem, ali davek plačujete (tudi) v Sloveniji, je, da ste rezident tu. Rezidenti morajo namreč plačevati dohodnino od vseh dohodkov, ki imajo svoj vir v Sloveniji, in od vseh dohodkov, ki imajo vir zunaj Slovenije - svetovni dohodek. Za rezidenta Slovenije pa morate izpolnjevati vsaj eno izmed teh zahtev: v Sloveniji imate uradno prijavljeno stalno prebivališče, tu ste več kot pol leta v davčnem letu (oziroma več kot 183 dni) in tu imate središče osebnih in ekonomskih interesov (tu na primer živi vaša družina, otroci obiskujejo šolo).

Kdaj morate sporočati dohodke davkariji?

Če ste torej rezident Slovenije, delate pa v tujini, morate plačo napovedati v medletnih napovedih za odmero akontacije dohodnine. Zakon predvideva, da to sporočite v sedmih dneh po prvem izplačilu. Nato se razpiše celoletna akontacija - torej dohodnino glede na prvo izplačilo plačujete po mesečnih obrokih. Če se višina mesečnega dohodka ne spreminja za več kot 10 odstotkov, se torej medletna napoved po prvi vložitvi ne vlaga več. Če se spremeni za več, potem morate spet v sedmih dneh vložiti napoved in se obračuna nova akontacija.

Kaj se zgodi z davkom, ki ga že plačate v tujini?

Plače imate že obdavčene v tujini. A brez skrbi - ne bodo obdavčene dvojno. Kar vam obdavčijo v tujini, se odšteje od davka, ki ga plačujete tu. V Sloveniji tako le doplačate morebitno razliko med slovensko in tujo dohodnino.

Ali vam odbitek upoštevajo že v informativnem izračunu dohodnine?

V informativnih izračunih dohodnine se odbitek davka, plačanega v tujini, ki je bil (med letom) upoštevan v odločbah o odmeri akontacije dohodnine, ne prizna, ampak ga morajo znova uveljavljati v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine. Če vam informativni izračun dohodnine ni bil vročen do 15. junija tekočega leta za minulo leto, morate do 31. julija vložiti napoved za odmero dohodnine, v kateri lahko od dohodkov z virom zunaj Slovenije uveljavljate odbitek davka, plačanega v tujini, ali oprostitev.

Kaj pa olajšave?

V medletni napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve lahko poleg odbitka tujega davka uveljavljate tudi olajšave, ki se vam upoštevajo kot rezidentu Slovenije, in sicer splošno olajšavo, osebne olajšave ter posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane in drugo.

S 1. januarjem letos je bila ukinjena olajšava za čezmejne delovne migrante, piše na spletni strani Dursa. Zato se za odmero dohodnine za leto 2014 ne bo več upoštevala. Za odmero dohodnine za lani se ta olajšava še upošteva.

Kaj pa morate storiti, če se odselite v tujino?

Dobili ste službo v tujino, se tja zaradi nje tudi odselili in se vsaj za zdaj nimate namena vračati v Slovenijo. Zato si morate nujno urediti rezidentski status. Ni dovolj, da se le odselite in odjavite stalno prebivališče v Sloveniji, na Dursu morate začeti postopek za ugotavljanje/odjavo rezidentskega statusa. Izpolniti morate sicer neobvezni obrazec, ob oddaji vloge dati potrdilo, da ste davčni rezident druge države, Durs pa o vsakem primeru odloča posebej.

Članek je bil objavljen 14. maja na Finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...