So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Izplačila delavcem v obliki solastniških deležev

Čas branja: 3 min
29.05.2014  10:04
Spremembe lastniških deležev posameznih partnerjev je treba skrbno urediti v pogodbenih odnosih oziroma aktih družbe, s čimer se zmanjšajo možnosti za poznejše spore.
Izplačila delavcem v obliki solastniških deležev

Kot pravita odvetnika Gorazd Snoj in Franci Ježek, poznejši spori navadno nastanejo zaradi »povračila« deleža in odkupne vrednosti. V primeru d. o. o. je to (za obstoječe družbenike) laže urediti kot v drugih statusnih oblikah. Kot za vse druge pogodbe je treba pregledati celotne okoliščine in šele nato pristopiti k dogovoru o vstopu v lastništvo, saj imajo nepremišljene lastniške spremembe pogosto za posledico propad podjetja zaradi nesoglasij med lastniki.

Notarski zapis

Za vsako odsvojitev lastniškega deleža mora biti sklenjen notarski zapis, v katerem se določita vrednost odsvojenega lastniškega deleža in odstotek, dodaja podjetniška svetovalka Milica Gostiša. Vsaka odsvojitev, razen izjem, ki se pri odsvojitvi lastniškega deleža zaposlenemu ne morejo uporabiti, je obdavčena na strani prodajalca, odsvojitelja. Pri tem je sicer lahko v pogodbi o odsvojitvi zapisano, da je odsvojitev brezplačna, da gre za darilo, vendar tudi v tem primeru odsvojitelj plača davek na kapitalski dobiček od knjigovodske vrednosti odsvojenega lastniškega deleža, medtem ko pridobitelj plača davek na prejeto darilo.

Prodajna pogodba

S prodajno pogodbo, v kateri se določita kupnina in odstotek osvojitve lastniškega deleža, se določi tudi rok plačila kupnine. Kupec (zaposleni delavec) se s tem zaveže, da bo do tega roka prodajalcu kot fizični osebi plačal dogovorjeno kupnino. Prodajalec mora prijaviti in plačati davek od dobička iz kapitala v naslednjem letu po letu sklenitve prodajne pogodbe, pri tem ni pomembno, ali je bila kupnina že plačana ali ne.

Seveda je možen dogovor med prodajalcem in kupcem, da delodajalec del ali celotno kupnino prihodnjemu kupcu zaposlenemu izplača v obliki osebnega dohodka, ki pa je ne glede na prikazani način izplačila obdavčen s prispevki za socialno varnost in dohodnino.

Družbena pogodba

Pri spremembi lastništva v kapitalski družbi se spremeni družbena pogodba. Če gre za prodajalca lastniškega deleža v enoosebni družbi, je do odprodaje deleža imel knjigo sklepov. Če ima družba več kot enega lastnika, gre za večosebno družbo, družbeniki pa sklenejo družbeno pogodbo, v kateri se dogovorijo o odločanju lastnikov in delitvi dobička.

Izplačila delavcem

Z delovnopravnega vidika to področje ni povsem urejeno, menita Gorazd Snoj in Franci Ježek. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR) predvsem navaja, da mora biti plača vedno izplačana v denarni obliki. Nadalje ZDR v 140. členu določa le, da je delavec lahko udeležen pri dobičku v skladu z zakonom, pri čemer je to mišljeno kot oblika motivacije delavca za boljše delo.

Iz tega izhaja, da se delavec in delodajalec lahko v pogodbi o zaposlitvi ali v kolektivni pogodbi dogovorita tudi za izplačilo v obliki dividend, poslovnih deležev in podobno, če je bil v podjetju ustvarjen dobiček, upoštevaje pri tem postopke, ki jih določajo zakon o gospodarskih družbah (ZGD) in drugi predpisi.

Izplačila v obliki solastniških deležev, ko gre podjetju slabo, niso stvar, ki bi bila urejena s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. V takšnih primerih torej ne gre toliko za delovnopravno kot za statusnopravno vprašanje. V takšnih primerih se sklene ločen dogovor, ki mora biti sprejet in sestavljen predvsem skladno z ZGD.

Obdavčenje in vrednotenje lastniških deležev v podjetjih

Višina davka na kapitalski dobiček odsvojitelja lastniškega deleža podjetja je odvisna od vrednosti deleža ob pridobitvi, ki se odšteje od prodajne vrednosti. Razlika, to je dobiček pri odsvojitvi, pa je obdavčena s stopnjo davka na kapitalski dobiček, ki je odvisna od števila let imetništva odsvojenega lastniškega deleža.

Če je odsvojitelj lastnik kapitalskega deleža do pet let, je davek na navedeno razliko 25-odstoten. Če je lastnik več kot pet let, je davek 15-odstoten, po več kot desetih letih je davek desetodstoten, po več kot 15 letih je davek petodstoten, po 20 letih imetništva kapitalskega deleža pa davka ni.

Pri tem naj opozorimo, da je bila naša zakonodaja v minulih 20 letih taka, da so bile obvezne dokapitalizacije lastniških deležev lahko iz sredstev družbe (dobiček) ali z vplačili. Tako ima večina lastnikov v d. o. o. po več pridobljenih lastniških deležev, pri čemer je nepomembno, kdaj je bila družba ustanovljena, ker štejejo le datumi, ko je lastnik fizična oseba pridobil v družbi posamezen lastniški delež.

Lastniki družb, ki so pridobili lastniške deleže pred 1. januarjem 2003, imajo v davčni zakonodaji bonus, da se jim vrednost kapitala ob pridobitvi šteje po skupni vrednosti kapitala družbe po stanju na dan 1. januar 2006. Knjigovodska vrednost tega kapitala je sestavljena iz: osnovnega kapitala, obveznih in neobveznih zakonskih rezerv, nerazporejenega dobička, prevrednotenja osnovnih sredstev. Ker je večina takih družb do leta 2006 poslovala z dobički, so taki primeri odsvojitve ugodnejši glede davka na kapitalski dobiček pri prodajalcu (odsvojitelju).

Pri brezplačni odsvojitvi lastniškega deleža plača davek prejemnik darila, in sicer gre za prejem darila drugih oseb, ki niso v sorodstvenem razmerju z darovalcem. Davek od osnove do vrednosti 10 tisoč evrov je 12-odstoten, lestvica je progresivna in je pri vrednosti nad 400 tisoč evri obdavčitev 107.600 evrov in še 39-odstotna obdavčitev za zneske nad to višino. Torej je darilna pogodba pri odsvojitvi lastniškega deleža z davčnega vidika nezanimiva.

Vrednost ob odsvojitvi lastniškega deleža je možno določiti na podlagi knjigovodske vrednosti kapitala družbe, lahko pa se določi na podlagi cenitve družbe, opravljene v času prodaje lastniškega deleža. Cenitev praviloma naredi pooblaščeni revizor cenilec podjetij, upoštevati pa je treba stroške te cenitve, ki pri malih družbah niso vedno smiselni.

Članek je bil objavljen 13. maja na Finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...