So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Zvečer bo znan zmagovalec Najpodjet­niške ideje 2014

Čas branja: 5 min
20.05.2014  10:27
Eden izmed desetih finalistov bo dobil kipec zmagovalca
Zvečer bo znan zmagovalec Najpodjet­niške ideje 2014

Obveščaj me o novih člankih:  

Morda bo prav vaš favorit med desetimi finalisti Najpodjetniške ideje nocoj na svečanem dogodku v hotelu Lev v Ljubljani dobil kipec zmagovalca. Težko ga je bilo izbrati med toliko dobrimi in podjetnimi idejami. Vsem 56 podjetnikom, ki ste sodelovali v letošnjem, že 11. izboru Najpodjetniške ideje želimo veliko poslovnih uspehov in obljubljamo, da vas bomo spremljali na vaši poti. Odpiramo pa lov na nove ideje v sezoni 2014/2015. Nanje nas lahko opozorite po e-pošti petra.subic@finance.si.

Logo-NajPodjetniskaIdeja.1382639778.png.o.600px.png

Pametni monitor za kirurge Adora

Petčlanska ekipa študentov fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki jo vodi Kristjan Košič, je na pobudo Mateja Vogrinčiča iz UKC Maribor razvila pametni monitor Adora. Na njem si lahko kirurg s kretnjami in glasovnimi ukazi ogleduje podatke o bolniku med operacijo, ne da bi zapustil sterilni prostor ob operacijski mizi.

adora-monitor4-xx.1400521828.jpg.o.600px.jpg

Foto: Adora

Zdaj si kirurg med zahtevno operacijo povprečno štirikrat ogleda podatke iz bolnikovih preiskav in iz izvidov, da se v kritičnih trenutkih laže odloča. Za ogled teh podatkov se mora od operacijske mize premakniti do računalnika, ob vrnitvi pa se spet razkužiti. Tako lahko vsakič izgubi tudi do deset minut, operacija in anestezija pa se za toliko časa podaljšata. Temu se bodo lahko kirurgi izognili prihodnje leto, ko bo na trgu pametni zaslon Adora, ki si ga lahko predstavljamo kot interaktivnega zdravnikovega asistenta.

Orodje za večjo učinkovitost zaposlenih BCSocial

BCSocial je sodobna poslovna aplikacija v oblaku, ki zaposlenim poenostavi sodelovanje in poveča produktivnost, direktorju pa omogoči vodenje podjetja na daljavo. Orodje so razvili v Marg inženiringu z Brezovice pri Ljubljani, na svetovni trg pa prodirajo z angleškim kapitalom.

bregar-bostjan-006-jm.1400521829.jpg.o.600px.jpg

Foto: Jure Makovec

Inovativnost BCSociala je v tem, da združuje uporabniško prijaznost družabnih omrežij in zelo zmogljiv sistem za upravljanje dokumentov. »Z njim lahko zaposleni preprosto dostopajo do vseh informacij, ki jih ima podjetje v svojih zalednih sistemih, kot so CRM, ERP in drugi. BCSocial vse informacije iz različnih orodij združi na enem mestu, kar trenutno omogoča le malo rešitev na svetu,« pravi Boštjan Bregar, direktor Marg inženiringa. Orodje je namenjeno vsem podjetjem, ki želijo postati bolj produktivna in ne želijo izgubljati časa z iskanjem podatkov, saj jih hitro najdejo na enem mestu.

Mobilna aplikacija za čebelarje Beezinga

Spletna aplikacija Beezinga je analitsko orodje za čebelarje, saj jim zagotavlja stalen nadzor nad dogajanjem v panju, tako da lahko čebelar takoj ugotovi težave in pravočasno ukrepa, ne pa, ko je že prepozno.

beezinga-team-xx.1400521830.jpg.o.600px.jpg

Foto: Beezinga

V panj namestijo senzorje za temperaturo in vlago. Pod panj lahko namestijo tudi tehtnico za spremljanje teže, ki meri dnevno in nočno težo panja, iz razlike med njima pa čebelar razbere, koliko medu so čebele okvirno nabrale. V panj postavijo tudi senzorje za analizo zvoka in pospeškometer. Iz analize vibracij v panju lahko čebelar razbere, ali čebele že rojijo. Beezinga spremlja podatke o dogajanju v panju, ki jih obdelujejo v računalniškem oblaku in posredujejo čebelarjem. Ciljajo na nemške trge, jeseni pa bodo začeli preizkušati prototip pri slovenskih čebelarjih, pravi vodja ekipe Nenad Čikić (drugi z leve). Desno od njega sta Damjan Vantur in Jernej Gračner, levo pa Nejc Robnik.

Eden od najhitrejših 3D-tiskalnikov na svetu

Denis Bolić, arhitekt iz velenjskega biroja Archimago, je pomanjkanje naročil izkoristil za razvoj 3D-tiskalnika, ki ga za izdelavo prototipov že uporabljajo v velenjskem podjetju Plastika Skaza.

bolic-denis-psu.1400521831.jpg.o.240px.jpg

Veliko pozornosti je Bolić namenil oblikovanju in funkcionalnostim 3D-tiskalnika, ki ga je naredil iz najkakovostnejših materialov - aluminija, karbonskih vlaken in akrilnega stekla. Njegov 3D-tiskalnik je delta robot, ki jih v industriji uporabljajo tam, kjer je potrebna hitrost. Posledično je tiskalnik precej hitrejši od konkurenčnih kartezijskih tiskalnikov, ki preplavljajo trg. Trenutno dosega hitrost do 200 milimetrov na sekundo, a Bolić eksperimentira še z večjimi hitrostmi. Vse dele za svoj 3D-tiskalnik je izdelal s CNC-strojem ali laserjem. Na njem lahko uporabljate skoraj vse materiale od ABS, PLA, najlona, mešanice kamna in plastike, mešanice lesenih vlaken in plastike do PET. Trenutno pripravlja prvo serijo desetih 3D-tiskalnikov.

Foto: Petra Šubic

BiMeo za rehabilitacijo rok po možganski kapi

V mladem ljubljanskem podjetju Kinestica so razvili medicinsko-rehabilitacijski pripomoček BiMeo, s katerim lahko bolniki po možganski kapi in pri drugih nevroloških bolezenskih stanjih razgibavajo roke in izboljšujejo koordinacijo, natančnost in ponovljivost gibov rok.

TeamKinestica.1400521832.jpg.o.600px.jpg

Foto: Lr

BiMeo prek senzorjev, nameščenih na uporabnikovi roki, in vodenih gibov omogoča bolj nepristranski vpogled v bolnikovo stanje. Senzorji namreč zajemajo fizikalne veličine, kot so pospeški, hitrosti, položaji in sile. Vsi ti podatki se prek brezžičnega omrežja prenašajo na osebni računalnik, kjer matematični algoritmi med samo vadbo izračunavajo parametre, ki sporočajo objektivno oceno bolnikovega stanja. Letos bodo končali certifikacijo po evropski direktivi za medicinske naprave in pripravili BiMeo za serijsko proizvodnjo. Trženje in iskanje vlagatelja so že začeli, da bi konec leta prišli na trg, pravi Aleš Hribar, direktor Kinestice (skrajno desno). Ob njem so še Matjaž Mihelj, Tadej Beravs in Jaka Ziherl (z leve).

Elektromotor, ki je s krmilnikom vgrajen v kolo

Simon Mandelj, inovator in direktor GEM motorsa, je z ekipo razvil ekonomično in varčno rešitev za pogon električnih vozil. Gre za inovativen elektromotor, ki je skupaj s krmilnikom vgrajen v kolo. Zanj so sami razvili krmilnik in elektroniko. Elektromotor je na pogled majhen in kompakten, odlikujejo pa ga velika moč, velik navor, manj izgub in za 10 do 15 odstotkov večji izkoristek od podobnih elektromotorjev, ki so že na trgu, trdi Mandelj.

mandelj-simon4-br.1400521836.jpg.o.600px.jpg

Foto: Barbara Reya

Uporaben je za električne skuterje, večje motocikle in električna vozila. Zagotavlja regenerativno zaviranje, varno delovanje pri nizki napetosti 50 voltov in je inovativno modularno zasnovan. Letos bi ga radi predstavili glavnim evropskim kupcem - proizvajalcem električnih dvokolesnikov in pridobili prva naročila. Našli bi radi strateškega ali investicijskega partnerja za proizvodnjo in nadaljnji razvoj.

Pametna naprava za kaminske peči Florian

Florian je pametna elektromehanska naprava za uravnavanje vleka v dimniških ceveh, ki so jo razvili v ATech elektroniki iz Bača pri Materiji. Izboljša učinkovitost peči, tako da s pripiranjem lopute upočasni gorenje, z zagonom ventilatorja pa gorenje pospeši. Tako se učinkovitost kaminskih peči na drva izboljša do 20 odstotkov, v praksi pa se z enako količino drv grejete dalj časa. Za Floriana pridobivajo certifikat v Nemčiji, sledila bo certifikacija doma in na drugih trgih. Napravo testirajo, da bi jo tržili že v prihajajoči kurilni sezoni, in računajo, da bo v prihodnje prav Florian eden od paradnih prodajnih izdelkov ATech elektronike. Prednostna prodajna trga zanj sta Nemčija in Avstrija. »V Evropi želimo s to napravo v petih do desetih letih izboljšati učinkovitost vsaj 300 tisoč kurišč,« napoveduje Sara Turk, vodja kupcev v ATechu. Na sliki je s sodelavcem Matijem Geržino.

Slika-8.SFI.1400521833.jpg

Samočistilni strešniki Jezeršek

Posebnost strešnikov Jezeršek je premaz iz nanodelcev titanovega dioksida, ki onesnažene delce iz zraka s fotokatalizo razgradi v ogljikov dioksid in vodo.

Premaz iz nanodelcev titanovega dioksida, ki ga proizvajajo v Cinkarni Celje, na strešnikih zmanjšuje onesnaženje zraka, nastanek smoga, zakisanje in evtrofikacijo, kar je večanje biomase v ekosistemu zaradi povečane koncentracije anorganskih hranil.

jezersek-jaka7-ih.1400521833.jpg.o.600px.jpg

Foto: Irena Herak

Vgradnja strešnikov na individualne hiše in tlakovcev na parkirne površine odstrani toliko dušikovega oksida, kot ga ob povprečni uporabi proizvedeta dva osebna avtomobila. Zanimanje kupcev za samočistilne strešnike je veliko, uplahne pa, ko izvedo ceno. Bolje jih prodajajo v Avstriji kot pri nas. Če bi za njihovo vgradnjo Eko sklad podeljeval subvencije, bi imeli več naročil, pravi Jakob Jezeršek iz podjetja Strešniki Jezeršek. Vsaj 30- do 40-odstotno rast prodaje strešnikov na dolgi rok bi štel za uspeh.

Sistem za nadzor fermentacije vina v sodih Enolyse

Sistem Enolyse lajša življenje vinarjem tako, da jih opozori na konec fermentacije in kdaj naj pretočijo vino. Namenjen je tako družinskim vinarjem kot večjim pridelovalcem vina. Prek pametnih senzorjev zajema parametre fermentacije in jih pošlje v računalniški oblak. Sistem vinarje opozori na konec fermentacije in kdaj naj pretočijo vino ter jim s tem prihrani veliko časa ob trgatvi.

Martin-Blazinsek-Jaka-Ogorevc-in-Primoz-Zajec-foto-enolyse-1-.1400521834.jpg.o.600px.jpg

Foto: Enolyse

Sistem Enolyse so razvili diplomanti ljubljanske fakultete za elektrotehniko (z leve) Martin Blazinšek, Jaka Ogorevc in Primož Zajec. Zanimanje za njihovo inovacijo, ki nadomešča drago laboratorijsko opremo, pa so že pokazali vinarji iz Kalifornije. Končni produkt EnoMeter bodo pripravili pred septembrom letos, da bodo jeseni postavili najmanj deset referenčnih instalacij v Sloveniji in na Balkanu ter potrdili delovanje platforme.

Oprema za akvaponsko pridelavo zelenjave in rib

Akvaponika je dobra rešitev za sušna in druga območja, kjer so omejene možnosti za tradicionalno kmetovanje. V podjetju Ponika iz Šmarjeških Toplic jo vidijo tudi kot pot do večje samooskrbe.

leskovec-matej-br.1400521835.jpg.o.600px.jpg

Foto: Barbara Reya

Pod znamko Ponnod razvijajo tehnologijo in opremo za akvaponsko pridelavo zelenjave in rib hkrati. Gre za simbiozo akvakulture in hidroponike, torej gojenja vodnih organizmov in rastlin brez zemlje v inertnem substratu. Z akvaponiko gojimo zelenjavo ob pomoči rib oziroma z njihovimi izločki v zaprtem krogotoku, pravi Matej Leskovec, direktor Ponike. Če dobijo vsa soglasja, bodo s prvim kupcem poleti postavili 400 kvadratnih metrov velik akvaponski sistem v Otovcih v Prekmurju, v njem pa bodo gojili začimbnice. Za njim želijo postaviti sistem, ki bo izkoriščal odpadno toploto. V začetku leta so s partnerjem Zeleno Pomurje že razvili hišni akvaponski vrt Ponnod solar.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...