So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kako je podjetništvo srednješolcem spremenilo življenje

Čas branja: 4 min
19.05.2014  10:25
Več kot tisoč srednješolcev v krožkih, 17 start-upov, ki že imajo odziv trga, ter Wivu kot mladinski start-up leta je izkupiček prvega šolskega leta pospeševalnika mladinskega podjetništva Ustvarjalnik
Kako je podjetništvo srednješolcem spremenilo življenje

»Čestitam, diplomirali ste iz podjetništva,« je bil prvi odziv vodje Ustvarjalnika Mitje Goljarja najboljšim izmed več kot 1.200 srednješolcev iz več kot 50 slovenskih srednjih šol in gimnazij, ki so to šolsko leto prvič stopili na pota podjetništva.

Pretekli konec tedna je Ustvarjalnik na dogodku StartUp:mladi predstavil najboljših 17 idej. »Večina idej je že dobila odziv trga, torej ali so že nekaj prodali, sodelujejo z uveljavljenimi podjetji, že imajo uporabnike ... Točno to smo hoteli, da teoretično znanje, ki so ga dobili pri krožkih, preizkusijo tudi v realnosti in dobijo prvo podjetniško izkušnjo,« je poudaril Goljar, ki čez dva tedna z ekipo Ustvarjalnika potuje v ZDA, kjer bo v pospeševalniku Unreasonable Institute razvijal metodologijo slovenskega poučevanja podjetništva.

Ko ovira postane priložnost

Kako je podjetništvo srednješolcem spremenilo pogled na svet, smo povprašali finaliste tekmovanja za mladinski start-up leta. »V letu dni podjetniškega izobraževanja v Ustvarjalniku nisem samo spremenil pogleda na svet, temveč sem tudi iz sebe nekaj naredil, tako na področju osebnostne rasti kot na področju podjetniških znanj,« je poudaril vodja ekipe Wivuja Jaka Blažon, ki je tudi zmagal na tekmovanju.

Podobno menita tudi Peter Kolar in Jure Miklavčič, ki poudarjata predvsem spremembo pogleda na svet. »Pred podjetniško izkušnjo sem se vedno, ko sem naletel na težavo, z njo pač sprijaznil. Zdaj pa iščem rešitve za vsak problem, s katerimi se srečam,« je poudaril Kolar. Miklavčič pa: »Podjetništvo je bilo vedno moja želja in Ustvarjalnik je bil odlična odskočna deska. V času izobraževanja se mi je spremenil pogled na svet predvsem tako, da zdaj ves čas gledam, kaj izboljšati in kako to storiti.«

Pogled mentorice

Mladi podjetniki so se v programih Ustvarjalnika ves čas urili pod budnim očesom mentorjev. Zato smo Ivano Florencio Oven, eno izmed mentoric, povprašali, kakšen je pravzaprav odziv mladih na podjetništvo. »Na začetku smo se ukvarjali predvsem s spremembo miselnosti, da mladim razložimo, da nimajo realnih omejitev v življenju in da jih ves ta negativizem, ki prežema Slovenija, v resnici nič ne omejuje,« poudarja Ovnova.

Prav to spremembo, da so mladi približno na polovici izobraževanja opustili čakanje na druge in svojo usodo vzeli v svoje roke, razume kot največji dosežek njenega mentorstva. »Vsi mladi samo čakajo. Čakajo, da bodo končali srednjo šolo, čakajo, da opravijo maturo, čakajo, da se vpišejo na fakulteto. Čakajo, čakajo, čakajo,« poudarja Ovnova, ki ob tem opozori na svojo zgodbo, ko jo je ena izmed 16-letnic, ki so bile v njenem »razredu«, mrtvo hladno zavrnila z besedami: »Kaj mi bo koristilo to znanje, tako ali tako nimamo prihodnosti.«

Naloga šolstva?

Vendar Ovnova samoomejevanja mladih ne pripisuje le slabemu ozračju v družbi, temveč tudi šolskemu sistemu. »Seveda niso vse šole enake, vendar jih še vedno veliko mlade spodbuja, da so tiho, obvezno navzoči pri pouku in brez lastnega mnenja,« opozarja Ovnova in ob tem dodaja, da jo je najbolj presenetilo, da ni bilo veliko neupravičenih izostankov. »Šole so mlade naučile, da morajo biti v šoli fizično navzoči, kje so z mislimi, pa niti ni pomembno,« končuje Ovnova.

Tim-Lep.1400433798.jpg.o.600px.jpg

Monito - za pozabljivce

Monito je pametna zapestnica, ki uporabnike opozarja, da so pozabili vzeti zdravila. Paket Monito je sicer sestavljen iz treh delov: pametne zapestnice, aplikacije za mobilne naprave ter posebnega senzorja, ki ga namestite na škatlico z zdravili. In kako vse izgleda v praksi? Če ste pozabili vzeti zdravilo, bo pametna zapestnica začela vibrirati, obvestilo o tem pa boste dobili tudi prek pametnega telefona. Uporabnik lahko opozarjanje ustavi le s pritiskom na posebni senzor, ki je nameščen na škatlico z zdravili. »Prodajo bomo začeli novembra, za poletje pa načrtujemo začetek kampanje na spletni platformi za množično financiranje Kickstarter,« pojasnjuje vodja ekipe Tim Lep. Produkt je sicer zdaj v testni fazi, je pa mladim podjetnikom na pomoč priskočilo mariborsko podjetje Impedanc in pomagalo pri financiranju razvoja. Ekipa je sicer z idejo zmagala že na treh start-up weekendih, enem tudi v tujini.

»Po izobraževanju v Ustvarjalniku se mi zdi svet manjši. Zdaj vidim veliko odličnih priložnosti, ki jih prej nisem videl,« je poudaril Lep.

Peter-Kolar.1400433800.jpg.o.600px.jpg

EasyZip - da se vam slušalke ne bodo zavozlale

EayZip je naprava za poenostavljeno navijanje slušalk. »Vsakomur se zgodi, da se mu slušalke zavozlajo. Z našo rešitvijo boste le pritisnili na gumb in slušalke se bodo avtomatično razvozlale v sami napravi,« poudarja prvi mož ekipe start-upa Peter Kolar. Izdelek ni ves čas pritrjen na slušalke, oziroma uporabnik lahko izbira, ali ga bo uporabljal samo za razvozlavanje slušalk ali tudi za njihovo delno hrambo. »Trenutno imamo že prve prototipe, pričakujemo pa, da bomo do konca avgusta začeli proizvodnjo,« ambicij ne skriva Kolar. Predvidena cena bo od tri do pet evrov, EasyZip pa mislijo prodajati prek velikih trgovcev, ki že prodajajo mobilno opremo, in lastne spletne trgovine. Pri projektu jim je s financiranjem 3D-tiskanja ohišja ter podatki o stroških proizvodnje na pomoč priskočilo tudi podjetje Ariplast iz Celja.

Jure-Miklavcic.1400433802.jpg.o.600px.jpg

Water Saving System - za varčne in okoljsko odgovorne

»Veliko neonesnažene vode v modernem gospodinjstvu zavržemo in škoda nastaja tako na strani narave kot na strani uporabnika, ki to vodo plačuje,« težavo, ki jo rešuje s svojo invencijo Water Saving System (v nadaljevanju WSS) pojasnjuje Jure Miklavčič. Z WSS želi Miklavčič uporabniku omogočiti, da lahko nepotrebno porabljeno vodo shrani in jo znova uporabi. »Ta voda je še uporabna za zalivanje rož, v pomivalnih in drugih strojih ...« poudarja Miklavčič. In kako se njegova rešitev obnaša v praksi? WSS je pipa, ki ima tretji, dodatni preklopni pasivni ventil, ki ga je Miklavčič sam načrtoval, ki da uporabniku možnost tretjega iztoka vode. »Ima več možnosti uporabe. Recimo pri prhanju večinoma zavržemo hladno vodo in se začnemo prhati šele, ko priteče topla voda. Torej, dokler voda ne doseže določene temperature, teče prek tretjega iztoka. Ko doseže določeno temperaturo, se ventil samodejno zamenja in voda izteka v kanalizacijo oziroma druge zajeme onesnaženih voda,« pojasni Miklavčič. WSS je sicer še v prototipni fazi, vendar Miklavčič meni, da ima rešitev velike možnosti. »Samo v našem gospodinjstvu zavržemo 15 tisoč litrov pitne vode na leto. Pa to razširite na Slovenijo, Evropo in svet,« opozarja Miklavčič.

blazon-jaka15-ih.1400433804.jpg.o.600px.jpg

Wivu - deljenje slik

Mobilno aplikacijo Wivu so na dogodku Startup:Mladi razglasili za mladinski startup leta. »V letu dni podjetniškega izobraževanja v Ustvarjalniku nisem samo spremenil pogleda na svet, temveč sem tudi iz sebe nekaj naredil, tako na področju osebnostne rasti kot na področju podjetniških znanj,« je poudaril vodja ekipe Jaka Blažon. Wivu je sicer aplikacija za mobilne naprave, ki uporabnikom omogoča enostavno deljenje lastnih fotografij in drugega slikovnega materiala. Wivu je sicer luč sveta ugledal že v začetku letošnjega leta, vendar so mladi podjetniki že pred prvim pivotom. Aplikaciji so namreč dodali storitev, ki jo lahko izkoriščajo velika podjetja in organizacije, ki želijo promovirati lastno družbeno odgovornost. »Veliko podjetij in nevladnih organizacij izvaja družbeno odgovorne projekte, ki pa nimajo dobrega kanala oziroma platforme za dolgotrajno obveščanje javnosti o dogajanju. Wivu bo prek deljenja slik omogočal prav to,« pravi Blažon. Na drugi strani pa želijo vzpostaviti tudi sistem, ki bo nagrajeval in s tem tudi spodbujal prostovoljce. »Vzpostavili smo sistem nagrajevanja, v katerem bo prostovoljec nagrajen s točkami, ki jih bo potem lahko spremenil v izdelke in storitve,« pojasnjuje Blažon.

Foto: Iztok Hočevar

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...