So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Če v Nemčiji nekaj narediš dobro, te bodo pohvalili in opazili

Čas branja: 4 min
19.05.2014  09:41
Če v Nemčiji nekaj narediš dobro, te bodo pohvalili in opazili

Irena Umek je diplomantka mednarodnih odnosov (FDV), mednarodni magistrski študij poslovodenja in organizacije (IMB) pa je opravljala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Navdušena hribolazka se je po zaključku študija odpravila na prakso v nemško podjetje adidas Group v Nürnbergu. Trenutno zaseda pozicijo marketinške asistentke v oddelku Business Development, Global Brands, Style Division NEO.

irena-herzo-4-1.1400485085.jpg.n.600px.jpg

Lahko na kratko opišeš, zakaj si se preselila v Nemčijo?

Selitev v Nemčijo ni bila nikoli v planu, se je pa zgodila. Zakaj? Enostavno zato, ker se mi je ponudila priložnost za prakso v adidasu, priložnost, kateri ne rečeš ne.

Na adidasu si začela delati kot praktikantka. Na kakšen način si prišla do prakse?

Včasih se stvari odvijejo hitreje kot bi si človek mislil. Po nekaj zavrnjenih prošnjah pri nas sem začela razmišljati o tujini. Preko prijateljev in znancev, ki so se že pred mano podali s trebuhom za kruhom, sem se pozanimala o možnostih dela v tujini.

Prvotna želja je bila služba v Salzburgu, kjer sem bila v času dodiplomskega študija na izmenjavi in mi je še vedno zelo pri srcu. Kar kmalu se je moj krog iskanja razširil še med nemške delodajalce, med katerimi se mi je adidas zdel najbližje temu, kar bi rada počela.

Verjetno zaradi predstave, ki se je kar hitro zasidrala v mojih mislih - dobiti možnost in se pridružiti svetovno znani korporaciji, ki jo zaznamuje šport in še enkrat šport. Vedno sem bila mnenja, da nekaj lahko delaš res dobro samo, če se v tem najdeš in v to verjameš. Podrobneje sem si pogledala pozicije, ki so bile na voljo in se prijavila. Že naslednji dan sem dobila povabilo k razgovoru in se čez manj kot tri tedne znašla sredi adidas kraljestva.

Si se soočila s kakšnimi birokratskimi ovirami ob selitvi?

Ne. Glede na to, da gre za delo znotraj EU, birokratskih ovir ni. Pred začetkom pripravništva sem dobila seznam, kaj vse si moram urediti - predvsem zahteve delodajalca na podlagi zakonodaje - npr. začasno prebivališče, bančni račun, zdravstveno zavarovanje, prijava na davčnem uradu, itd.

Je po končani praksi ponudba za redno zaposlitev prišla avtomatsko?

Nadaljnja zaposlitev po končani praksi ne pride sama od sebe. Prvi korak je sigurno, da se izkažeš in pokažeš zanimanje za delo. Potem pa, ali se prijaviš na začetne pozicije v drugih oddelkih / kategorijah in upaš, da boš izbran, ali pa se pojavi možnost podaljšanja znotraj iste ekipe. Meni se je zgodilo drugo. Približno en mesec pred zaključkom prakse se mi je ponudila priložnost podaljšanja in seveda sem rekla ja.

Imajo tujci v selekcijskem postopku enake možnosti kot Nemci, so obravnavani enako? Kako na tujce gledajo nemški sodelavci?

V kolikor izpolnjuješ zahtevana znanja in pogoje pozicije, si obravnavan enako. Uradni jezik je angleščina, vseeno pa ti nemščina ne uide :). Obvezna je samo v primeru, če tako zahteva delovno mesto (pogosto zaradi sodelovanja z zunanjimi agencijami in lokalnimi društvi).

Zaposleni prihajamo resnično iz celega sveta, vsak dan spoznavaš nove ljudi, nove navade in si širiš obzorja. Super je. Kaj pa nemški sodelavci pravijo, bi bilo pa njih treba vprašati (smeh).

irena-herzo-7.1400485134.jpg.o.600px.jpg

Kako poteka tvoj tipični delovni dan?

Delovni dan je zelo fleksibilen, kar verjetno funkcionira zato, ker smo na kupu zbrani sami ambiciozneži, haha. Ni določene ure prihoda in ure odhoda, ampak nihče ne izkorišča sistema. Dan se začne med osmo in deveto in zaključi enkrat po peti, šesti. Kampus je čudovit, en ogromen park z igrišči za odbojko, košarko, nogomet in dvema restavracijama... Cel dan preživiš znotraj adidas kraljestva in nič ti ne manjka. Če je dober dan, greš na sestanek ali kosilo in meni nič tebi nič srečaš Pharrell-a ali pa Podolski-ga. :)

Že kot pripravnica sem začela delo v Business Development znotraj adidas NEO. Moje delo obsega veliko raziskav, kaj se dogaja na trgih, kakšni so trendi, kam gre tehnologija, kako zadovoljiti kupce, kako jih seznaniti z znamko, kakšna so pričakovanja, kaj delajo konkurenti... Precej časa namenim tudi oblikovanju gradiv in poročil, ki služijo optimizaciji delovnih procesov ter komunikaciji znotraj Back Office.

Kako si zadovoljna s plačilom? Lahko narediš vzporednico s plačilom za primerljivo delovno mesto dobila v Sloveniji?

Glede na to, da sem šele na začetku svoje kariere in redno zaposlena malo več kot eno leto, se nimam nad čem pritoževati. Stroški življenja so primerljivi s stroški v Sloveniji, mogoče so najemnine nekoliko višje v Nürnbergu. Plačilo sploh ni visoko, pa še vseeno precej višje, kot bi ga verjetno dobila v Sloveniji na primerljivem delovnem mestu.

Kakšne so glavne razlike v načinu dela med Slovenijo in Nemčijo?

Predvsem to, da če tukaj nekaj narediš dobro, te bodo pohvalili in opazili. To me je najbolj presenetilo.

Kakšna je konkurenca oz. kako težko je dobiti službo iskalcu zaposlitve ekonomskega ali družboslovnega profila?

Znotraj sedeža podjetja bi si upala trdit, da prevlada ekonomska izobrazba, predvsem poslovna administracija. Seveda je veliko tudi strokovnjakov tehničnega profila, predvsem ko gre za razvoj novih izdelkov, tehnologij, inovacij. Kot diplomantka mednarodnih odnosov bi tukaj težko kaj počela, in vse kar lahko rečem je - še dobro, da sem se odločila za magistrski program na EF, IMB - vrata v svet. :) Kar štirje predstavniki smo se znašli tukaj, pohvalno, (smeh).

Kakšna je kvaliteta življenja napram kvaliteti življenja doma? Katere so prednosti in slabosti?

Kvaliteta življenja je kljub temu, da veliko časa preživim v službi, dobra. Sigurno k temu veliko pripomore sam kampus, ker zgubiš občutek ujetosti v pisarni. Vse se vrti okrog športa, veliko je dogodkov. Glavna prednost dela v tujini je možnost dela v podjetju kot je adidas, delo v mednarodnem okolju, kjer je vsak dan nekaj novega, zelo veliko se lahko naučiš, možnosti za nadaljnjo kariero je nešteto, vse je veliko večje. Znajdeš se v okolju sebi podobnih ljudi, s podobnimi ambicijami in življenjskim slogom. In če prideš v službo v trenirki, pa kaj potem. :)

Še vedno se najde čas za večerna druženja, vikend izlete, super dogodivščine, polne smeha, za vrček piva in nürnberške klobasice.

Zelo zelo pogrešam domače in prijatelje, to je verjetno najtežja in edina stvar, zaradi katere bi se vrnila nazaj domov. Še dobro da živimo v času mobilnih aplikacij in mi vseh 35 le-teh omogoča lažje telefoniranje in dopisovanje s Slovenijo. Kot velika ljubiteljica gora zelo pogrešam tudi naš košček deželice na severozahodu, tisti najvišji, tisti, ki sega visoko proti modremu nebu. Imam recimo svoj hribolazniški blog Daleč stran od ponorelega sveta (irenki.blog.com), kjer z besedo in sliko opisujem svoje prigode z gora. Sredi nemški polj se sicer najde prostor za nogomet, hribi pa so žal malček dlje.

So se tvoja pričakovanja glede življenja in delovnih pogojev izpolnila? Katera so se in katera se niso?

Če sem popolnoma iskrena - niti ne vem, kakšna pričakovanja sem imela ob prihodu v Nemčijo. Predvsem želja po nečem drugačnem, po nečem novem, narediti nekaj iz sebe. Nekaj novega in drugačnega je vsekakor, kam bo to pripeljalo, se pustim presenetiti. Zaenkrat dobro kaže.

Če bi se še enkrat odločala o odhodu v tujino, bi se odločila enako?

Če bi se še enkrat odločala, bi storila enako. Vsak začetek je težak in če pomislim za nazaj, je bilo kar nekaj težkih trenutkov. Mogoče bi se prej prepustila in manj razmišljala »kaj pa če, kaj pa če«... Tukaj sem in lepo mi je.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...