So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Od povezovanja kmetov in mestnih srajc do zelenjave pred pisarno

Čas branja: 2 min
14.05.2014  09:39
Od povezovanja kmetov in mestnih srajc do zelenjave pred pisarno

Obveščaj me o novih člankih:  

Kako poživiti mesta in regije, ki razvojno najbolj zaostajajo, in kako motivirati mlade ljudi, da ostanejo ter kako povezati male pridelovalce hrane s potrošniki v urbanih okoljih, so se spraševali udeleženci dogodka Reinovator inkubator, ki je potekal pretekli konec tedna na večih lokacijah v Ljubljana. Vendar ni ostalo le pri teoriji. Na dogodku, ki sta ga organizirala Zavod Viva in podjetje Studio Moderna, je več kot 30 udeležencev z različnim znanjem in z različnih področij, od gospodarstva do vladnih in nevladnih organizacij ter civilne družbe, iskalo nove rešitve in poslovne modele za že omenjena izziva. Pri tem so jim pomagali predavatelji HPI School of Design Thinking in mreže Impact Hub Vienna, predstavniki Zavoda Viva ter podjetij Studio Moderna, Steklarna Hrastnik in BB Svetovanje, ki so izzive tudi sooblikovali.

MATC0664.1399991134.jpg.n.600px.jpg

Socialni inkubator in kuhinja v muzeju

Porodilo se je nemalo zanimivih idej, zato predstavljamo le nekatere. Ena izmed skupin je tako izdelala projekt za povezovanje kmetov z zemljo in znanjem kmetovanja ter ljudi v mestih, ki tega dvojega nimajo, a si želijo sami pridelovati zdravo hrano. Iz ideje naj bi se kmalu razvil tudi pilotni projekt, ki ga bodo najprej začeli izvajati v okolici Maribora.

Druga skupina je nadgradila model socialnega inkubatorja, ki že deluje v okviru socialnega podjetja Zavod KNOF. Tam mladim podjetnikom nudijo podporo pri razvoju idej, zagonski sklad ter prostor za delo in mreženje.

Tretja skupina je predstavila platformo, s katero bi povezala lokalne pridelovalce hrane in zaposlene v večjih podjetjih. Kmetje bi svoje ekološke pridelke dostavili pred ali v pisarne, kjer bi jih zaposleni nato kupovali po načelu pravične izmenjave. Gre sicer za projekt, na katerem že nekaj časa delajo v Studiu Moderna.

Slišali pa smo tudi zanimivo idejo za popestritev ponudbe ljubljanskega muzeja za arhitekturo in oblikovanje, kjer bi organizirali tržnico s pridelki lokalnih kmetov in postavili kuhinjo, ki bi jo lahko uporabljali vsi obiskovalci.

Na koncu delavnic so vsi udeleženci z glasovanjem izbrali najboljši ideji, ki so ju nato avtorji v ponedeljek predstavili širšemu občinstvu na konferenci Nove ekonomije za trajnostne horizonte na Bledu. Zmagala sta projekt za povezovanje lastnikov in obdelovalcev zemlje ter model socialnega inkubatorja.

MATC0342.1399990901.JPG.n.600px.jpg

Sandi Češko: Podjetja se morajo bolj vključiti v družbeno okolje

sandi češko
Poskušali smo zbližati nove družbene iniciative, društva, organizacije in podjetja, da bi v konstruktivnem okolju spregovorili ter spoznali eden drugega in ne bi bili vedno le na nasprotnih bregovih,je poudaril Sandi Češko.

Med udeležence dogodka sta se pomešala tudi predstavnika Studia Moderna, lastnik in najbogatejši Slovenec Sandi Češko ter direktor razvoja novih storitev in mladi manager leta 2013 Lovro Peterlin. "Poskušali smo zbližati nove družbene iniciative, društva, organizacije in podjetja, da bi v konstruktivnem okolju spregovorili ter spoznali eden drugega in ne bi bili vedno le na nasprotnih bregovih. S pomočjo zunanjih sodelavcev pa smo poskušali pripeljati ideje tudi do novih poslovnih priložnosti," nam je povedal Češko.

"Tudi mi se namreč poskušamo učiti in prilagajati velikim spremembam, ki se dogajajo. Naše dobrine niso neomejene, zato poslovni model ne sme biti več usmerjen samo v povečevanje dobička. Do tega je treba priti na družbeno odgovornejši način - podjetja bodo morala biti bolj vključena v lokalno okolje in se angažirati pri reševanju družbenih problemov," je prepričan Češko. Na vprašanje, ali je zadovoljen z rezultati preteklega vikenda, pa nam je odgovoril: "Prišli smo do novih rešitev in idej ter oplemenitili obstoječe projekte. Bilo je produktivno in navdihujoče."

Lovro Peterlin: Idej je veliko, a ljudje se bojijo neuspeha

"Pričakovali smo, da bomo z delovnim vikendom povezali in nadgradili znanje slovenskih družbenih iniciativ," nam je motiv za organizacijo dogodka pojasnil Peterlin. "Prijetno sem presenečen nad odzivom in fantastično je sodelovati s pozitivnimi ljudmi, ki imajo dobre ideje. V Sloveniji je namreč zelo veliko idej, a se jih uresniči precej manj. Ljudje se preprosto preveč bojijo neuspeha," je še poudaril.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...