So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kako do podjetja v ZDA

Čas branja: 2 min
29.04.2014  12:13
Vse več start-upov, ki v prvi vrsti ciljajo na ameriški trg, se spogleduje z idejo o ustanovitvi podjetja v ZDA. Za najbolj enostavno pot boste odšteli slabih 400 dolarjev.
Kako do podjetja v ZDA

Za ustanovitev podjetja v ZDA ameriško državljanstvo ali stalno prebivališče ni potrebno, postopki pa so za tujce in domačine enaki. Ustanovitev podjetja sicer poteka na ravni zvezne države, zato se tudi postopki primerno, a vendarle zgolj minimalno, razlikujejo.

469841295

Za start-upe najprimernejša oblika S Corp

Ustanovitev je možna na ravni delniške družbe (corporation, Corp, Inc.) ali družbe z omejeno odgovornostjo (limited liability company - LLC). Obstajata sicer dve obliki delniške družbe, S Corp in C Corp. Bistvena razlika med naštetimi: z izbiro S Corp ali LLC se izognete dvojni obdavčitvi prihodkov, kar preprosto povedano pomeni, da davkov ne plačuje podjetje, temveč prek dohodninskih obračunov njegovih družbeniki oziroma delničarji, medtem ko je C Corp ločeno obdavčljiva entiteta.

Kaj torej izbrati? Spletni portal Mashable start-upom kot najprimernejšo ameriško obliko podjetja navaja C Corp. Podobno pravi tudi Luka Pečavar iz slovenskega start-upa SQWIZ, ki je pred kratkim odprl podjetje v ZDA. V podjetju namreč pričakujejo pridobitev investicije, zato je delniška družba nujna.

Do podjetja v zvezni državi Delaware za slabih 400 dolarjev

Pečavar slovenskim start-upom, predvsem tehnološkim, svetuje, naj samo ustanovitev podjetja prepustijo ponudnikom tovrstnih storitev. V ekipi so izbrali spletni portal Clerky.com, ameriški start-up, ki ponuja pravniško pomoč. Clerky za zdaj omogoča ustanavljanje podjetja zgolj v zvezni državi Delaware. Po besedah sogovornika je postopek zelo enostaven, traja manj kot dva dni in stane 381 dolarjev, sama storitev sicer 99 dolarjev. Ob tem dodajmo, da sta za start-upe in za posel najbolj ugodni zvezni državi prav prej omenjeni Delaware in pa Nevada.

Dokumentov pri ustanovitvi podjetja ne potrebujete, zgolj informacije kot so ime podjetja, dejavnost, skupno število delnic, podatki o zastopniku, direktorju in ustanovitelju oziroma ustanoviteljih podjetja.

Kaj po ustanovitvi

Medtem ko je sama ustanovitev podjetja sorazmerno enostavna in hitra, so postopki neposredno po ustanovitvi malce bolj zamudni. Med drugim je tako potrebno oblikovati statut podjetja, prijaviti podjetje zveznemu davčnemu uradu, izdati delnice, zabeležiti ustanovitveno skupščino podjetja in pridobiti državno identifikacijsko številko o zaposlitvi (Employment Identification Number - EIN). Številka je običajno eden od pogojev, da lahko kasneje odprete bančni račun, obenem pa vam omogoča, da lahko zaposlujete ljudi v vašem novem ameriškem podjetju. Z razliko od ameriških državljanov številka socialnega zavarovanje za tujce ni potreba. Dovolj je že telefonski klic na ameriški davčni urad, kjer sledite navodilom. Zahteve za pridobitev bančnega računa v ZDA so medtem odvisne od banke, a v grobem velja, da potrebujete podatke o ustanovitvi podjetja, EIN številko in kopijo potnega lista. Tudi pri tovrstnih postopkih vam lahko za 300 ameriških zelencev pomaga Clerky.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...