So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Zadnji trenutek za vlak tehnološke revolucije

Čas branja: 3 min
28.04.2014  12:33
Zadnji trenutek za vlak tehnološke revolucije

Predstavljajte si, da vas zjutraj budilka - ne da bi jo nastavili - prebudi ob določeni uri, saj se je uskladila z rokovnikom in načrtovanimi sestanki. Potem ko vas skodelica najljubše kave že čaka, po radiu slišite vremensko napoved, ki pravi, da so temperature čez noč padle krepko pod ledišče. Nič ne de, vaš avtomobil je že v pogonu in skrbi, da vam ne bo treba drgniti ledu z vetrobranskega stekla. Vožnja do službe je hitrejša in udobnejša. Pametni semaforji in hitrostne omejitve se prilagajajo razmeram na cesti, senzorji vašemu avtomobilu sporočajo morebitne zastoje. Na poti domov vas pametni hladilnik obvesti, da primanjkuje jajc in mleka. Še več: ob vstopu v trgovino vas na podlagi preteklih nakupovalnih navad trgovec opozori, da vam je zmanjkalo tudi kruha.

Opisano postaja realnost. Po mnenju nekaterih bo koncept interneta stvari, ki temelji na povezovanju predmetov in ljudi v skupno mrežo, naše vsakodnevne aktivnosti in delovne navade spremenil občutneje, kot je svet predrugačila industrijska revolucija. Tudi konkurence med podjetji, ki ponujajo inovativne in praktične rešitve na tem področju, je veliko. Razvoj tovrstnih produktov in storitev ne pomeni več prednosti, ampak zahtevo po nujni prilagoditvi za vse tiste, ki želijo preživeti v naslednji dobi komuniciranja z napravami. To velja tudi za slovenska podjetja, menijo naši sogovorniki.

via-app-xx.1398361317.jpg.o.600px.jpg
Sistem za upravljanje stavb Via, plod slovenskih podjetij Andivi in Menerga, je eden izmed primerov interneta stvari. Aplikacija združuje sisteme digitalnega usklajevanja, jih skladišči v oblaku, do podatkov pa uporabnik dostopa prek aplikacije ipad.

Internet bo do leta 2020 povezal 50 milijard naprav

Ameriški tehnološki velikan Cisco predvideva, da bo prihodnje leto z internetom povezanih 25 milijard naprav, pet let pozneje dvakrat več. Industrija interneta stvari bo v prihodnjem desetletju vredna 14,4 bilijona dolarjev, kar je približen letni bruto domači proizvod ZDA, skupni dobički podjetij pa naj bi se povečali za 21 odstotkov. Leta 2020 naj bi na razvitih trgih posamezen uporabnik imel od pet do deset med seboj povezanih naprav. V mrežo naj bi bilo vključenih okoli 1,5 milijarde osebnih vozil in tri milijarde avtomatičnih upravljavcev elektrike, vode in plina.

»Že zdaj tovrstne tehnologije najdemo v transportu in logistiki za spremljanje vozil, goriva, poti in porabe. Drugo področje je energetika,« pravi Tomaž Vidonja iz kompetenčnega centra OpComm. Koncept interneta stvari sicer vse bolj prodira v vsakdanje življenje ljudi, predvsem na področje zdravstva, šolstva, varnosti in pametnih domov.

Gorenje bi gospodinjske naprave povezalo v oblak

Medtem ko so rešitve z zgoraj naštetih področij večinoma rezultat dela malih in srednjih podjetij ter start-upov, pri pametnih hišnih aparatih prevladujejo tradicionalni proizvajalci, med njimi tudi Gorenje. V velenjskem podjetju pravijo, da pripravljajo povezljivo rešitev oziroma platformo, ki bo omogočala povezovanje gospodinjskih naprav v oblak. Sistem bo poleg ravnanja z energijo omogočal posodobitev aparatov, upravljanje na daljavo, spremljanje stanja naprav. »Z razvojem različnih mobilnih aplikacij želimo poskrbeti za razvoj novih storitev in vzdrževanje vezi med nami, torej proizvajalcem, in uporabniki aparatov,« pravijo.

Simobil za sodelovanje s start-upi

Simobil s podjetjem TAG M2M medtem ponuja uporabo platforme SIMplify. Ta omogoča, da uporabniki postanejo »virtualni mobilni operater in tako obvladajo vse potrebne naloge in procese pri podpori svojih produktov«. Prek platforme je mogoče kadarkoli upravljati povezljivost med napravami. »Podprti so vsi živ­ljenjski cikli, torej od naročanja SIM-kartic, aktivacije, menjave tarif in hkrati spremljanje porabe,« še dodajajo. Pri razvoju rešitev sicer stavijo na sodelovanja s start-up podjetji. »Mi ponujamo znanje, prodajne kanale, svetovanje, start-upi pa rešitve, ki jih lahko ponudimo končnim strankam,« pravijo. Pred kratkim so sklenili partnerstvo s Chipolom, start-upom, ki je na Kickstarterju za pametni obesek za iskanje izgubljenih stvari zbral skoraj 300 tisoč evrov. V teku je tudi pilotni projekt testiranja tablic pri pouku geografije, pri katerem Simobil sodeluje z napravami, s tehnologijo pa omogoča medsebojno povezljivost.

V ospredju mala, inovativna podjetja

Številne možnosti, ki se odpirajo, so priložnost za mala, inovativna podjetja. Ameriško raziskovalno podjetje Gartner ocenjuje, da bodo polovico tržnega prostora, ki se odpira, najprej zapolnila start-up podjetja, nekaj bo gotovo tudi slovenskih. Na področju logistike nove storitve ali izdelke za učinkovitejši pretok ljudi, izdelkov ali informacij med drugim že ponujajo GoOpti, Net Informatika, A. s. K., Parkauto in FlyKly. Mlada ekipa Enoylse je po drugi strani tržno nišo našla na področju vinarstva. S sistemom aplikacije in senzorjev lahko uporabniki nadzorujejo proces fermentacije v sodih. Mariborsko podjetje Menerga medtem razvija sistem za upravljanje stavb VIA, ki združuje vse sisteme in podsisteme digitalne regulacije ter jih skladišči v oblaku, do podatkov pa uporabnik dostopa prek ipad aplikacije. Z izdelkom lahko med drugim nastavljamo temperaturo, svetlobo, žaluzije, uporabnik lahko upravlja garažna vrata ali nadzira vrednost ogljičnega odtisa v hiši.

via-app-xx.1398361317.jpg.c.960px.jpg
Sistem za upravljanje stavb Via, plod slovenskih podjetij Andivi in Menerga, je eden izmed primerov interneta stvari. Aplikacija združuje sisteme digitalnega usklajevanja, jih skladišči v oblaku, do podatkov pa uporabnik dostopa prek aplikacije ipad.

»V prihodnosti bodo naprave skrbele za človeka. Največji potencial vidim na področjih zdravja, varnosti in na splošno vseh rešitev, ki izboljšujejo človekovo počutje,« je prepričan direktor podjetja Tadej Muršič. Po njegovih besedah so v Sloveniji določene mlade ekipe zaznale priložnosti, ki se ponujajo, »hkrati pa razumejo, kaj je treba narediti«. A ob tem pogreša večjo aktivnost v večjih podjetjih, katerim svetuje, naj se čim prej povežejo s start-upi. »Prihodnosti se ne bo mogoče izogniti, vlak ni le speljal, ampak se že pelje s svetlobno hitrostjo,« opozarja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...