So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenci razvili rešitev za lažje iskanje izgubljenih oseb

Čas branja: 2 min
18.04.2014  11:16
V EU porabimo okoli 3,9 milijarde evrov na leto za reševanje izgubljenih zaradi premalo natančnih lokacij. Slovensko podjetje XLAB pa je v sodelovanju z upravo za zaščito in reševanje razvilo rešitev, ki reševalcem izgubljeno osebo pomaga najti s pomočjo njegovega pametnega telefona v manj kot minuti z natančnostjo do nekaj metrov.
Slovenci razvili rešitev za lažje iskanje izgubljenih oseb

Rešitev Smart Locator je neodvisna od znamke pametnega telefona, mobilnega operaterja in aplikacije, saj deluje v oblaku in omogoča povezovanje z že znanimi rešitvami, pojasnjuje Luka Mulej iz podjetja XLAB. S Smart Locatorjem so želeli odpraviti težave, ki jih imajo reševalci z umestitvijo klicev ljudi z mobilnih telefonov. »V EU že nekaj let velja, da morajo operaterji zagotavljati lokacijo kličočega. Po njej operaterji posredujejo le bazno postajo, prek katere je klic prišel, in območje, ki ga bazna postaja pokriva,« pojasnjuje Boštjan Tavčar iz uprave za zaščito in reševanje. Ob tem dodaja, da velikokrat to ni v preveliko pomoč, saj bazne postaje pokrivajo veliko območje.

Lokacija najdena v manj kot minuti

Če se oseba izgubi in želi uporabiti Smart Locator, potrebuje pametni telefon, vključena brezžični internet in GPS. Uporabnik po klicu reševalcem, na svoj telefon prek SMS-sporočila, prejme povezavo do spletne strani. Ko jo na svojem pametnem telefonu odpre, se operaterju v okoli 40 sekundah prikaže lokacija s koordinatami z natančnostjo do nekaj metrov. »Lociranje je mogoče prek baznih postaj, GPS in dostopnih točk brezžičnega interneta. Zaradi omejitev v telefonih lokacije niso stoodstotne,« pojasnjuje Gregor Berginc iz XLAB.

Še vedno pa se lahko zgodi, da lociranje ni uspešno. V zvezi z varnostjo podatkov in sledenjem pa Berginc pojasnjuje, da ni mogoče, da bi že samo s klicem na 112 sporočili svojo lokacijo. Uporabnik s tem, ko odpre povezavo, da soglasje, da se poišče njegova trenutna lokacija.

Dvesto poskusnih in eno pravo reševanje

Smart Locator so v XLAB začeli razvijati konec leta 2012, prvi prototip rešitve pa so razvili v nekaj tednih. Letos so prejeli tudi nagrado združenja European Emergency Number Association (EENA) za najbolj inovativno rešitev v klicnih centrih 112. V Sloveniji rešitev zdaj preizkuša ljubljanski klicni center, do poletja naj bi se razširila še na preostale.

Po Tavčarjevih besedah, so do zdaj opravili okoli 200 poskusnih klicev, v večini primerov so lokacijo izgubljenega pridobili brez težav. Pravega reševanja s Smart Locatorjem v Sloveniji še ni bilo. So ga pa pri pravem reševanju že uporabili v bavarski gorski reševalni službi. Konec novembra lani so s pomočjo Smart Locatorja izgubljenega pohodnika našli v uri po njegovem klicu.

Od Islandije do Avstralije

Poleg ljubljanskega klicnega centra rešitev preizkušajo tudi v ljubljanskem operativnokomunikacijskem centru policije, pogovori potekajo tudi z gorsko reševalno službo. »Smart Locator testirajo tudi pri švicarski policiji in v reševalnih službah na Islandiji in Finskem, blizu dogovora smo tudi z Nemčijo. Zainteresirani so tudi v Kanadi, Avstraliji, Maleziji in Indiji,« pravi Mulej. XLAB je minulo leto sicer končal s 3,15 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, letos jih spet načrtujejo okoli tri milijone.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...