So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Na slovenskem Imagine Cupu letos najboljši Kawboom, Okeana in Shop or Drop

Čas branja: 3 min
18.04.2014  09:00
Zmagovalene ekipe se bodo prek regionalnega polfinala potegovale za uvrstitev na svetovni finale največjega tovrstnega študentskega tekmovanja na svetu, ki bo julija potekal v ameriškem Seattlu
Na slovenskem Imagine Cupu letos najboljši Kawboom, Okeana in Shop or Drop

Na včerajšnem lokalnem izboru Imagine Cupa, ki se je odvil v mariborskem prireditvenem centru ŠTUK, so slavile ekipe Kawboom, Shop or Drop in OKEANA. Ekipe se bodo prek regionalnega polfinala potegovale za uvrstitev na svetovni finale največjega tovrstnega študentskega tekmovanja na svetu, ki bo julija potekal v ameriškem Seattlu.

zmagovalci.1397804040.JPG.n.960px.jpg
Zmagovalci slovenskega Imagine Cupa

Strokovna komisija je sicer zbirala zmagovalce v treh kategorijah. V kategoriji "Igre" je zmagala ekipa Kawboom, ki razvija igro za pametne telefone, v kateri uporabniki svojim prijateljem podtikajo prijazne tempirane "bombe". Vsak igralec ob začetku igre prejme bombo, opremljeno z odštevalnikom časa. Igralec izbere prijatelja, kateremu želi podtakniti bombo, odštevalnik na bombi se sproži, ta pa se prikaže v bazi prijatelja. Napaden prijatelj mora bombo pravočasno odkriti in jo podtakniti nekomu drugemu preden se izteče čas. Igralci so nagrajeni za igralne poteze. Pridobljene točke lahko unovčijo za nadgrajevanje bomb, baze in bojišča. Aplikacija bo brezplačna, plačljive bodo posamezne nadgradnje znotraj igre.

V kategoriji "Inovacije" je zmagala ekipa Shop or Drop, ki je razvila mobilno aplikacijo za pomoč pri nakupovanju oblek. Ideja aplikacije je naslednja- kadar se uporabnik ob nakupovanju oblačil znajde v dilemi ali določeno stvar kupiti ali ne, odpre aplikacijo Shop or Drop, se fotografira in fotografijo pošlje izbranim prijateljem. Ti dobijo t.i. "push notification" in odgovorijo s "Shop" (kupi) ali "Drop" (opusti). "Tako bodo uporabniki tudi ko se po nakupih odpravijo sami, vedno dobili nasvete prijateljev hitro in enostavno," pravijo v ekipi.

imaginecup.1397803991.JPG.n.960px.jpg

Zmagovalec v kategoriji "World Citizenship" pa je postala ekipa SQBZ. Ta razvija aplikacijo, ki bo ponudila 3D vizualizacijo podvodnega sveta in hkrati data analitiko o živi in neživi naravi. Pravijo, da bo storitev zanimiva za rekreativne in profesionalne potapljače in nasploh za vse, ki se ukvarjajo z vodnimi športi in rekreacijo.

Poleg omenjenih so se predstavile še ekipe Dam Scan z rešitvijo za preprečevanje zavarovalniških prevar s pomočjo pametne zaznave poškodb na avtomobilih, safe@home, ki se ukvarja z varnostnim sistemom, temelječim na naprednih senzorjih Microsoftove strojne opreme Kinet. Ekipa Starti pa medtem poskuša spodbuditi podjetništvo med starejšimi.

david-microsoft.1397803978.JPG.n.960px.jpg
David Vidmar, vodja razvoja aplikativnih rešitev pri slovenskem Microsoft: Ekipe so prikazale energijo, željo, voljo, predvsem pa to, da uživajo pri svojem delu. Tu so za to, da pridobijo potrditev za svojo idejo. Imagine Cup sicer ekipam v prvi vrsti omogoča, da pridobijo na prepoznavnosti in tako lažje pristopijo do strank. Glede finalistov menim, da ima Kawboom inovativno idejo. Pri igrah najlažje dosežeš svojih pet minut slave, ki jih potrebuješ za dolgoročen uspeh.

Letošnja novost: regionalni spletni finale

"Trije zmagovalci bodo uvrščeni v regionalni spletni polfinale, ki predstavlja novost letošnjega tekmovanja. Izmed svetovne elite, bo mednarodno komisija preko spletnega ocenjevanja v mesecu maju izbrala tiste, ki se bodo v juliju udeležili svetovnega finala v Microsoftovem "rojstnem" mestu Seattle, ZDA. Držimo pesti za naše ekipe!", je po zaključku povedal Urban Lapajne, organizacijski vodja Imagine Cup Slovenija.

Dodajmo, nosilec slovenskega izbora Imagine Cup je Microsoftov Center za inovacije. Dogodek je potekal v organizaciji Iniciative Start:up Slovenija in pod generalnim pokroviteljstvom Microsoft Slovenije.

shopordrop.1397804029.JPG.n.960px.jpg
Ekipa Shop or Drop: Prijavili smo zato, da lahko našo idejo še izpopolnimo. Pričakovanja smo presegli, a zaradi velike konkurence vseeno nismo pričakovali, da bomo zmagali. Upamo, da bomo prišli v veliki finale in potovali v Seattle.

Nunićeva: Ekipe so dosegle moja pričakovanja

Vera Nunić iz Tehnološkega parka Ljubljana je glede tekmovanja povedala: "Ekipe so dosegle moja pričakovanja. Vložili so veliko časa, energije, volje in znanja v svoje ideje. Ni nujno, da bodo zmagovalci tudi v resnici uspeli v podjetniških zgodbah, se pa pričakuje, da bodo zelo hitro prišli do neke točke, ko bodo spoznali, ali je idejo bolje opustiti ali pa začeti graditi podjetje. Večina od ekip dela stvari, ki bi jih lahko v relativno kratkem tudi realizirali, saj ne potrebujejo zelo veliko finančnih sredstev in dodatnega inputa.

V nadaljevanju morajo zagotovo narediti dobro analizo trga. Potencial imajo, tudi mi jim lahko s svojimi izkušnjami pomagamo. Mislim, da bo vsaj eni ekipi od današnjih finalistov uspelo."

Nunićeva še meni, da ima največje možnosti ekipa Shop or drop, saj jim do prodora na trg manjka najmanj. "Vsi ostali imajo še veliko dela tako v tehničnem delu kot pri predstavitvah in marketingu."

DORA lani dosegla najboljšo slovensko uvrstitev

Slovenski študentje so sicer že vrsto let uspešni udeleženci Imagine Cupa, najuspešnejšo uvrstitev pa so dosegli lani, ko sta se v svetovno finalno tekmovanje prvič uvrstili dve ekipi. Pri tem je ekipa DORA z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko zasedla drugo mesto v kategoriji inovacij, kar je največji slovenski dosežek doslej.

safeathome.1397804011.JPG.n.960px.jpg
Ekipa safe@home:

Imagine Cup je idealna odskočna deska za ideje in znanje. Tukaj lahko res nekaj pokažeš. Nismo sicer popolnoma dosegli svojih ciljev, ker za naš produkt potrebujemo podporo Microsofta. Možno, da bomo zadevo vodili naprej, v nasprotnem primeru pa se bomo z ekipo usmeri nekam drugam in poskusili spet naslednje leto.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...