So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Novo s Kickstarterja: Platforma Croosle bo olajšala učenje programiranja

Čas branja: 2 min
14.04.2014  09:02
Pomlad je prinesla nov val slovenskih projektov na Kickstarterju. Najnovejši v vrsti je Croosle Smart kit, izobraževalna platforma, namenjena za učenje osnovnih programerskih veščin. Mlada ekipa želi zbrati 60 tisoč funtov, s kampanjo pa so začeli danes.
Novo s Kickstarterja: Platforma Croosle bo olajšala učenje programiranja

Izobraževalna platforma je razdeljena na tri segmente: raziskuj, uči se in zabavaj se. Prvi segment zajema raziskovanje in sestavljanje komponent Croosle Smart kita, drugi segment zajema učenje programiranja, segment igre in zabave pa omogoča pridobljeno znanje uporabiti tudi na bolj zabaven način. Celoten paket stane 99 funtov.

Jedro platforme predstavlja namenski računalnik Raspberry PI, na katerem teče operacijski sistem Croosle, različica odprtokodnega operacijskega sistema Raspbian linux, ki so ga v ekipi prilagodili za potrebe izobraževanja. Uporabniki lahko nato prek istoimenskega vmesnika dostopajo do vnaprej pripravljenih primerov za učenje, raziskovanje in eksperimentiranje v različnih podprtih programskih jezikih. "Skozi vodene primere in ob podpori kvalitetne dokumentacije bodo uporabniki lahko osvojili osnovna znanja programiranja v več različnih programskih jezikih, ki jih bodo kasneje lahko tudi nadgrajevali in sami ustvarjali nove.

Platforma je tudi povezljiva, tako da bodo uporabniki lahko določen projekt delili in razvijali skupaj s prijatelji ter na ta način tudi kaj novega spoznali," pojasnjuje Urh Lednik, vodja ekipe, ki konkurenčne prednost lastne rešitve vidi predvsem v enostavnosti uporabe, interakciji s senzorji, razumljivi dokumentaciji in enostavnem vmesniku z dobrimi projekti.

croosle-construction-tool21.1397459125.JPG.n.960px.jpg

Kje je Croosle uporaben

"Croosle je primeren denimo za risanje natančnih grafov in prepoznavanje zunanjih izmerjenih parametrov. Uporabite ga lahko kot merilnik temperature in izdelate preprosto vremensko postajo, ki vas opozarja na spremembe, merilnik pri gradnji, detektor kovin, kompas ali za igranje preprostih iger. Možnosti za učenje in zabavo je nešteto," našteva Lednik. Za popestritev aktivnosti so sistemu pridodali še obesek Sensortag, ki združuje sedem različnih digitalnih senzorjev (med drugim za merjenje temperature okolja, pospeškov, zračnega tlaka, vlagomera in magnetometra) in pa mobilno aplikacijo za pametni telefon, ki je sposobna izmerjene meritve ustrezno prikazovati in manipulirati z njimi. Po besedah sogovornika je rešitev že v zadnji fazi razvoja, prototip je izdelan in tudi testiran.

Pri razvoju osredotočeni na enostavnost uporabe

Ideja za Croosle se je sicer pojavila pred dobrim letom dni. "Kmalu smo spoznali, da je potencial velik. Pričeli smo delati bolj načrtno, poizkušali izpiliti idejo in jo testirati na terenu. Najprej v ožjem krogu, nato smo vključevali več ljudi in različnih strokovnjakov. Veliko se je potrebno pogovarjati, saj v začetnih fazah ekipa potrebuje "feedback"," pojasnjuje Lednik. "Skupaj smo poskušali platformo zasnovati tako, da bi bila enostavna in prijazna za uporabo, hkrati pa tudi atraktivna, da bi uporabnika skozi dobre in konkretne primere pripeljala do določenih znanj," še dodaja.

"Kampanja na Kickstarterju mora biti načrtna in premišljena"

V primeru, da bo kampanja na Kickstarterju uspešna, bodo pridobljena sredstva namenili za dokončanje in nadaljnji razvoj izdelka, uvajanje novih izboljšav ter plačilo tekočih stroškov, trženje Croosla in predstavitve na sejmih. Sicer računajo tako na stare kot mlade podpornike, predvsem pa tiste, ki so "željni izobraževanja, raziskovanja, eksperimentiranja in učenja veščin računalniškega programiranja". Če se poskus s Kickstarterjem ne bo obnesel, ekipa v vsakem primeru ne bo obupala. Lednik tako napoveduje, da bodo delali naprej po začrtani poti in izdelek tržili prek spleta in ostalih potencialnih kanalih.

Priprave na kampanjo so sicer trajale okoli štiri mesece. Lednik ob tem opozarja, da je potrebno ves čas natančno upoštevati navodila Kickstarterja. "Stvari ne gre prepuščati naključju. Vsak korak je potrebno premisliti, prostora za napake ni," pravi.

croosle-ekipa.1397458880.JPG.o.600px.jpg
Ekipa, ki je zaslužna za projekt

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...