So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Nova sezona slovenskih Kickstarter projektov

Čas branja: 2 min
04.04.2014  16:23  Dopolnjeno: 04.04.2014 16:25
Pomlad je prinesla tudi nekoliko bolj pestro dogajanje, kar se tiče slovenskih projektov na platformi za množično financiranje Kickstarter
Nova sezona slovenskih Kickstarter projektov

Trenutno tečejo trije povsem raznoliki projekti - nogavice, namizna igra in naprava, ki omogoča razširitev pametnih mobilnih naprav.

Kickstarter se je v preteklih mesecih že izkazal kot dober vir nabiranja denarja za slovenske projekte. Pametno kolo flykly je zbralo več kot 700 tisoč dolarjev, merilec svetlobe za pametne telefone lumu je zbral skoraj četrt milijona dolarjev, chipolo pa nekaj manj kot 300 tisoč dolarjev. Uspešnih je bilo seveda še več projektov, zdaj pa se na Kickstarterju predstavljajo še trije.

Miha in Dijana Rolc na Kickstarterju zbirata denar z nogavicami zulu zion. Za zdaj sta približno na
Miha in Dijana Rolc na Kickstarterju zbirata denar z nogavicami zulu zion. Za zdaj sta približno na tretjini, a časa za dosego cilja in željenih 10 tisoč dolarjev, imata še do konca meseca.

Z nogavicami na ameriški trg

Projekt Zulu Zion nogavic sta pred približno enim letom začela zakonca Dijana in Miha Rolc. »Izmed več različnih idej sva se odločila za nogavice. V najini bližini je tudi tovarna nogavic, kar nama je pomagalo pri fleksibilnosti in njihovi proizvodnji,« začetke pojasnjuje Dijana Rolc.

Pred množičnim financiranjem sta odzive na trgu preverjala s prodajo v eni izmed ljubljanskih trgovin. Zdaj pa do 30. aprila na Kickstarterju iščeta deset tisoč dolarjev, do zdaj sta jih nabrala približno tri tisoč. Za kampanjo na Kickstarterju sta se odločila, ker želita na ta način tudi potipati ameriški trg. »Kickstarter spremlja tudi veliko trgovin, ki na ta način iščejo nove izdelke za prodajo,« pravi Rolčeva. Sicer imata ne glede na rezultat kampanje, že začrtane načrte za naprej. Želita se povezati s kakšno izmed trgovin, predvsem pa ju zanima prodaja prek spleta. »Z nogavicami bova nadaljevala, ne glede na rezultat kampanje,« pravi Dijana Rolc. Cena po Kickstarterju bo taka, kot stane vložek za en par nogavic - 18 dolarjev oziroma 13 evrov za par.

Na Kickstarterju tudi prva slovenska namizna igra

Med slovenskimi projekti na Kickstarterju se je prvič znašla tudi namizna igra. Brata Žiga in Tim Berce sta namreč ustvarila Tracker, »tekmovalno post-apokaliptična igro, v kateri imajo tudi mrtvi možnost zmage.« Igra je namenjena največ osmim igralcem, ki morajo vseskozi prilagajati svojo taktiko in strategijo. Cilj igre je postati najmočnejši igralec in kot tak prvi nabrati osem zmagovalnih točk. Na Kickstarterju bosta poskušala zbrati 12 tisoč dolarjev, po desetih dneh pa sta na dobri poti, saj sta zbrala že okoli osem tisoč.

Namizna igra Tracker, Žiga in Tim Berce
Namizna igra Tracker, Žiga in Tim Berce

Če bosta uspešna tudi do konca, bosta s sredstvi izdala prvo serijo igre, morebiten ostanek denarja pa bosta namenila za poplačilo stroškov, ki so nastali z izdelavo igre in s Kickstarter kampanjo. Po kampanji nameravata moči usmeriti v produkcijo in distribucijo Trackerjev, ki jih bosta razposlala podpornikom. "Nisva pa se še odločila, ali bova s prodajo igre nadaljevala tudi po zaključku," še dodajata. Sogovornika vsem tistim, ki se zanimate za Kickstarter, še svetujeta, da se pred začetkom temeljito pripravite in se predvsem učite iz napak tistih, ki jim na najbolj priljubljeni platformi za množično financiranje ni uspelo.

Naprava predvsem za razvijalce

V sredo 16. aprila pa se končuje projekt USB2Go. Gre za USB razvojni paket, ki je bil ustvarjen predvsem s tem namenom, da bi se razširila uporaba pametnih telefonov in tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Android iz aplikacij na zunanje naprave. Projektu, ki je namenjen predvsem razvijalcem pa za zdaj ne kaže ravno najbolje. Dobrih deset dni pred koncem kampanje je projekt zbral nekaj več kot deset tisoč dolarjev oziroma le dobro petino sredstev.

Avtorja: Špela Mikuš in Blažej Kupec

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...