So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Aplikacija Facility: digitalni organizator in rokovnik za hotele

Čas branja: 2 min
01.04.2014  11:06  Dopolnjeno: 01.04.2014 11:14
Aplikacija Facility: digitalni organizator in rokovnik za hotele

Mlado slovensko podjetje Creatriks je razvilo aplikacijo, ki nadomešča stare metode komuniciranja in organiziranja delovnih procesov v hotelih. Rešitev so že najeli v dveh slovenskih in enem finskem podjetju. Najprej se nameravajo razširiti na nemško govoreče trge.

Ustanovitelja podjetja Creatriks Aljaž Ketiš (levo) in Luka Berger pravita, da bodo z aplikacijo Fac
Ustanovitelja podjetja Creatriks Aljaž Ketiš (levo) in Luka Berger pravita, da bodo z aplikacijo Facility, ki optimizira delovne procese v hotelih, najprej napadli nemško govoreče trge.

Organizacija dela v hotelih zahteva učinkovito koordinacijo in hitro reševanje nastalih zapletov in težav. Rešitev, kako izboljšati delovanje hotela, se morda skriva v aplikaciji Facility, ki so jo razvili pri mladem podjetju Creatriks. "Naša aplikacija nadomešča star način razporejanja dela. To pomeni, da pri komunikaciji med hotelskim osebjem in menedžmentom niso več potrebna papirnata poročila ali voki-tokiji, temveč zgolj pametni telefoni oziroma tablice," pojasnjujeta ustanovitelja podjetja Luka Berger in Aljaž Ketiš.

Aplikacija omogoča, da recepcija pridobi aktualne informacije o statusu sob, menedžmentu pa olajša delo pri organizaciji in upravljanju z zalogami. Vodstvo lahko na podlagi pridobljene statistike in kazalnikov uspešnosti optimizira delovne procese in maksimizira kakovost storitev, pravi Berger. Sobarice in hišniki pa na drugi strani z aplikacijo hitreje poročajo o stanju hotelskih sob oziroma o poteku vzdrževalnih del, še razlaga sogovornik.

"Nadzornik v srednje velikem hotelu privarčuje na dveh urah"

Višina prihrankov je po besedah Bergerja v prvi vrsti odvisna od velikosti in tipa hotela. "A konkretno lahko nadzornik v srednje velikem hotelu z uporabo aplikacije privarčuje dve uri svojega dela," opisuje. Prihranki se kažejo predvsem na področju krajših registracijskih postopkov za goste, bolj učinkovitih delovnih procesih in hitrejši komunikaciji.

Ideja je sicer nastala med poletnim študentskim delom v ameriškem nacionalnem parku Yellowston, kjer je Berger delal kot sobar v enem izmed hotelov. Resno delo na projektu se je začelo v začetku leta 2013, odločilen zagon pa so pri ekipi dobili s sodelovanjem v pospeševalniku TSstartup.

"Z uporabo aplikacije sobarice in hišniki nimajo težav"

Ketiš kot največjo konkurenco medtem vidi že obstoječe hotelske informacijske sisteme. "A v večini primerov so te rešitve manj dodelane in predstavljajo osnovno digitalizacijo papirnatega poslovanja. Mi po drugi strani ponujamo celostne mikroorganizacijske rešitve, ki omogočajo dodelano optimizacijo dela na vseh nivojih," pojasnjuje.

Aplikacijo trenutno uporabljata dva slovenska in en finski hotel, štiričlanska ekipa pa je v intenzivnih pogovorih s še dvema. Berger zatrjuje, da so prvi odzivi spodbudni. "Vodja gospodinjstva hotela Creina v Kranju nam je povedala, da zdaj potrebuje zgolj tri minute za razporeditev dela, medtem ko je prej potrebovala več kot pol ure." V podjetju so predvsem veseli dejstva, da z uporabo aplikacije zaposleni v hotelih nimajo težav. "Tudi sami smo veliko časa vložili v razvoj prijaznega uporabniškega vmesnika," dodaja .

Srednja cena sistema 199 evrov

Sistem aplikacije je medtem mogoče najeti; na voljo pa so paketi, ki stanejo od 99 evrov naprej. Srednja cena se sicer giblje okoli 199 evrov, kar vključuje pokritje 15 uporabnikov, a brez pametnih telefonov oziroma tablic. Berger ob tem izpostavlja podporo Simobila, ki jim je prek njihovih lastnikov - Telekom Austria Group - omogočil koriščenje 3G omrežja in telefonov v državah, kjer avstrijsko telekomunikacijsko podjetje posluje. Tako tudi nameravajo najprej prodreti na nemško govoreče trge, se razširit v Skandinavijo, dolgoročni cilji pa segajo čez lužo.

A Berger medtem opozarja, da ostaja še veliko dela, v bližnji prihodnosti predvsem na področju oblikovanja primernih trženjskih prijemov in pa seveda nadaljnjega financiranja. Do zdaj so za razvoj porabili okoli 50 tisoč evrov, obetajo si sredstva podjetniškega sklada, odprti pa so tudi za primernega investitorja oziroma strateškega partnerja, torej nekoga, ki dobro pozna trg.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...