So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Iz prve roke: kako pospeševalnik LAUNCHub išče primerne start-upe

Čas branja: 2 min
31.03.2014  12:30
Iz prve roke: kako pospeševalnik LAUNCHub išče primerne start-upe

Start-up Enolyse, ki razvija platformo za nadzor fermentacije mošta v sodih, se je skupaj s še dvema slovenskima ekipama prejšnji konec tedna mudil v bolgarski Sofiji pri tamkajšnjem pospeševalniku LAUNCHub. Trinajst ekip - poleg Slovenije so prihajale še iz Bolgarije, Srbije, Irske in Češke - je bilo namreč izbranih med sto prijavljenimi start-upi, da se podrobneje predstavijo pred morebitnimi investitorji.

vsi_startupi
Sodelujoči start-upi v finalnem izboru bolgarskega pospeševalnika LAUNCHub.

"Prijavili smo se zaradi investicije, s katero bi pokrili patente in certifikate ter postavili prve referenčne instalacije senzorjev pri partnerskih vinskih kleteh. Obenem nas je zanimalo, kaj in kako delajo drugi start-upi," nam je povedal Martin Blazinšek, eden izmed ustanoviteljev Enolysa. Dodajmo, da je LAUNCHub v prvi vrsti investicijski sklad, ki v perspektivne start-upe investira do največ 200 tisoč evrov. Izbrane ekipe pa si ob tem lahko obetajo tudi pomoč v obliki svetovanj, mentorstva in povezovanja z drugimi vlagatelji. "Dobiš več kot le denar, pomagajo ti tudi razrešiti težave, na katere naletiš ob svojem delu," razlaga Blazinšek.

Ne gre za tekmovanje: "Lahko investiramo v vse ekipe ali pa v nobeno"

Kot omenjeno, se je na zadnji t. i. "long team weekend" prijavilo okoli sto ekip, v ožjih izbor se jih nato uvrstilo 40, v finalni izbor pa jih je bilo povabljenih 13. Sogovornik poudarja, da ni bilo čutiti nobene tekmovalnosti; nasprotno, ekipe so si med seboj pomagale in spodbujale s konstruktivno kritiko. "Tudi organizatorji so nam že v samem začetku povedali, da lahko investirajo v vse ekipe ali pa v nobeno," dodaja.

Podaljšan konec tedna je sicer po besedah Blazinška minil predvsem v znamenju trdega dela. "Uvodoma smo se ekipe predstavile v treh minutah brez predstavitve, nato so sledile delavnice. Dopolnili smo svoje predstavitve in ponovno "pitchali". Prisotni so bili tudi predavatelji iz Nemčije, ki so nam razložili, kako graditi ekipo. Na končnih predstavitvah so preverjali, ali smo upoštevali njihove nasvete. Zanimalo jih je torej, ali smo napredovali," pojasnjuje sogovornik, ki ob tem dodaja, da so spali zgolj tri ure na dan, ves ostali čas pa so namenili iskanju odgovora na vprašanje, kako izboljšati svoje predstavitve.

Primož Zajec in Martin Blazinšek, člana ekipe Enolyse
Primož Zajec in Martin Blazinšek, člana ekipe Enolyse

Kaj smo se naučili

Na vprašanje, kaj so se naučili v teh štirih dneh, Blazinšek odgovarja: "Predvsem je potrebno za tovrstne nastope vložiti veliko dela. Kljub svoji viziji, moraš poslušati tudi ostale. Ves čas smo denimo poudarjali, da razvijamo sistem. Nato nam je nekdo svetoval, naj raje uporabljamo besedo platforma, s katero lahko povemo več. Ena izmed kritik se je nanašala na našo domnevno, da  vsi razumejo, kaj pomeni fermentacija. Svetovali so nam tudi, da bolje razdelimo trge, na katere želimo prodreti. " razlaga.

In če denarja ne bo? Nič hudega, poudarjajo pri start-upu, saj to po njihovem mnenju ne spremeni načrta za prihodnje delo. "To zgolj pomeni, da bomo morali denar najti drugje." Za svojo rešitev sicer že imajo prva prednaročila, v bližnji prihodnosti pa nameravajo vzporedno s finalizacijo protipov pospešiti procese na področju trženja.

"Bolgari cenijo slovenske start-upe"

V Bolgariji so bili Slovenci sicer dobro zastopani, saj sta se predstavili še ekipi DeTENS in Medinar. "Lauchub visoko ceni slovenski start-up ekosistem, predvsem start-up šolo Hekovnik. Želijo si, da bi svoje programe obogatili na način, kot to dela Hekovnik," nam je še povedal Blazinšek.

Dodajmo še, da je start-up Modra Jagoda za zdaj edina slovenska ekipa, ki je bila sprejeta v LAUCHub. Več pišemo v članku Modra Jagoda bo rasla z bolgarskimi levi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...