So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

REPORTAŽA: Zakaj je Hongkong zanimiv za start-upe

Čas branja: 3 min
27.03.2014  12:50  Dopolnjeno: 27.03.2014 14:22
REPORTAŽA: Zakaj je Hongkong zanimiv za start-upe

Zahodnjaški način življenja, pravna urejenost in bližina ogromnega kitajskega trga. S temi značilnostmi podjetja vabi hongkonški pospeševalnik Cyberport.

Res je, kitajska mesta se utapljajo v smogu. V Hongkongu, kjer nad naravnim zalivom gospodujejo visoke stolpnice, se zdi, da te naravnost izginejo v dimnem oblaku. Vendar k temu prispeva tudi morska megla, ki se na obronkih največjega hongkonškega otoka nekoliko razkadi. Kot nalašč, da v razgledu na odprto morje lahko uživajo start-upovci, ki jim zavetje nudi poslovno-tehnološki center in pospeševalnik Cyberport.

pospesevalnik_cyberport3_xx
Pisarna z razgledom. Foto: Tomaž Ščavničar

Povrnitev stroškov, ne financiranje

»Pisarniški prostori so res neverjetni. Trenutno imamo v ekipi sedem ljudi in vsi se tukaj počutimo udobno. Poleg tega pisarna gleda proti morju, kaj bi si še lahko želeli?« mi je napol v šali pritrdil razvijalec iger Silver Yu iz start-upa Skytree, ki deluje v Cyberportu. Ta pospeševalnik je ustanovila vlada, sestavljajo ga štirje centri, ki so namenjeni podjetniškemu inkubiranju ter spodbujanju razvoja podjetij, tehnologiji in poslovnemu sodelovanju. Postati želijo glavno IKT-vozlišče za jugovzhodno Azijo, hongkonškim zagonskim podjetjem (ki ga pod določenimi pogoji lahko odprete prek interneta: več na [www.gov.hk]) pa financirajo kreativne ideje ali prototip s slabimi desetimi tisoči evrov v obdobju pol leta. Ponujajo jim tudi inkubacijski program.

Kot inkubiranec ima Silver Yu dve leti brezplačno na razpolago prostore, infrastrukturo - širokopasovni internet (10 gigabajtov na sekundo) in storitve v oblaku -, usposabljanja in delavnice na temo programiranja iger. »Ne prejemamo neposredne finančne pomoči, temveč nam povrnejo stroške v skupni višini 330 tisoč hongkonških dolarjev (približno 31 tisoč evrov, opomba avtorja). To lahko porabimo za kritje stroškov trženja, usposabljanj in polovice plač za dva zaposlena na praksi,« pravi Silver, ki je ravno ta teden predstavil igrico Dodge or die.

Hongkonški pospeševalnik Cyberport od znotraj.
Hongkonški pospeševalnik Cyberport od znotraj.Foto: Tomaž Ščavničar

Prostora za 220 tehnoloških podjetij

Mark O. Clift, glavni izvršni direktor Hong Kong Cyberport Management Company Limited, kot se uradno imenuje pospeševalnik, mi je povedal, da pri njih deluje 220 tehnoloških podjetij s pet tisoč zaposlenimi. »Za podjetja, ki prihajajo od drugod, je idealna vstopna točka naš Smart-Space, kjer lahko najamete delovni prostor ali pisarno brez dolgoročnih zavez in kjer imate na voljo internet, oblak in naš Collaboration Centre za raziskovanje poslovnih priložnosti v našem omrežju na Kitajskem in drugje,« prednosti Cyberporta razlaga O. Clift.

»Od večih start-upov smo slišali dobre stvari o programu, prijavili smo se odločili, ko smo dosegli kritično točko v razvoju. Dobili smo stike s pravnimi in medijskimi strokovnjaki ter v filmskem studiu posneli kratek video. To nam je pomagalo tudi pri odnosih z javnostmi in kredibilnosti,« razlaga Ross Milward, soustanovitelj Quantifeeda, ki premožnejšim strankam ponuja upravljanje premoženja prek interneta.

Studio, kjer start-up snemajo svoje predstavitvene filmčke
Studio, kjer start-up snemajo svoje predstavitvene filmčke. Foto: Tomaž Ščavničar

Da ponujajo dobro mrežo za start-upe se strinja Danny Chan iz podjetja Praisage, ki je razvilo platformo, kjer lahko javnost izrazi svoje pohvale. »Uspešni smo bili tudi pri njihovem programu mikrofinanciranja,« dodaja Chan.

Veliko nadarjenih start-upovcev pa je še dodaten magnet, dodaja Simon Newstead iz Frenzoo, ki ponuja mobilne igrice, ki naj bi bile namenjene predvsem ženskam.

Hongkong ni Kitajska, je pa blizu

Da je Hongkong bolj podoben kakšni evropski kot kitajski metropoli, je opazno na vsakem koraku. Poslovni portali kot prednost poslovanja izpostavljajo še vladavino prava, vseprisotno angleščino, dobro infrastrukturo in nizke davke. Kaj je tukaj vabljivega za start-upe? »Hongkonško start-up prizorišče je v zadnjih dveh letih postalo bolj in bolj zrelo, imamo različne start-up dogodke in organizacije, poleg Cyberporta še Cocoon, Hong Kong Science and Technology Park, ki nudita priročne programe. Tu so še razne nagrade za IT-področje, kot so HKICT, Asia Smartphone Apps Contents, ComputerWorld Hong Kong awards,« mi še razlaga Silver Yu.

Maketa Cyberporta
Maketa Cyberporta. Foto: Tomaž Ščavničar

Za igričarske start-upe torej prava meka? Martin Kessler, Nemec, ki s podjetjem Phonejoy izdeluje igralne konzole za pametne telefone, ima pripombe: poleg pisarne in lokalnega omrežja sta v hongkonškem pospeševalniku pomembni še partnerstvi s Kitajsko in ZDA. »Vendar sta še precej nerazviti,« opozarja Kessler. »Glavni razlog, zakaj smo tu, je bližina proizvodnih enot v Šenženu in učinkovito poslovanje v Hongkongu,« pravi Martin, ki ima koristi od bližine poceni kitajskega trga dela. Nekaterih stvari pa preostala Kitajska nima, pozabite na Facebook, YouTube ali Twitter. »Za naše podjetje, ki se ukvarja s strojno in programsko opremo, je najvažneje, da smo blizu našim dobaviteljem, zato potrebujemo utečen razvoj in proizvodnjo ter hiter internet in kakovostno življenje v Hongkongu,« mi je še zaupal Kessler.

Cyberport
Cyberport. Foto: Tomaž Ščavničar

Kje so še hongkonški dolarji?

Nekoč trgovska postojanka, danes finančno središče, je torej Hong Kong denarno prijazen do majhnih podjetij? Najboljši naslov za financiranje start-upov je zveza angelskih investitorjev HKBAN (Hong Kong Business Angel Network), ki je osredotočena na podporo tehnološkim start-upom. Za večje naložbe je tu še HKVCA (Hong Kong Venture Capital and Private Equity Association), ki združuje predvsem sklade zasebnega kapitala. Namig: tudi prve javne ponudbe delnic v Hongkongu niso redke.

Kaj so nam o izkušnji v Cyberportu povedali udeleženci pospeševalnika:

[gallery link="none" ids="3022,3021,3020,3019,3037"]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...