So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Upajo, da njihove naprave ne boste nikoli potrebovali. Če pa že, vam bo olajšala življenje.

Čas branja: 2 min
24.03.2014  11:15  Dopolnjeno: 24.03.2014 12:08
Upajo, da njihove naprave ne boste nikoli potrebovali. Če pa že, vam bo olajšala življenje.

Vsako leto okoli 15 milijonov ljudi prizadene možganska kap. Deset milijonov jo preživi, a so neposredno po napadu podvrženi intenzivni večmesečni rehabilitaciji, ki pa po besedah Aleša Hribarja iz podjetja Kinestica pogostokrat premalo objektivno meri napredek pacienta. Rešitev se morda skriva v medicinsko-rehabilitacijskem pripomočku BiMeo, ki prek senzorjev nameščenih na rokah uporabnika in vodenih gibov omogoča bolj nepristranski vpogled v stanje pacienta.

Rehabilitacijski pripomoček,    ki pacientom pa možganski kapi pomaga na pot k bolj normalnemu življ
Rehabilitacijski pripomoček, ki pacientom pa možganski kapi pomaga na poti k bolj normalnemu življenju.

Inovativnost se skriva v možnosti dvoročnega igranja

"Trije senzorji so nameščeni na nadlahti, podlahti in v dlaneh pacienta. Vsak senzor meri gibanje oziroma pozicijo roke v prostoru. Rehabilitacija sicer poteka prek igranja iger," podrobneje pojasnjuje Hribar, ki kot bistveno dodano vrednost pripomočka izpostavlja možnost, da si lahko pacient pri gibih pomaga tudi z zdravo roko. Na ta način lahko izmerijo, kakšen je prispevek nepoškodovane okončine, in podajo še bolj natančne rezultate.

Hribar sicer priznava, da določena konkurenca na tem področju obstaja, a svojo glavno prednost vidi v možnosti omenjene dvoročne uporabe naprave, kar so po njegovih besedah prepoznali tudi prvi distributerji. Inovativnost izdelka  pa medtem dokazujejo tudi z vloženimi patentnimi prijavami tako v Evropski uniji, v ZDA na Japonskem in na Kitajskem. Konec lanskega leta so pričeli s postopkom obvezne certifikacije izdelka. Če bo šlo vse po načrtih, upajo, da bodo BiMeo trgu lahko ponudili ob koncu letošnjega leta.

Iskali bodo dodaten kader na področju trženja

BiMeo je sicer plod petčlanske ekipe (bivših) študentov fakultete za elektrotehniko oziroma njihovega laboratorija za robotiko. Pri razvoju izdelka so se vseskozi opirali tudi na izkušnje in znanje rehabilitacijskega inštituta Soča in ljubljanske fakultete za medicino, obetajo pa se nova sodelovanja, tudi z italijanskimi strokovnjaki in celo ameriško univerzo Berkeley. Ekipa je za zdaj pretežno sestavljena iz inženirjev robotike, a sogovornik napoveduje dodatne kadrovske okrepitve, predvsem na področju trženja.

Prodaja, prodaja, prodaja - tudi na Kitajsko

Njihov glavni cilj v prihodnosti je preprost - prodaja. Hribar pravi, da so že podpisali pogodbo z distributerjem iz Hong Konga, imajo pa tudi že prvega kupca iz Slovenije. Po besedah sogovornika lahko sicer sami pokrijejo slovenski trg, za prodajo v tujini pa pospešeno iščejo primerne distributerje. Glavni trgi so evropski, razviti trgi v Aziji in pa ZDA. Spogledujejo se tudi z možnostjo prodora na Kitajsko, ki pa je zaradi zaščite domače industrije težji oreh.

Prepoznavnost svoje rešitve se za zdaj lotevajo po "gverilsko", kot pravi Hribar. "Veliko sodelujemo na sejmih, s pomočjo slovenskega start-upa Mesi smo se udeležili tudi enega največjih sejmov medicinske opreme Medica, kjer smo navezali nekaj dobrih kontaktov. Klasično oglaševanje torej ne pride v poštev, poskušali bomo prav prek sejmov in konferenc navezati stike z našimi ciljnimi kupci," razlaga.

Cena za zdravnike 5.500 evrov

Kdo pa so glavni kupci? Hribar navaja, da so to v prvi fazi razni rehabilitacijski centri, a načrti so bolj ambiciozni. Razvijajo namreč tudi domačo različico naprave, ki jo bodo trgu ponudili v roku dveh let. Cena izdelka, ki bo namenja domači rabi, še ni določena, se pa bolj nagibajo k modelu izposojanja. Profesionalna verzija bo po drugi strani na voljo za 5.500 evrov. V načrtu je medtem tudi izboljšana različica BiMea, ki bo prilagojena za rehabilitacijo spodnjih okončin.

Poleg pospešene prodaje se trenutno ukvarjajo tudi z iskanjem primernega investitorja, ki ga potrebujejo za začetek serijske proizvodnje. Kot pravi sogovornik, so v pogovorih s potencialnim slovenskim vlagateljem, a podrobnosti Hribar ne razkriva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...