So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Neuspeh, strah in startup svet presenečenj

Čas branja: 7 min
21.03.2014  18:15
 Neuspeh, strah in startup svet presenečenj

V četrtek so se v prostorih kreativnega centra Poligon v Ljubljani znova srečali "neustrašni bojevniki" iz sveta podjetništva, ki se pod okriljem "fail  teama" dobivajo na zdaj že rednih srečanjih na temo strahu in neuspeha, oziroma 3F srečanjih - Fear, Failure, F*** it. Tokratna rdeča nit dogodka so bili startupi in presenečanja, ki nas čakajo za vogalom, ko se po doživetem neuspehu odločimo za soočenje s strahom. O svojem krmarjenju v vodah startup podjetništva so spregovorili Jugoslav Petković, Anže Vodovnik in Mateja Klarič.

Jugoslav Petković
Jugoslav Petković

Veteran spletnega podjetništva 

Jugoslav Petković je svojo podjetniško pot začel v gimnazijskih letih, ko je pri 16 letih dobil svoj lastni računalnik. Šestnajstletnik se je takoj navdušil nad svetom interneta in računalništva ter se vrgel v učenje programiranja. Sledilo je postavljanje spletnih strani, sprva sicer res bolj za zabavo, a je mladenič kmalu začutil, da je moč s tem tudi kaj zaslužiti. Edina težava je bilo iskanje strank, kar sedemnajstletniku vsekakor še neznano področje. Prvi pravi posel je Jugoslav Petkovič vseeno sklenil kmalu, in sicer v ZDA, kamor se je v tretjem letniku gimnazije odpravil na izmenjavo. Lokalno podjetje iz mesteca, kjer je bival, mu je ponudilo plačilo za oblikovanje in postavitev njihove spletne strani, in mladostnik je začel verjeti, da se v postavljanju spletnih strani resnično skriva prava poslovna priložnost, saj v tistem času še ni bilo veliko ljudi, ki bi se s tem ukvarjali.

Takoj ko je Petković dopolnil 18 let, je ustanovil lastno podjetje, saj je moral za ta podvig počakati na svojo polnoletnost. O svojih začetkih pravi: »Ker sem začel kot gimnazijec, nisem imel pravzaprav ničesar za izgubiti, in verjamem, da sem zato s svojim podjetjem tudi uspel, saj smo bili vsi skupaj takrat še otroci, in kot taki povsem neobremenjeni. Svet interneta me je prevzel, in zato se mi ni bilo težko lotiti učenja programiranja in vsega, kar sodi zraven. Je pa bila odločitev za neskončno sedenje pred računalnikom vsekakor zavestna, saj je bilo treba izbrati med druženjem s prijatelji in druženjem z računalnikom. Četudi v šoli nisem ravno blestel, sem si doma ves čas sam nabiral računalniškega znanja. Ko sedaj pogledam nazaj, bi rekel, da sem izgubil del svoje mladosti, a mi za to nikakor ni žal, saj se je na koncu vse obrnilo meni v prid.

Pomembna je motivacija, katere vir je v nas samih 

Velja pa poudariti, da se posameznik ne znajde v situaciji, ko ni česa za izgubiti, le pri šestnajstih. Oziroma, kot pravi Elon Musk: » Biti podjetnik je nekako tako, kot bi žvečil steklo na robu prepada.« Gre za to, da je včasih grizenje stekla na robu prepada najboljša izmed možnosti, ki so trenutno na razpolago. Ta »nimam druge izbire« deluje namreč zelo motivacijsko. In motivacija je tisto, kar je pri podjetniških začetkih najbolj pomembno. Vendar se je treba zavedati, da tu ne gre za zunanjo motivacijo, kot je nagovarjanje in spodbujanje okolice, četudi strokovnjakov,  ali pa iskanje lahkega zaslužka in bogatenja. Pomembna je motivacija, katere vir je v nas samih.« Ob tem pa dodaja: »Ker pa sem začel tako mlad, sem v svoji podjetniški karieri naredil tudi vrsto napak, in nekatere so me drago stale, saj sem izgubil tako denar kot prijatelje, in oboje je bolelo, četudi sem se iz neuspehov veliko naučil. A prav zaradi vseh neuspehov, katere bomo na svoji poti srečali, je motivacija izrednega pomena, saj nam pomaga graditi vero v končni uspeh, zaradi katere ne bomo odnehali sredi poti.« Kasneje je Petković ustanovil še nekaj podjetji, dve izmed njih pa tudi dobro prodal. Trenutno se še štirinajst mesecev nahaja v ZDA, kjer se ukvarja z angelskimi investicijami, obenem pa se trudi zgradi most med Silicijsko dolino in jugovzhodno Evropo, saj je prepad med njima še zmeraj ogromen.

Kaj je pravzaprav uspeh? 

Po Petkoviću je sledil še en govornik, ki se je svoje kariere prav resno lotil že v najstniških letih. Anže Vodovnik je "software architect" oziroma inženir, pri podjetju SAOP, ki je razvilo miniMAX - najbolj priljubljen spletni računovodski program v Sloveniji. Svoj prvi veliki uspeh je Vodovnik doživel pri trinajstih letih, ko je s prijatelji zmagal na državnem tekmovanju iz računalništva in informatike. Za nagrado so jih poslali na poletno šolo, kjer je spoznal svojega bodočega mentorja Klemna Žagarja iz instituta Jožefa Štefana, ki ga je povabil, da se pridruži njegovemu timu na institutu. Prvi znanstveni članek je tako Vodovnik objavil že pri petnajstih letih, ko je tudi prvič nastopil pred dvorano polno doktorjev fizike, ki so bili vsaj dvakrat starejši od njega.

Ves čas nizanja uspehov v znanstvenih krogih je Anžeta Vodovnika pravzaprav vleko v podjetniške vode, saj je verjel, da se pravi uspeh kaže skozi uspešnost v poslovnem svetu, oziroma: »Resnično sem menil, da je treba uspeh loviti z delom v startupu, bodisi tako da ga ustanoviš sam, ali pa da se mu pridružiš v začetni fazi, potem pa vanj vložiš praktično vse. Verjel sem v to, da se je treba čimprej naučiti vsega, od razvoja produkta do marketinga, pridobivanja sredstev itn. Idealno pa se mi je zdelo, da se odpravim kar v Ameriko, kjer se je vsa zadeva s startupi pravzaprav začela. In odpravil sem se.«

Anže Vodovnik
Anže Vodovnik

"Niti nisem opazil, da je bilo kaj narobe" 

Vodovnik se je  pridružil skupini fantov, ki so imeli za seboj že nekaj uspehov, v tistem času pa so ravno začeli delati na novem projektu, s katerim so jih sprejeli  v Techstars, enega vodilnih podjetniških pospeševalnikov na svetu ter jih za tri mesece povabili v Boston na enkratno podjetniško doživetje, kjer so si pridobili mentorje, investitorje in stranke. Vse pa le ni bilo tako popolno, pravi Vodovnik. "Pred odhodom v Boston sem imel doma resno razmerje. Žal pa se je preživljanje časa z mojo punco izvedlo na skupno gledanje televizije, pa še to le takrat, ko slučajno nisem delal. Zaradi 12 in več urnega delovnika, nisem niti opazil, da nekaj ni prav, zato sem si preprosto rekel, da nekaj tednov v ZDA ne bo ničesar spremenilo. Vse je bilo videti popolno, v Ameriki smo v tistih dneh živeli prave startup sanje, doma pa me je čakala bodoča žena. Ko sem se po treh tednih vrnil domov, pa me je čakalo pravo presenečenje, bodoča žene me ni prav nič več čakala. Zame je bil to šok in prvi pravi neuspeh. Začel sem dvomiti o sanjah, ki jih živim, a sem se vseeno vrnil v ZDA, kjer sem na koncu ostal več kot leto dni. Lahko rečem, da je bila Amerika res izjemna izkušnja, kjer sem se naučil vsega, kar naj bi podjetnik znal. Hkrati pa sem se ob odhodu zavedel, da ves čas svojega bivanja čez lužo nisem do zadnjega meseca obiskal niti enega koncerta, četudi je glasba e od nekdaj moja ljubezen, in sem si v preteklosti služil kruh tudi kot koncertni fotograf. Zavedel sem se tudi, da neskončno pogrešam svoji nečakinji, kateri nisem videl ves ta čas. Odločil sem se, da bom izvedel prostovoljni neuspeh, oziroma odnehal, in se vrnil domov v Slovenijo, kjer me ni čakala ne punca, ne služba. Kmalu po prihodu v Slovenijo, pa se mi je ponudila odlična služba v Dublinu, katero  sem po tehtnem premisleku zavrnil, saj sem se zdaj zavedal, česar si želim, ter končno premislil mojo staro vizijo uspeha. Dve besedi sta mi padli na pamet - rast in izboljšanje. Družba od nas ves čas pričakuje izboljšanje, kot posameznik pa moram predvsem rasti. Zavedati se moramo, da vse tisto kar nam je samim pomembno, prav lahko ne pomeni ničesar ljudem okoli nas. Danes je zame na primer uspeh čas, ki ga preživljam s prijatelji, in se norčujem iz samega sebe. Rekel bi, da je vredno odkritega premisleka, česar si resnično želimo. Če bi radi ustanovili podjetje, nikar ne odlašajte zaradi strahu pred neuspehom. Če pa bi radi imeli družino, začnite delati na tem, kariera lahko počaka. Ne poslušajte okolice in njenih navodil o tem, kaj naj bi neuspeh bil, raje premislite, kaj vam pomeni uspeti v življenju.«

Ključ uspeha se skriva v spremembi percepcije realnosti 

Za zaključek nam je svojo bojevniško zgodbo predstavila novinarka Mateja Klarič, ki je bila s svojo glasbeno oddajo o elektronski glasbi slovenska pionirka na tem področju. V svoji oddaji, ki je bila na Valu 202 na sporedu celih 11 let,  je Mateja Klarič gostila vsa velika imena elektronske glasbene scene, tudi v časih, ko je imela javnost to zvrst za resnični »ungerground«. Kljub uspehom, ki jih je žela s svojim delom, se ji je življenje v trenutku obrnilo na glavo, ko je čez noč izgubila službo, saj ji delodajalec ni podaljšal pogodbe, in se je znašla v primežu strahu in neuspeha. O neljubem dogodku Klaričeva pove: »V trenutku se je razblinila iluzija, v kateri sem živela, saj sem dolga leta verjela, da je moja prihodnost nekako gotova, saj sem bila v medijih že vrsto let. Svojo oddajo sem ustvarjala s srcem in dušo, za njen uspeh mi ni bilo nikoli težko ničesar narediti, ker sem verjela v to kar počnem. Skratka vse se je zdelo več kot odlično: poslušanost je bila dobra, dobivala sem intervjuje z največjimi zvezdami elektronske glasbe, od samega začetka je šlo kot po maslu. Potem pa je sledilo nepričakovano. Pogodba se je iztekla, in niso mi je hoteli več podaljšati, tako da sem ostala brez moje oddaje, nove službe pa ni bilo na obzorju, saj so bile moje sicer bogate delovne izkušnje zelo specifične. Nekaj časa se mi je preprosto zdelo, da je najboljša rešitev situacije skok skozi okno, po dobrih treh mesecih, pa sem dojela, da na določene stvari v življenju nimamo nikakršnega vpliva.«

Mateja Klarič
Mateja Klarič

Potem pa je napočil trenutek za spremembo percepcije realnosti. V iskanju novih poti se je novinarka znašla v Hekovniku, kar ji je popolnoma spremenilo življenjski tok, saj so ji fantje dali zagon za nov začetek. Četudi se ji pred nekaj meseci niti sanjalo ni, kaj je to startup, danes že žanje prve uspehe na podjetniškem področju. Ali kot pravi sama: »Treba se je bilo spoprijeti z nastalo situacijo, ter se sprijazniti z dejstvom, da je sprememba edina stalnica v življenju, zato je treba biti predvsem izredno prilagodljiv. Vrgla sem se na učenjepodjetništva, in se zraven neizmerno zabavala. Zaenkrat lahko povem, da je za podjetniški podvig poleg same prilagodljivosti pomembna tudi hitrost, ker se v današnjem svetu vse spreminja neverjetno hitro, ob tem pa je vseeno treba ostati osredotočen na to, česar si želim. Moj prvi poskus startupa je pravzaprav hitro propadel, saj se je ekipa razpadla že kmalu po tem, ko smo se spravili na delo. Še en neuspeh, ki pa me tokrat ni zdelal, saj mi je bil občutek že znan. Po nasvetu mentorja sem se takoj spravila na uresničevanje nove ideje, in lahko rečem, da zaenkrat uspeva. Moje novo podjetje Srečen kužek ima po dobrih dveh mesecih delovanja že kar lepo število strank, naš tim odlično deluje, sama pa se po dolgem času počutim kot bi živela svoje sanje.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...