So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kaj so predstavile ekipe pred Jugoslavom Petkovićem in Vojem Lalićem

Čas branja: 2 min
21.03.2014  12:11  Dopolnjeno: 22.03.2014 11:12
Kaj so predstavile ekipe pred Jugoslavom Petkovićem in Vojem Lalićem

Pet ekip, mladih start-upov, se je pred Start-up Crawlom v Tehnološkem parku predstavilo dvema investitorjema iz Kalifornije s slovenskim oziroma srbskim potnim listom Jugoslavom Petkovićem ter Vojem Laićem.

Petković je po koncu predstavitev dejal, da slovenski start-upi pogostokrat razvijajo zelo dobro idejo, a se redko vprašajo, ali za njihov izdelek obstaja tudi trg. "Potrebno je razvijati produkt, torej nekaj, kar bo reševalo težave uporabnikov," je dejal. Dodal je še, da Slovenci zaradi svoje majhnosti "znamo vse po malo". To je po njegovih besedah sicer prednost pri start-upih, a se je po drugi strani v nekem obdobju potrebno specializirati. "Malo slovenskih podjetij je bilo sposobnih hitro narediti ta preskok". Lalić pa je temu pridodal, da ameriški start-upi pred prvimi "pitchi" dlje časa razvijajo svoj izdelek in analizirajo trg.

Jugoslav Petković (levo) in srbska investitorja Nebojša Lazić in Voja Lalić
Jugoslav Petković (levo) in srbska investitorja Nebojša Lazić in Voja Lalić

Katere ekipe so se predstavile in kaj so imele za povedati:

SeniorPAD

Zahodne država se soočajo s staranjem prebivalstva, kar pomeni tudi, da je tehnološki razkorak med generacijami vse večji. Ekipa, prihaja iz Avstrije, se ukvarja z razvijanjem programske opreme, operacijskih vmesnikov za tablice in aplikacij, prilagojenih za starejše ljudje. Ponujajo možnost najema tablice ali nakup. Za zdaj so osredotočeni na avstrijski in nemški trg, radi pa bi se razširili v ZDA in Japonsko. Velik poudarek namenjajo zabavnim vsebinam. Iščejo prvo rundo investicije za širitev ekipe in prodor na tuje trge.

Datafy.it

Gre za aplikacijo, ki so jo v ekipi poimenovali kot "Google za podjetnike". Z nekaj ključnimi besedami lahko uporabnik pridobi kontakte podjetij oziroma posameznikov in tako poveča možnosti za neposredno oglaševanje. Trenutno imajo 60 strank iz Slovenije, Švice in Hrvaške. Trg ocenjujejo na sto milijonov majhnih in srednje velikih podjetij. Poslovni načrt: ponujajo tri različne pakete, ki stanejo od trideset do 400 evrov. Konkurenčno prednost vidijo v dejstvu, da "s svojim tehnološkim znanjem zbiramo razdrobljene podatke na internetu in jih združimo".

Sqwiz

Aplikacija Sqwiz po besedah Luke Pečavarja iz spletne agencije Smardt v manj kot minuti pretvori stran podjetja na Face­booku v pravo spletno in mobilno stran, ki jo lahko podjetje postavi na svojo domeno. Videz strani in vso s Facebooka preneseno vsebino lahko ureja prek računalnika, tablice ali kar na telefonu. Za uporabo Sqwiza, gostovanje na strežniku in podporo bodo podjetja plačala od devet do 24 evrov na mesec. Iščejo angelsko investicijo, tako, da bi se lahko popolnoma osredotočili na projekt. Želijo prodreti na ameriški in brazilski trg, ki zelo hitro raste, poleg tega pa je drugi največji za Facebook.

LACEnano

Njihova ideja LACEnano rešuje problem mravljinčastih rok oseb, ki se ukvarjajo s tetoviranjem, katere nastanejo zaradi teže in tresljajev pri sami dejavnosti, zmanjšuje bolečino tetoviranca in omogoča enostavno čiščenje ter steriliziranje. Industrijo tetoviranja ocenjujejo na 15 milijard dolarjev. Do konca meseca nameravajo finaliziralti prototip in v predprodaji prodali od 200 do 800 naprav.

Enolyse

Mlada ekipa je razvila sistem za nadzor fermentacije v sodih, ki opozori, kdaj je mlado vino dozorelo. V ekipi pravijo, da proizvodnja vina v zadnjih letih raste, trg, ki ga nameravajo doseči v naslednjih treh letih, pa ocenjujejo na 15 milijonov evrov. Njihova dodana vrednost je po besedah ekipe v enostavnosti uporabe in majhnih stroškov. Dobili so že dve prednaročili.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...