So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenec v Indiji: Pred Bangalorejem še dvotedenski skok v Švico

Čas branja: 5 min
26.02.2014  15:08  Dopolnjeno: 26.02.2014 15:10
Slovenec v Indiji: Pred Bangalorejem še dvotedenski skok v Švico

Vsak teden boste na portalu Startaj.si prek blogov spremljali šestmesečno delovno prakso mladega Slovenca Matica Kašnika (več o njem si lahko preberete v intervjuju FRIjevec, ki bo v Indiji prek spleta prodajal izobraževanja) v Indiji.

Stopil sem na letalo za Zürich in moje naslednje življenjske poglavje se je začelo. Namreč dobil sem izjemno priložnost opravljati prakso spletnega marketinga preko mednarodne organizacije AIESEC v Indiji za vodilno mednarodno podjetje na področju mednarodnega izobraževanja EF Education First.

Organizacija AIESEC namreč omogoča mladim diplomantom in pa študentom opravljanja profesionalne ali pa prostovoljne prakse v eni izmed 124 držav po celem svetu v katerih ima AIESEC svojo lokalno pisarno in lokalni odbor.

Bila je sreda, ko sem prišel v stanovanje, katerega mi je organiziral AIESEC (ena izmed mnogih prednosti sodelovanja z AIESECom je tudi ta, da ti pripravijo super sprejem - od letališča do stanovanja in stika s podjetjem). V stanovanju je bilo res super, saj je prepletalo kar nekaj kultur z drugimi praktikanti.

V Zurichu sem že bil v preteklosti kar nekajkrat, vendar me vedno znova preseneča. V preteklosti se nisem imel priložnosti »integrirati« v lokalno delovno okolje - tokrat je bilo uspešno. Takoj, ko sem stopil z letala sem že začutil tisti poslovni duh, ki ga izžareva Švica - občutil sem ga tudi na denarnici J. Nova pot se je začela tako, da sem se imel priložnost prvih 14 dni izobraževati v enem izmed glavnih centrov podjetja v Zürichu. Takoj, ko sem prvi dan stopil v pisarno skupaj z Michaelo, ki mi je pomagala z vsemi pripravami dokumentov in je tudi zaposlena v podjetju kot globalni koordinator za sodelovanje z organizacijo AIESEC, sem res začutil kaj pomeni, ko je podjetje temelji na  medčloveškimi vezmi in ne na prenapihnjenimi egotimi s katerimi imamo vsi še preveč (slabih) izkušenj. Tako sem dobil tudi dobrodošlico o kateri lahko vsak sanja. Spoznal sem ogromno ljudi, skoraj sigurno več kot 50 tisti dan - skupaj je zaposlenih v Zurichu nekje blizu 170 izjemnih posameznikov.

Omenil sem, da podjetje temelji na medčloveškimi vezmi - podjetje nima izrazito vzpostavljenega management sistema, ker vsi med seboj sodelujejo in šefi nimajo pisarn v 41. nadstropju, kot bi nekateri pričakovali. Imajo tudi pravilo, ki pravi da so vrata pisarn vedno odprta - in temu je tudi res tako. Vedno lahko pristopiš do kogarkoli in nikoli ne boš dobil odgovor ne. Same pisarne so v treh nadstropjih in temeljijo na odprtih delovnih prostorih po konceptu co-workinga. Urejeni so t.i. delovni otočki, kjer so timi razdeljeni po delovnih skupinah in sodelujejo zelo tesno skupaj. Vsako nadstropje je ima kot se spodobi tudi svojo kuhinjo in kotiček, kjer se lahko spočiješ, poklepetaš in spiješ kavo. Že prvi dan mi je moj manager povedal, da najbolj cenijo, ko si vzameš čas in se začneš pogovarjati z sodelavci in nihče ne bo jezen, če boš vsak dan 1-2 uri izkoristil za pogovor s sodelavcem. Še celo spodbujajo to! Če bi imel karkoli za pripomnit v dveh tednih kar sem jih preživel v pisarni v Zurichu, bi bilo občasno pomanjkanje WiFi-ja na stranišču, ko si vzameš nekaj časa »zase« ;) Hehehe..

Omeniti moram vse ljudi, ki sem jih spoznal, tako v podjetju, kot tudi izven so zelo usmerjeni v dosego ciljen in rezultatov. Vsi so zelo efektivni pri svojem delu in ne odidejo domov, ko ura odbije 4. Kljub temu pa imajo zelo organizirano življenje - vsi se ukvarjajo s športom in veliko časa posvetijo tudi družini. Nekaj kar me je najbolj navdušilo je predvsem njihova nagnjenost h zdravi prehrani! Bil sem prav inspiriran, ker takoj ko stopiš v katero koli trgovino vidiš večino stvari BIO, polno zdrave prehrane in kar ne moreš, da ne bi jedel zdravo. To je tisto, kar še najbolj pogrešam v Sloveniji - ta mentaliteta in strmenje h bolj zdravemu življenju. Moram reči, da če sem v Švici pojedel kakšen »junk food« sem se kar slabo počutil, kakor da se koga razočaral hehe J - Morda sem pozabil omeniti, da je eden izmed mojih ciljev to leto tudi izgubiti kakšen kilogram in pričet malo bolj zdravo živet.

Seveda pa ne morem mimo švicarskih cen. Za tiste, ki imajo redno službo - in kar 97% prebivalcev jo ima, lahko rečem da preživijo kar lepo iz meseca v mesec. Za tiste, ki pa so v Švici malo bolj turistično ali pa le na obisku, pa zna biti kar globok poseg v denarnico. Samo za primerjavo - glavna jed za kosilo, ki jo lahko kupiš v franšizni trgovini stane nekje od 8 CHF naprej. S tem, da to ne vključuje nikakršne dodatne solate ali sladice. Cene v restavracijah so ponovno druga zgodba. Tu se začnejo cene za posamezen hod od 10 CHF (v cenejših restavracijah) do nekje 25-40CHF v povprečnih.

Omeniti moram pa tudi neverjetno dobro mesto povezavo z javnim prometom. Kapo dol Švicarjem, res so strokovnjaki, kar se tiče javnega prevoza. Ne samo, da imajo javni prevoz dobro organiziran - še eden izmed »kulturnih« šokov, ki sem ga doživel je, da ko se pelješ po tekočih stopnicah se vsi postavijo na desno stran stopnic in tako omogočijo vsem, ki sem jim mudi, da preprosto stečejo naprej.

Prvih štirinajst dni je minilo neverjetno hitro. Vsak dan sem imel izobraževanja o načinu dela, orodjih in produktih, ki jih uporabljajo v podjetju. Vsi so vedno pripravljeni pristopiti in pomagati, pripraviti trening in delit svoje znanje. S tem tudi omogočajo, da ljudje neprestano napredujejo v profesionalnem smislu ter znanj, ki jih dnevno pridobijo. Sama kultura povezovanja med vsemi ljudmi je zelo močna in o tem govori tudi dejstvo, da vsak teden v pisarni poteka skupni zajtrk - zelo velikokrat pa se ob koncu dela tudi popije kakšen šampanjec za posebne dogodke kot so rojstni dnevi, napredovanja, prihod sodelavca iz drugega konca sveta, itn. Predvsem sem navdušen nad dejstvom, da lahko ogromno potuješ v podjetju, po različnih državah, saj imajo pisarne v več kot 50ih državah.

Najboljše pa kot vedno pride na koncu. V Švici mi ni bilo potrebno zapravljati denarja, kajti podjetje mi je krilo vso namestitev ter hrano, za čas dveh tednov, ki sem jih tam preživel. To je pripeljalo do dejstva, da se, zadnji dan pred odhodom, ko smo odšli na skupno zadnje kosilo z bližjo ekipo hotel plačati za svoje kosilo, a sem pozabil PIN številko bančne kartice. Ojej. Rečem si, sem bom že spomnil do večera... Tako odidem zvečer v trgovino, da si kupim vse potrebno še preden odidem v Bangalore v Indijo in ponovno se nisem mogel spomnit PIN številke, drugič. In tretjič. O hudič, kaj pa sedaj? Na srečo sem bil v trgovini in mi ni »požrlo« kartice. Zadnji dan pred odhodom na drug konec sveta jaz pa brez dostopa do mojih sredstev? Khm, kaj sedaj. Na srečo je bil blokiran le moj čip na kartici, tako da sem lahko zakupil kredit na Skype računu in tako stopil v kontakt z banko v petek zvečer ob 22. uri. Kontakt na drugi strani linije mi je rekel, da se čip blokira le do naslednjega dne  - da ko ura odbije polnoč, se čip resetira - in ga je potrebno odblokirati. Tako je bila takoj prva stvar naslednje jutri, da sem stekel do bankomata v centru in poizkusil odblokirati. Ves živčen in v dvomih ali naj to storim ali ne - kajti če mi požre kartico sem odrezan. Nato sem si z pozitivnim pristopom že rekel da bo uspelo. Na koncu sem uspel odblokirati kartico in ves srečen odšel v stanovanje spakirati še zadnje stvari.

Naslednji dan v soboto zvečer sem se odpravil na letališče, kjer sem stopil na letalo za Bangalore ...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...