So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenski startup ekosistem v eni sliki

Čas branja: 2 min
25.02.2014  11:31
Slovenski startup ekosistem v eni sliki

Pri organizaciji Internet Week (več v članku Kaj »osamosvojitev« Internet Weeka prinaša slovenskemu startup ekosistemu) so pripravili prvi pregled slovenskega startup ekosistema. Kaj je dodana vrednost pregleda, komu je namenjen in kakšna so navodila za uporabo smo poizkušali izvedeti v pogovoru s Gajo Zornada, ki skupaj z Natašo Pirnat vodi organizacijo IW. Če imate sami kakšno pripombo na pregled oziroma menite, da so avtorji kaj spregledali, se jim lahko javite na info@internetweek.si.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Zakaj ste se odločili sestaviti pregled slovenskega startup okolja?

Internet Week je v zadnjem mesecu in pol pod dejavnostjo Internet Weekly novičnika z najavami in pregledom aktualnih dogodkov za našo rastočo bazo bralcev postal vir centralno agregiranih in kuriranih informacij. Posledično so se tako organizatorji kot podjetniki na nas obrnili z mnogimi vprašanji o podobi startup in splošnejšega podjetniškega ekosistema v Sloveniji. Zato smo se odločili, da namesto v posamičnih posvetih te informacije predstavimo v javno berljivem formatu. Veseli nas, da se na tej poti nismo znašli sami, pač pa nam je uspelo združiti moči z nekaterimi iniciativami, ki so se podobne naloge (iz zelo podobnih vzgibov) deloma že lotevale tudi same, ter se obdati s skupino odprto razmišljujočih posameznikov, ki so pripomogli k učinkovitejšemu pregledu dogajanja.

Brez podpore te razširjene ekipe "urednikov", s katerimi sodelujemo v prosto dostopenem spletnem orodju za urejanje miselnega vzorca, bi bil podvig konceptulano zgrešen. Z današnjim pozivom pa si želimo k oblikovanju pregleda povabiti še več organizacij in posameznikov, saj verjamemo, da lahko le s skupnim delom vsi akterji ekosistema posvojimo odgovornost do njegovega pravilnega in uravnoteženega prihodnjega razvoja.

Internet Week Natasa Pirnat Gaja Zornada
(z leve proti desni) Prvi violini Internet Weeka Nataša Pirnat in Gaja Zornada

Komu je pregled namenjen?

Pregled je v prvi vrsti namenjen vsem, ki se sprašujejo kakšne možnosti za vključitev v del podjetniškega in startup sveta se jim odpirajo pri nas. Takih interesentov je veliko med mladimi, kot tudi tistimi, ki jim podjetniška pot v današnjem času predstavlja vedno bolj zanimivo alternativo.

V isti sapi je pregled namenjen tudi vsem, ki delujejo kot oblikovalci, gibalci ali odjemalci v obstoješem ekosistemu in jim lahko služi kot zanimiv svetilnik pri prepoznavanju še ne zapolnjenih potreb ter že prenatrpanih niš in predstavlja na podoben način kot skupni podjetniški koledar (povzet v tedenskem novičniku) barometer domačega stanja.

Plan za prihodnost pa je, da preraste samo faktografski popis, ter da ga opremimo z ocenjevalnim sistemom kot je denimo način rangiranja z zvezdicami od 1-5 ter komentarji.

Kako naj ga bralec uporablja?

Po pameti :). Pregled je v svoji prvi fazi, a ker si želimo čim prej začeti aktivno vključevati vse člane podjetniške in startup skupnosti pri izgradnji kvalitativnega nivoja nad osnovnimi podatki, smo ga odprli javnosti z vsemi napakami in težavami, ki ih v tej zgodnji fazi še ima. Vsekakor bomo veseli vseh povratnih informacij in dopolnitev. Verjetno pa bo marsikomu lažje, če ga vzame kot interaktivno navigacijsko karto, katere namen je pomagati posameznici ali posamezniku pridobiti osnovno orientacijo in se odločiti kako naj oblikuje svoj program dejavnosti, s katerimi želi pospešiti pot do poslovne in profesionalne izpopolnitve.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...