So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kupce in vlagatelje za širjenje v tujino išče eden najhitrejših 3D- tiskalnikov na svetu

Čas branja: 2 min
21.02.2014  14:30  Dopolnjeno: 21.02.2014 14:31
Kupce in vlagatelje za širjenje v tujino išče eden najhitrejših 3D- tiskalnikov na svetu

Denis Bolić
"S 3D-tiskalnikom bi najprej prodrl na trge Evropske unije, nato pa še drugam, odvisno od naročil in lokalnih partnerjev, ki bi na svojem trgu pridobivali kupce." Denis Bolić, arhitekt iz Velenja

Denis Bolić, arhitekt iz velenjskega biroja Archimago, je pomanjkanje naročil izkoristil za razvoj 3D-tiskalnika. Za izdelavo prototipov ga že uporabljajo v velenjskem podjetju Plastika Skaza, mladi oblikovalci pa so ga preizkusili tudi na nedavnem Pop-up domu v Ljubljani.

»V tem sem videl poslovno priložnost, odkar se čedalje več govori o uporabnosti 3D-tiskalnikov,« pravi Denis Bolić. A najprej je naredil CNC­stroj, šele potem 3D-tiskalnik. »Razvoja CNC-stroja sem se lotil, da sem si izdelal dele za model helikopterja, saj se ljubiteljsko ukvarjam z modelarstvom,« pojasnjuje. In ko je že imel svoj CNC-stroj, je z njim naredil večino delov za 3D-tiskalnik.

Prednosti pred tekmeci

»Veliko pozornosti sem namenil oblikovanju in funkcionalnostim 3D-tiskalnika, ki sem ga naredil iz najkakovostnejših materialov - aluminija, karbonskih vlaken in akrilnega stekla,« poudarja Bolić. Njegov 3D-tiskalnik je delta robot, ki jih v industriji uporabljajo tam, kjer je potrebna hitrost. Posledično je tiskalnik precej hitrejši od konkurenčnih kartezijskih tiskalnikov, ki preplavljajo trg.

»Moj 3D-tiskalnik je med najhitrejšimi na svetu. Trenutno dosega hitrost do 200 milimetrov na sekundo, pravkar pa eksperimentiram še z večjimi hitrostmi,« pravi Bolić. Njegov se od drugih tiskalnikov razlikuje tudi po natančni izdelavi vseh delov s CNC-strojem ali laserjem, po robustnosti in se ne kvari.

bolič 3d printer
Foto: Tilen Sepič

Konkurenčni tiskalniki so iz natisnjenih in plastičnih delov, njegov pa iz kakovostnih materialov. Ločljivost naprave je 50 mikrometrov po višini, kar je več kot pri večini konkurenčnih podobno delujočih tiskalnikov. »Na mojem tiskalniku lahko uporabljate skoraj vse materiale od ABS, PLA, najlona, mešanice kamna in plastike, mešanice lesenih vlaken in plastike do PET, iz katerega so kozarci za enkratno uporabo,« razlaga Bolić. Posebnost izdelka je tudi »sondiranje« površine, na katero tiskalnik tiska, kar pripomore k veliko večji natančnosti in ni potrebe po kalibraciji tiskalnika po transportu.

Uporaben za podjetja in oblikovalce

Možne kupce vidi med industrijskimi oblikovalci, arhitekti, strojniki, industrijskimi podjetji in drugimi navdušenci, ki radi ustvarjajo po svojih zamislih. »Karkoli narišeš na računalnik, lahko tudi natisneš v tridimenzionalni obliki,« pravi Bolić. Do zdaj je naredil tri 3D-tiskalnike - dva za svojo uporabo in promoviranje, tretjega pa za velenjsko podjetje Plastika Skaza. »Od lanskega julija ga uporabljajo za hitro prototipiranje; z njim izdelajo prototipe novih izdelkov, preden se lotijo razvoja novih orodij zanje,« pojasnjuje sogovornik.

Navdušenje na prvi javni predstavitvi

Svojo inovacijo je prvič javno predstavil na prodajni razstavi oblikovalskih dosežkov mladih avtorjev Pop-up dom, ki je bil od konca lanskega novembra do božiča v Ljubljani. »Med enomesečno razstavo so lahko oblikovalci in drugi preizkusili moj 3D-tiskalnik in na njem natisnili prototipe svojih izdelkov. Bilo so navdušeni nad njim,« pravi Bolić. A kljub temu zanj še nima veliko naročil.

Za vstop na trg išče vlagatelje, ki bi mu pomagali pri trženju in pridobivanju prvih kupcev v Sloveniji, pozneje pa tudi v tujini.

Najprej bi prodrl na trge Evropske unije, nato pa še drugam, odvisno od naročil in lokalnih partnerjev, ki bi na svojem trgu pridobivali kupce. Proizvodnjo želi Bolić obdržati v Sloveniji.

Do tujih kupcev z množičnim financiranjem

Razmišlja tudi o tem, da bi zanimanje za svoj 3D-tiskalnik v tujini preizkusil tudi z zbiranjem naročil z množičnim financiranjem - crowdfundingom. To utegne biti za tako kompleksen izdelek, če upoštevamo transport, certifikate in predvsem prezapleteno slovensko zakonodajo, precej trd oreh, še meni Denis Bolić.

Avtorica: Petra Šubic

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...