So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

3D-tiskanje v letu 2014: kako velik bo razmah

Čas branja: 1 min
21.02.2014  14:25
3D-tiskanje v letu 2014: kako velik bo razmah

Vznemirjenje zaradi tehnologije je bilo opaziti že na januarskem CES v Las Vegasu, glavnem svetovnem sejmu elektronike, kjer so podjetja, ki razvijajo 3D-tiskalnike, dobila svoj posebni razstavni prostor, ta pa je bil množično oblegan.

Veterani 3D-tiskanja, ki se z dodajalnimi tehnologijami ukvarjajo že 30 let, med njimi je denimo Avi Reichental iz družbe 3D Systems, so še enkrat napovedali, da je tehnologija po treh desetletjih razvoja zdaj končno dozorela.

Takšne napovedi se sicer vrstijo že nekaj let, a kljub temu smo zdaj res zelo blizu dolgo napovedovanemu razcvetu. Po napovedih analitika Terryja Wohlersa iz revije Industry Week lahko letos pričakujemo šest novih (ali pa nadaljevanje dozdajšnjih) usmeritev.

1. Val naložb v tehnologije 3D-tiskanja se bo letos nadaljeval. Spomnimo, Stratasys je lani junija kupil izdelovalca hiš­nih 3D-tiskalnikov Makerbot za dobrih 400 milijonov dolarjev. Na trg bodo vstopile velike korporacije, ki se zdaj še ne ukvarjajo s 3D-tiskanjem. Največja igralca sta sicer ameriška 3D Systems s 25 odstotki trga in Stratasys s 13 odstotki svetovnega trga.

2. Več malih podjetij za razvoj 3D-tiskalnikov bo poskušalo prek prve javne prodaje delnic (IPO) pridobiti denar na borzah. Čas za vstop je odličen, ker zanimanje za tehnološke naložbe med vlagatelji narašča.

3. Vrstili se bodo konference, delavnice in seminarji o 3D-tiskanju, že lani jih je bilo rekordno veliko.

4. Pravniki se bodo veliko ukvarjali s kršitvijo patentov, povezanih s 3D-tiskanjem. Gre za tehnologijo, ki je med drugim idealna za proizvodnjo ponaredkov. Hkrati bodo lahko s 3D-tiskalniki izdelke proizvajali neprofesionalci. Ni jasno, kaj bo v primeru škode ali poškodb, ki bodo nastale zaradi slabo narejenih izdelkov.

5. Mediji veliko pišejo o 3D-tiskanju. Bralci bodo zahtevali dejstva in podrobnosti o težavah in izzivih, povezanih z novimi tehnologijami (glavna težava je, da je večina 3D-tiskalnikov, ki so danes na trgu, bolj ali manj v fazi prototipa, zato imajo uporabniki precej težav z zanesljivostjo delovanja).

6. Lahko pričakujemo vstop Kitajcev: patenti bodo potekli, razvili se bodo cenejši postopki laserskega sintranja. Vsaj en kitajski proizvajalec bo poskušal vstopiti na mednarodni trg s stroji za lasersko sintranje.

Avtorica: Nataša Koražija

Članek je bil objavljen 19. februarja na Finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...