So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

S kretnjami in glasom bodo kirurgi med operacijo na pametnem zaslonu ADORA spremljali podatke o bolniku

Čas branja: 3 min
14.02.2014  15:55
S kretnjami in glasom bodo kirurgi med operacijo na pametnem zaslonu ADORA spremljali podatke o bolniku

Petčlanska ekipa študentov fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki jo vodi Kristjan Košič, je na pobudo Mateja Vogrinčiča iz UKC Maribor razvila pametni monitor ADORA. Na njem si lahko kirurg s kretnjami in glasovnimi ukazi ogleduje podatke o bolniku med operacijo, ne da bi zapustil sterilni prostor ob operacijski mizi.

Zdaj si kirurg med zahtevno operacijo povprečno štirikrat ogleda podatke z bolnikovih preiskav in iz izvidov, da se v kritičnih trenutkih laže odloča. Za ogled teh podatkov se mora od operacijske mize premakniti do računalnika, ob vrnitvi pa se spet razkužiti. Tako lahko vsakič izgubi tudi do deset minut, operacija in anestezija pa se za toliko časa podaljšata. Zato so tudi stroški dela višji, poraba vode, rokavic, halj in čistil pa večja.

Temu se bodo lahko kirurgi izognili prihodnje leto, ko bo na trgu pametni zaslon ADORA, ki si ga lahko predstavljamo kot interaktivnega zdravnikovega asistenta. Kirurg bo z ukazi, ki jih bo dal s kretnjami in glasom, na njem prišel do želenih podatkov o bolniku med operacijo.

Kirurg lahko z gibom roke ali prstov med operacijo izvede ukaz in na pametnem zaslonu ADORA poveča s
Kirurg lahko z gibom roke ali prstov med operacijo izvede ukaz in na pametnem zaslonu ADORA poveča sliko ali kopira datoteko s podatki o bolniku - po starem mora zapustiti operacijsko mizo, da pride do teh podatkov, s tem pa izgublja čas. Foto: Adora

Prenos tehnologije iz sveta zabave in iger

Idejo za zaslon so dali v UKC Maribor, kjer so želeli delovne procese posodobiti z novimi tehnologijami in tako kirurgom olajšati delo med zahtevnejšimi operacijami. »Razmišljali smo, kako bi podatke o bolniku na daljavo in brezstično približali kirurgom, medtem ko opravljajo poseg,« pravi Kristjan Košič. Prilagodili so sodobno tehnologijo, ki omogoča interakcijo med uporabnikom in računalnikom na podlagi kretenj in glasovnih ukazov. »Kirurg lahko z gibom roke ali prstov izvede ukaz na računalniku, denimo premakne ali poveča sliko, kopira datoteko ...« razlaga Košič. Uporabili so tehnologijo, ki je dozorela v svetu zabave in iger, zdaj pa se pomika v svet poslovnih aplikacij.

Razvoj so začeli septembra 2012. Trenutno so v zadnji fazi razvoja, dodajajo nove funkcionalnosti, ki so jih kirurgi predlagali pri zadnjem testiranju. Letos so na vrsti klinična testiranja ter pridobitev znaka CE in žiga, da je ADORA medicinska naprava. »Tak žig bi radi pridobili na enem od avstrijskih inštitutov po preizkušanju monitorja v avstrijskih bolnišnicah, od tega pa pričakujemo lažji prodor na njihov trg,« pojasnjuje Košič.

Odlična uporabniška izkušnja

Prednost njihovega pametnega zaslona pred konkurenčnimi je v odlični uporabniški izkušnji in preprosti interakciji prikazovalnika podatkov in vmesnika z uporabnikom. Kirurg lahko zaslon uporablja že samo z dvema gestama. Tekmeci so razvili brezstični vmesnik, ki uporablja stare in zato neprimerne programe za uporabo v operacijski dvorani. Nasprotno pa ADORA prinaša nov koncept in novo uporabniško izkušnjo, ne da bi se kirurg ukvarjal s povezovanjem zaslona z bolnišničnimi informacijskimi sistemi in podatki o bolniku, temveč ostaja zbran in povsem osredotočen na bolnika.

»ADORA je namenjena javnim in zasebnim ponudnikom zdravstvenih storitev, ki želijo ponujati varnejše operacije z nižjimi stroški in optimalnim postopkom dela,« razlaga sogovornik.

Prodajne cene po Košičevih besedah še niso določili. Nakup pametnega zaslona bo stal manj kot deset tisoč evrov, za programsko opremo pa bodo zaračunavali licenčnino. »Prodajo bomo začeli prihodnje leto, in sicer po kliničnih testiranjih in študijah primerov, ki bodo tudi naša vstopna točka v večje bolnišnice,« napoveduje Kristjan Košič. Tržili bodo ugoden naročniški model, ki uporabnikom ne bo prinašal dodatnih stroškov, saj bodo z uporabo zaslona ADORA privarčevali, z delom prihrankov pa plačevali licenčnino.

Z vlagateljem na trg

Za vstop na trg iščejo vlagatelja, a zelo počasi in previdno. Prihodnje leto bodo potrebovali veliko naložbo za suveren nastop na trgih, priznava sogovornik. Nimajo še natančnih podatkov o želeni prodaji v prvem letu. Število prodanih zaslonov v prvem letu bo precej odvisno od denarja, ki ga bodo dobili od vlagatelja.

Do kupcev bodo prišli na sejmih, v povezavi z drugimi ponudniki opreme in s priporočili zdravnikov, ki bodo zaslon med prvimi uporabljali. Dolgoročno želijo v Evropi postati eden od vodilnih ponudnikov opreme, ki uporabnikom omogoča brezstično in s tem bolj naravno komunikacijo z različnimi napravami. Morda je medicina le začetek in bodo nove rešitve razvijali še za druge dejavnosti, kjer je pomemben nadzor na daljavo.

Avtor: Petra Šubic

Članek je bil 11. februarja objavljen na Finance.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...