So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Vsaka dobra start-up ekipa potrebuje

Čas branja: 2 min
11.02.2014  19:02  Dopolnjeno: 12.02.2014 08:19
Vsaka dobra start-up ekipa potrebuje

Veliko start-upov svojo pot začne na podoben način, torej z enim ustanoviteljem, eno idejo in enim načrtom. Veliko jih tako tudi nadaljuje. A za resničen uspeh start-up potrebuje več vrst znanj, sposobnosti in izkušenj.

Idealna ekipa (so)ustanoviteljev start-upa je tako sestavljena iz treh članov, pravi Tomaž Frelih iz start-up šole Hekovnik.

1. "Hustler" ali poslovnež, torej človek, ki razume prodajo, marketing in poslovne procese ter je sposoben prenesti dodatno vrednost izdelka ali storitve do potencialnih strank, investitorjev in partnerjev.  Hkrati je ta oseba zadolžena za ohranjanje komunikacije v ekipi, predvsem kar se tiče prenašanja informacij do tehnikov. Slednje je še posebej pomembno, ko storitev ali izdelek naleti na prve odzive uporabnikov.

2. "Hacker" oziroma razvijalec, tehnološko podkovana oseba, ki je sposobna realizirati ideje in želje ekipe. Verjetno ni potrebno pretirano poudarjati, da mora biti razvijalec podkovan v računalniškem programiranju.

3. "Hipster" ali oblikovalec, ki ga krasi kreativno razmišljanje. Je človek, ki razume, kako oblika vpliva na izkušnjo uporabnika. Oblikovalec mora biti sposoben spremeniti idejo v nekaj, pri čemer bodo uporabniki uživali in k čemer se bodo vračali. Uspeh start-upov oziroma njihovih storitev je v veliki meri namreč odvisen od atraktivnost rešitve in njene predstavitve. Le redki lahko še vedno preživijo z dizajnom vrste Craiglist.

451243287 (1)
Hekovnik in Cofinder vabita, da "Sestavite svojo ekipo"

V podjetniško bolj razvitih okoljih že dalj časa potekajo dogodki, ki poizkušajo podjetno naravnanim posameznikom pomagati pri spoznavanju pravih ljudi. Po primerih dobre prakse iz tujine so se zgledovali tudi avtorji prvega takšnega dogodka v Sloveniji Sestavi svojo ekipo, ki ga organizira start-up šola Hekovnik v sodelovanju s start-upom Cofinder. Dogodek bo potekal 28. februarja 2014, na njem pa boste vsi zainteresirani posamezniki lahko predstavili svojo poslovno idejo ali se povezali z ostalimi ekipami oziroma posamezniki. Dogodek je brezplačen (prijavite se na spletni strani dogodka), prijava pa je mogoča do 25. februarja 2014.

Blank: Nekdo mora biti "zgolj" zaposlen

 Tudi Steve Blank, eden od start-up gurujev, poudarja, da ekipa ne potrebuje več kot treh ali štirih (so)ustanoviteljev. Ob tem dodaja, da je ustanovitelj nekdo brez katerega podjetje ne bi obstajalo. "Ali je ta oseba najboljša izbira? Če je odgovor ne, gre zgolj za zaposlenega," pravi. Blank še poudarja, da morajo (so)ustanovitelji posedovati sposobnosti, ki se med seboj dopolnjujejo, vsi pa bi morali biti vzdržljivi, prilagodljivi in pripravljeni na spremembe.

 Pri izbiri najožjih sodelavcev revija Forbes medtem svetuje, da že vnaprej jasno določite, kakšne ljudi iščete, razdelite naloge glede na sposobnosti posameznika. Prav tako ne zanemarjajte komunikacije, ki naj bo dvosmerna in ne odlašajte, ko bo potrebno nekoga odsloviti, ker ne bo dosegel zastavljenih pričakovanj.

Frelih: Pravijo, da ekipa nastane, ko jo nekdo zapusti

Najbolj se sicer obnesejo ekipe, kjer so ustanovitelji že delali skupaj ali se vsaj poznajo več let, pa poudarja Frelih. Dobra ekipa običajno potrebuje dobro leto, da se sestavi. "V Silicijevi dolini veja, da je ekipa nastala takrat, ko nekdo ekipo zapusti. To pomeni, da je ekipa postavila pravila in mejo, kaj je sprejemljivo in kaj ne," še dodajajo pri start-up šoli.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...