So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Izraelci izbrali slovenski start-up Optilab

Čas branja: 2 min
10.02.2014  19:36  Dopolnjeno: 11.02.2014 09:43
Izraelci izbrali slovenski start-up Optilab

V okviru Slovensko-izraelskih dni znanosti in inovacij se je izraelskim investitorjem v Grand hotelu Union predstavilo sedem naših start-upov, ki so večinoma že dobro uveljavljeni v slovenskem start-up ekosistemu.

Izraelski investitorji so ocenili, da se je najbolje odrezala ekipa Optilab, ki bo za nagrado povabljena na poslovno delegacijo v Izrael.

Odlomek iz predstavitev slovenskih start-upov; na sliki Štefan Furlan iz zmagovalne ekipe OptiLab
Odlomek iz predstavitev slovenskih start-upov; na sliki Štefan Furlan iz zmagovalne ekipe Optilab. Foto: Jure Makovec

V nadaljevanju predstavljamo start-upe, ki so sodelovali na predstavitvah:

Biosistemika ponuja postavitev laboratorijskih procesov, programsko podporo in druge produkte in storitve na področju molekularnih analiz in sistemske biologije. Molekularne analize obsegajo uporabo najsodobnejših tehnik na področju kvalitativnega in kvantitativnega določanja nukleinskih kislin v najrazličnejših tipih bioloških, industrijskih in okoljskih vzorcev. Njihove stranke so pretežno iz zdravstvene, prehrambene, okoljske in farmacevtske industrije. Kot pravijo, so eno redkih podjetji, ki združujejo programsko opremo z molekularno analizo. Kot je povedal ustanovitelj podjetja Klemen Zupančič, v drugi fazi iščejo strateškega partnerja med laboratoriji po svetu.

Osnovno področje dela start-upa Efos je razvoj »kompleksnih informacijskih sistemov na področju okolja in zdrave prehrane«. Kot je povedal direktor Matej Štefančič, so razvili informatiziran sistem, ki se proti škodljivcem bojuje tako, da jih zbega pri iskanju partnerjev za razmnoževanje. Ker so omejeni zgolj na enega distribucijskega partnerja, iščejo strateškega partnerja. Potencialni trgi so povsod, kjer uporabljajo »gospodarsko pomembne pesticide«.

Elaphe deluje na področju inovacij in razvoja elektromotorjev za direktni pogon električnih vozil. Ključni produkt podjetja so intelektualna lastnina, programska oprema in know-how pri elektromagnetnem sklopu sinhronskih motorjev. »Elektromotorji po konstrukciji Elaphe se odlikujejo po visokem energijskem izkoristku, navoru in moči ter nizki teži,« je povedal direktor podjetja Gorazd Lampič. Lani so imeli več kot milijon evrov prihodkov, njihovi kupci so pretežno akterji v avtomobilizmu. V drugi polovici 2014 načrtujejo investicijo v višini med petimi in desetimi milijoni evrov.

Mebius združuje znanje kemičnih katalitičnih procesov in vizijo obilne in čiste energije v prihodnosti. V prehodu na vodikovo gorivno paradigmo bo razvoj boljših protonsko prevodnih membran, plinsko-difuzijskih elektrod in membransko-elektrodnih sklopov (MEA) pripeljal do večje cenovne učinkovitosti. Trg na področju PEM gorivnih celic naj bi bil leta 2017 vreden 2,3 milijarde. Iščejo strateškega partnerja, s katerimi bi razvijali membrane. Po besedah direktorja Stanka Hočevarja bi potrebovali 1,5 milijona evrov.

Podjetje Mesi se ukvarja z razvojem visokotehnoloških medicinskih naprav, njihova prva rešitev (avtomatski merilnik gleženjskega indeksa) je že v prodaji v 15 državah. Lani so pričeli razvijati nove produkte (Health Station in Qualcomm Tricorder XPRIZE), so pa tudi zaposlovali. Letos se bodo osredotočili predvsem na rešitev Health Station ter na napad na nove trge, za kar pa potrebujejo dodaten kapital.

Optilab ponuja rešitve, ki združujejo najnaprednejše metode za odkrivanje goljufij in učinkovito podporo postopkom za razreševanje in obvladovanje goljufij in nepravilnosti. Njihov vodilni izdelek Admiral je računalniška rešitev, ki podjetjem pomaga preprečevati in odkrivati goljufije. Po odkriti goljufiji Admiral poskrbi, da podjetje izbere ustrezne sodne oziroma izvensodne postopke, ter podjetje učinkovito usmerja po zapletenih procesih, ki vodijo v povračilo škode. Iščejo 259 tisoč evrov za končanje produkta in dober milijon evrov za vstop na trg.

TMG-BMC je podjetje, ki temelji na trženju lastnih produktov in storitev na področju metode zaznavanja kontraktilnih lastnosti mišic imenovane Tensiomyografija ali krajše TMG. Poleg tega pa je podjetje na področju Avstrije in Balkana distributer za priznane trenažne in rehabilitacijske produkte "YoYo technology" in Vibosphere. Trenutno imajo 12 distributerjev in zastopnika v ZDA.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...