So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Upoštevajte zahtevane pogoje pri spreminjanju dejavnosti

Čas branja: 1 min
10.02.2014  14:46  Dopolnjeno: 17.02.2014 13:11
Upoštevajte zahtevane pogoje pri spreminjanju dejavnosti

Podjetniki se marsikdaj želijo opravljati drugo dejavnost ali dodati novo dejavnost. Sprememba dejavnosti podjetja je preprosta, vendar pa morate tudi v tem primeru upoštevati pogoje za opravljanje nove dejavnosti.

Vrste dejavnosti

Ločiti je potrebno regulirane in neregulirane dejavnosti. Tretji sklop pa predstavljajo še obrtne dejavnosti. Vse dejavnosti so navede v Standardni klasifikaciji dejavnosti. Podrobnejše razlage posameznih dejavnosti najdete tukaj.

1.     Za opravljanje nereguliranih dejavnosti niso določeni posebni pogoji, zato jih lahko opravlja vsakdo. To pa ne vključuje pogojev, ki so vezani na registracijo podjetja ali na osebo, ki bo določeno dejavnost opravljala (npr izobrazba). V ta sklop spadajo dejavnosti kot so različne oblike svetovanj, računovodske storitve, programiranje, prevajanje in podobno.

2.     Drugi sklop so regulirane dejavnosti, za katere obstajajo posebni pogoji. O reguliranih dejavnostih smo že pisali. Celoten prispevek lahko najdete tukaj.

3.     Obrtne dejavnosti pa so doživele nekaj sprememb v lanskem letu. Sprejete so bile namreč spremembe Obrtnega zakona, ki so stopile v veljavo konec aprila 2013. Neuradno prečiščeno besedilo (ObrZ-NPB3) lahko najdete tukaj.

Najpomembnejša sprememba je bila določba glede članstva v Obrtno podjetniški zbornici, ki od konca leta 2014 ni več obvezno, le prostovoljno.

Pomembna novost Obrtnega zakona se nanaša na Uredbo o obrtnih dejavnostih (Ul. RS, št. 63/2013), ki določa pogoje za opravljanje določenih dejavnosti.

O ostalih spremembah Obrtnega zakona si lahko več preberete tukaj.

Pogoji spreminjanja dejavnosti

Po Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) je potrebno spremembo sporočiti na AJPES. Vsako dodajanje in spreminjanje dejavnosti lahko opravite tudi na e-VEM točkah.

Dejavnost lahko pričnete opravljati šele, ko je vpisana v register oziroma ko izpolnite vse zahtevane pogoje, določene za opravljanje dejavnosti.

Podjetje sicer  lahko opravlja druge posle, potrebne za njen obstoj in opravljanje dejavnosti, ne pomenijo pa neposrednega opravljanja dejavnosti.

Prekršek

Podjetje lahko opravlja le registrirano dejavnost, sicer gre za prekršek po ZGD-1. Če podjetje izda račun v okviru dejavnosti, ki ni registrirana, je lahko podjetje oglobljeno v primeru obiska inšpektorja.

Ustanovitev podjetja

Posebne pogoje za opravljanje dejavnosti je potrebno upoštevati tudi ob ustanovitvi podjetja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...