So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Nobelov nagrajenec Shechtman: Ne zanašajte se na državo, sami ustvarite delovno mesto

Čas branja: 2 min
10.02.2014  11:22  Dopolnjeno: 10.02.2014 14:26
Nobelov nagrajenec Shechtman: Ne zanašajte se na državo, sami ustvarite delovno mesto

Če želimo močno in trajnostno gospodarstvo, moramo podjetništvo mladim ljudem privzgojiti, in to predvsem tistim, ki se zanimajo za naravoslovne vede, je na današnjem predavanju povedal Daniel Shechtman, Nobelov nagrajenec za kemijo. Ob tem je še dodal, da se ne zanašajte pretirano na državo, delovno mesto si raje ustvarite sami.

Shechtman, po rodu Izraelec, je leta 2011 Nobelovo nagrado prejel za odkritje posebne strukture kristalov, iz katere se je kasneje razvil izraz kvazikristal.  Shechtmanovo odkritje je bila v nasprotju z definicijami in pojmovanju kristalografov, zato ga je raziskovalna skupnost večkrat zavrnila, a njegova vztrajnost je znanstvenike prisilila, da predrugačila svoj pogled na omenjeno znanstveno področje. Kot zanimivost dodajmo, da je Shechtman pred dnevi najavil, da bo kandidiral za naslednjega predsednika Izraela.

Rešitev je v povečanju rodnosti in spodbujanju podjetništva

Shechtman je na današnjem predavanju, ki je potekalo v organizaciji Kemijskega inštituta, spregovoril predvsem o povezavi podjetništva in demografskih trendov ter o prihodnosti Slovenije.

Uvodoma je izpostavil dejstvo, da se število prebivalcev v tretjem svetu povečuje, medtem ko v razvitem svetu beležimo negativno rast. »To pomeni, da bomo kmalu imeli veliko težav, ki jih bo povzročilo priseljevanje ljudi iz revnejših predelov sveta,« je dejal.

V ta namen bi bilo potrebno spodbuditi rodnost na eni strani ter podjetništvo, ki bi temeljilo na tehnologiji in človeški inovativnosti, na drugi. »Za to potrebujemo dobro in vsem dostopno izobraževanje, predvsem za ženske, poudariti je potrebno področje naravoslovnih ved,potrebujemo tudi podporo državnih politik, prosti trg in okolje, ki ne pozna korupcije,« je pojasnil Shechtman.

A kljub zgoraj naštetim pogojem, to ni dovolj za vzpostavitev močnega gospodarstva, potreben je tudi razvoj »podjetniškega duha«, ki pa ga lahko mladim ljudem privzgojimo - v srednjih šolah, znanstvenikom in zdravnikom na univerzah.

Podjetniki potrebujejo vzornike

Shechtman je na univerzi, na kateri poučuje, pričel s predavanji na temo podjetništva, ki se jih je do danes udeležilo že okoli deset tisoč študentov. Velik poudarek namenja tudi zunanjim predavateljem, ki so tako uspešni podjetniki, kot tisti, ki so na začetku svoje poti.

»Nikoli ne povabim ljudi, ki so prevzeli podjetje, ampak samo tiste, ki so ga sami ustvarili. Ti ljudje so študentom lahko vzorniki, saj so podjetja zgradili s trdim delom in lastno inovativnostjo,« je poudaril.

Kakšne pa so najpogostejše napake, ki vodijo do neuspeha start-upov? Shechtman je izpostavil neprofesionalno vodenje podjetja, nezadovoljivo raziskavo trga, napačne vire financiranje, sodelovanje s prijatelji namesto s profesionalci, prevelik ego in slabo pogodbo med ustanovitelji.

Nobelov nagrajenec je izpostavil tudi nekatere kulturne predpostavke, ki zavirajo podjetništvo. Ena izmed njih je po njegovih besedah strah pred neuspehom. »Ljudje se bojijo prevzeti tveganje. Strah je treba premagati,« je še povedal in ob tem dodal, da država lahko pomaga s podjetniškimi inkubatorji, partnerstvi s skladi semenskega kapitala in podporo področju raziskovanja in razvoja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...