So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

BeVog zaradi birokratov v Avstrijo, zdaj je tretji novi pivovar na svetu

Čas branja: 2 min
02.02.2014  14:56
BeVog zaradi birokratov v Avstrijo, zdaj je tretji novi pivovar na svetu

Slovenski pivovar Vasja Golar je s svojo pivovarno BeVog osvojil 3. mesto na ocenjevanju najboljših novih pivovarn spletne strani Ratebeer.com.

Konkurenca je bila močna: ocenjevalo se je kar 2.600 pivovarn. Vsekakor prestižni naslov, za katerega pa se Golar ne more zahvaliti slovenski politiki podjetništva. Prej nasprotno: ker ga je od doma odgnala prav slovenska birokracija, je uspeh dosegel v Avstriji.

Slovenska birokracija je pivovarja Vasja Golarja prepodila v Avstrijo, kjer dosega uspehe. Včeraj je
Slovenska birokracija je pivovarja Vasja Golarja prepodila v Avstrijo, kjer dosega uspehe. Včeraj je osvojil tretje mesto v konkurenci 2.600 novih pivovarn na svetu. Foto: Barbara Reya

Spomnimo, Golar je pivovarno, v katero je vložil poldrugi milijon evrov, maja lani odprl v avstrijski Radgoni. Sprva si je več mesecev prizadeval, da bi jo zgradil nekaj kilometrov nižje, v slovenski Gornji Radgoni, vendar je izgubil potrpljenje v administrativnem labirintu ob pridobivanju koncesije za vodo.

»Že mesece so piva znamke BeVog najbolj prodajana piva v naši pivoteki,« nam je povedala Golarjeva sestra Alenka, lastnica Pivoteke Zapopen't na Starem trgu v Ljubljani. »Dober odziv dobivamo tako od tujcev kot od domačih kupcev. Povpraševanja je vse več. Pivo smo že izvozili na Škotsko, zanj se zanimajo tudi stranke iz ZDA, Nizozemske, Švedske, Finske,« še dodaja. Njen brat včeraj do konca redakcije ni bil dosegljiv - kot je povedala njegova sestra, »pridno dela v varilnici, včasih tudi do treh zjutraj«.

Kaj smo izgubili z Golarjem

Zaradi okorne birokracije, ki nima posluha za podjetnike, je Slovenija že lani izgubila poldrugi milijon evrov visoko naložbo. Kot rečeno, denar je Golar vložil v Avstrijo.

Izgubili smo tudi davke. Namreč - davek na dobiček bo Golar plačeval v Avstriji, ker ima tam podjetje. Prav tako bodo v Avstriji pobrali davke za zaposlene delavce (za slovenske zaposlene sicer del dohodnine pobere tudi Slovenija). Lani je ob odprtju pivovarne Golar zaposloval štiri Slovence, napovedal je tudi novo zaposlovanje.

Koga bomo še izgubili?

»Že ko smo gradili pivovarno, so k nam prihajali Slovenci in spraševali, ali imamo kakšno službo. Zdaj je takšnih obiskov še več,« je lani ob odprtju pivovarne dejal Golar, ki je tudi opazil, da vse več Slovencev v Avstriji gradi hiše. V Avstriji je pač manj težav s pridobivanjem dovoljenj. Tudi njegova izkušnja s pridobivanjem gradbenega dovoljenja v Avstriji je dobra: vse težave se rešujejo v realnem času, ni dopisovanja po e-pošti. Po oddaji projekta za gradbeno dovoljenje v treh tednih skličejo razpravo, in če v projektu kaj manjka, se to takoj uredi, po potrebi se dostavijo manjkajoči certifikati in dokumenti, projektant opravi morebitne spremembe in naslednji dan je gradbeno dovoljenje izdano.

Kako pa je pri nas?

Podjetniki tarnajo. Dovoljenj se ne da dobiti. Golar nikakor ni edini - denimo podjetje Faronika in Ribiška družina Tolmin sta potrebovala deset let, da sta dobila gradbeno dovoljenje za načrtovano ribogojnico. Šlo je za 2,3-milijonski projekt.

Omenjena sta dovoljenje dočakala, veliko pa je podjetnikov, ki se zaradi večje gotovosti - tudi davčne -, boljšega dostopa do posojil, manj birokracije in drugih ugodnosti (tudi cenejših poslovnih prostorov v podjetniških conah, denimo na Koroškem) odločajo, da bodo poskušali kot podjetniki v Avstriji. Veliko je gradbenih podjetij, tamkajšnji svetovalci pravijo, da se v Avstriji splača imeti računalniško podjetje, Slovenci na severu ustanavljajo špedicijska podjetja, prodajajo pelete za kurjavo, posel lahko dobijo trgovci in peki, vse več je lastnikov gostiln. Ne nazadnje - za gostince je tam pavšalna obdavčitev ugodnejša in enostavnejša kot pri nas.

Avtor: Aleš Perčič

Članek je bil 30. januarja objavljen na Finance.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...