So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Naloga mentorja? Mladega podjetnika obdržati

Čas branja: 2 min
06.02.2014  11:00  Dopolnjeno: 06.02.2014 11:39
Naloga mentorja? Mladega podjetnika obdržati

Gregor Černelč: Potrebovali smo spremembo poslovnega modela.
Gregor Černelč: Potrebovali smo spremembo poslovnega modela.

Tehnološki park Ljubljana v okviru programa Go: Global organizira individualne mentorske programe, kjer strokovnjaki s svojim znanjem in izkušnjami podjetnikom, ki so na začetku svoje poti, pomagajo pri reševanju konkretnih težav. Dva mlada podjetnika in dva mentorja smo povprašali, kaj prve najbolj zanima in kateri je najpogostejši nasvet drugih.

Učenec: Mentorstvo poveča možnosti za uspeh

"V program smo se vključili, ker se zavedamo, da nam primanjkuje izkušenj in včasih idealistično gledamo na trg in njegove potrebe. Tako sta občasna prevetritev in trezen pogled na poslovanje, poslovni model ali idejo nujna. Ob tem smo iskali tudi predloge za izboljšave v trženju, poslovnem modelu, kot tudi nekaterih tehničnih rešitvah," pojasnjuje Gregor Černelč iz podjetja Efroma, ki razvija informacijski sistem MojMojster.net.  Za sodelovanje pri 1:1 mentorskih dogodkih so se po besedah Černelč odločili, ker so potrebovali spremembo poslovnega modela. Doslej so se srečali s tremi mentorji, skupaj so premleli nekaj možnih strategij in usmeritev, predvsem na področju trženja in mednarodnega poslovanja.q

Černelč program mentoriranja ocenjuje kot pomemben del pri razvoju podjetniške ideje, ki  poveča možnosti za uspeh. "Ciljna naravnanost mentoriranja je ključna za učinkovitost svetovanja," pravi. Sogovorniku se zdi tudi pomembno, da te izkušeni mentorji obdržijo "na zemlji, kar je v današnjem svetu idej in novico nujno".

Primož Cigler
Primož Cigler: Še posebej me je zanimalo, kako in kje iskati nove kadre.

"Iskal sem nasvete pri prvem zaposlovanju"

"Želel sem pridobiti pomoč pri prvem zaposlovanju - na kaj moram biti pozoren in kako planirati finančna sredstva," pa na vprašanje, zakaj se odločil za sodelovanje v programu, odgovarja Primož Cigler iz podjetja ProteusNet, ki je specializirano za spletne storitve na področju "frontend" tehnologij. Kot pravi, ga je še posebej zanimalo, kako in kje iskati nove kadre, "pa čeprav sem na koncu prvega sodelavca našel na povsem drugi način - prek Twitterja".

Tomaž Jug: Največji izziv vsakega novopečenega podjetnika je kako pridobiti prve kupce
Tomaž Jug: Največji izziv vsakega novopečenega podjetnika je kako pridobiti prve kupce

Učitelj: Programi so  most med začetniki in bolj izkušenimi podjetniki

Na mentorski strani  pa ustanovitelj spletne agencije Editor Tomaž Jug medtem poudarja, da je največji izziv vsakega novopečenega podjetnika kako pridobiti prve kupce. "Brez prodaje se podjetje ne more razviti, tudi če ima  najboljši produkt na svetu," pravi. Precej vprašanj se po njegovih besedah navezuje tudi na davke, zakonodajo, zaposlovanje in podobne poslovne veščine, le redko pa se pri svetovanju ukvarja s samim izdelkom oziroma storitvijo.

Sogovornik mladim podjetnikom ponuja dve vrsti pomoči. "Prva oblika so največ enourna mentorska srečanja, kjer identificiram fazo razvoja poslovne ideje in poslovno težavo, s katero se podjetnik sooča oziroma se še bo.  V kolikor je težava povezana z mojimi sposobnostmi in izkušnjami, jim poskusim podati opozorila in predloge, zato da bi se s prihajajočimi izzivi čim lažje spopadli," pojasnjuje. Druga oblika pa je povezana s projekti, v sklopu katerih podjetniki spoznavajo podjetniške veščine. "Gre za  dolgoročno mentorstvo v obliki prakse v podjetju ali sodelovanja našega podjetja z mladimi podjetniškimi skupinami oziroma posamezniki".

cuzak_gregor4_us
Gregor Cuzak: Podjetniki pogostokrat preverjajo, ali razmišljajo pravilno.

Po mnenju Juga mentorski programi predstavljajo most med začetniki in bolj izkušenimi podjetniki in ponujajo lepo priložnost za izmenjavo idej ter izkušenj - v obe smeri.

"Večina podjetnikov išče denar ali potrditev"

"Izjemnega pomena je, da si mladi podjetniki za cilj postavijo globalni trg, a da so pri tem realni. Združiti ta dva - na videz težko združljiva cilja - je velika umetnost," pa meni  Gregor Cuzak, svetovalec na področju trženja in strategije.

Cuzak še dodaja, da se večina podjetnikov, ki jim svetuje, sooča s težavo iskanja denarja ali potrditve pri bolj izkušenih kolegih. "Pogostokrat tudi preverjajo, ali razmišljajo pravilno in ugotavljajo, kako zanimiva je njihova ideja".

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...