So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Spodbude za startupe v 2014: Start:up tekmovanje in razpis P2

Čas branja: 3 min
29.01.2014  10:37
Spodbude za startupe v 2014: Start:up tekmovanje in razpis P2

V torek, 28. 1. 2014, se je v ljubljanskem Tehnološkem parku odvil prvi v seriji Start:up Road Showov, katerega glavni namen je predstavitev Start:up tekmovanja in razpisa P2. Celoten razpored dogodka si lahko ogledate na povezavi www.startup.si/sl-si/Event/33.

Kaj smo, poleg zgodb o uspehu slovenskih startupov in motivacijskih zgodb, ki so predstavljale levji delež programa, izvedeli na dogodku:

a)      O START:UP SLOVENIJA 2014 TEKMOVANJU

www.startup.si/

-          Zakaj na tekmovanje? Laskavi naslov »Start:up Slovenije« 2014, dober PR za podjetje, mreženje, stik s potencialnimi investitorji in skladi tveganega kapitala (več na www.startup.si/sl-si/start-up-leta/zakaj-sodelovati)

-          Kdo se lahko prijavi? Podjetja, ki niso starejša od treh let in so ustanovljena najkasneje do 28. 2. 2014, več na www.startup.si/sl-si/start-up-leta/pogoji-sodelovanja.

-          Ključni datumi:

 1. Konec februarja 2014 bo v ljubljanskem Tehnološkem parku potekala delavnica, kako pripraviti poslovni načrt (za Start:up tekmovanje in razpis P2).
 2. 10. marec 2014 je rok za prijavo na tekmovanje (izmed vseh prijav se naredi izbor 10 polfinalistov, ki imajo individualen razgovor z žirijo).
 3. Razglasitev zmagovalca bo 14. maja na PODIM konfereci.

-          Napotki za prijavo:

 1. Naredite kratek (10-15 strani) poslovni načrt, ki naj bo lepo urejen in naj kot datoteka v zahtevanem formatu PDF ne presega 20 megabajtov.
 2. Kriteriji ocenjevanja: V poslovnem načrtu se je treba osredotočiti na ključne ocenjevalne kriterije, ki sestavljajo oceno:

 • ekipa (30 % končne ocene) - pri tem je pomembno, da podjetje ima zaposlene ali namerava zaposlovati ter da je lastnik tudi zaposlen v podjetju,
 • poznavanje, velikost in rast trga (10 % končne ocene),
 • jedrna kompetenca in tehnologija (15 % ocene),
 • MVP/prototip in vidna konkretizacija ideje (30 % ocene),
 • poslovni model (15 % ocene), več na www.startup.si/sl-si/start/up-leta/komisija-in-merila.

 1. Čakanje na zadnji dan prijave ni smiselno, dobro se je osredotočiti na odlično predstavitev poslovne ideje v povzetku poslovnega načrta. Pri tem so vam na voljo  svetovalci podpornega okolja, ki vam bodo brezplačno pomagali do kakovostnega poslovnega načrta (več na www.startup.si/).
 2. Prijava je možna prek spleta: www.startup.si/sl-si/start-up-leta/prijava2014.

b)      O RAZPISU P2a-2014

www.podjetniskisklad.si/

-          Začetni opomnik: Ta razpis še ni objavljen, a se ne pričakuje bistvenih odstopanj od lanskega razpisa. Objava se pričakuje konec februarja, od objave razpisa do roka za prijavo bo na voljo en mesec časa, razpisovalec podpre letno 40 prebojnih idej.

-          Kdo se lahko prijavi? Podjetja, ki razvijajo nov produkt ali storitev in so ustanovljena od 1. 1. 2013 do 28. 2. 2014.

-          Razpisna dokumentacija: Bo objavljena, načeloma gre za prijavni obrazec in poslovni načrt s terminskim planom, kjer so evidentirane razvojne faze (priporočamo ogled lanskega razpisa, ki je na voljo na povezavi www.podjetniskisklad.si/70/2013/p2a-2013---subvencije-za-zagon-inovativnih-podjetij.html). Iz teh gradiv so tudi dobro razvidni ocenjevalni kriteriji.

-          Pomembno: Razpis je razvojno naravnan, prijavitelj mora izkazati, da razvoj poteka v logičnem sosledju faz s ključnimi mejniki. Cilj razpisa je podpirati razvojne aktivnosti v podjetju, med upravičene stroške sodijo vsi stroški, ki so potrebni za uspešen razvoj poslovne ideje (plače zaposlenih, najem poslovnih prostorov, investicije v vzpostavitev trženja in prodaje, investicije v opremo itd.).

-           Financiranje v dveh fazah: P2a je razpis za zagonska podjetja in ponuja možnost pridobitve 20.000 EUR nepovratnih sredstev za razvoj inovativnega produkta ali storitve. Pomembno je upoštevati, da je razvoj po definiciji razpisovalca končan, ko razviti produkt generira prihodke na trgu. Po preteku tega financiranja se podjetje lahko prijavi še na razpis P2b (prijava na P2b bo možna leta 2015 za podjetja, ki se bodo na P2a prijavljala letos), kjer lahko dobi nadaljnjih 50.000 EUR nepovratnih sredstev za nadaljnje investicije v razvoj svojega produkta ali storitve, če le-ta še ni docela razvit.

-          25 točk na razpisu lahko prinese uvrstitev na Start:up tekmovanju, 25 točk pa ustanovitveni kapital - več informacij o točkovanju je na voljo na povezavi www.startup.si/sl-si/start/up-leta/pogosta-vprasanja (posebno bodite pozorni na tabelo), pomembno pa je tudi, da podjetje ima ustanovitveni kapital. Pri tem je potrebno upoštevati dejstvo, da se kapital v podjetju upošteva na dan 31. 3. 2014, kar je pomemben podatek, če je potrebno podjetje dokapitalizirati (maksimalno število točk po tem kriteriju zagotavlja kapital v višini 30.000 EUR).

-          Stroški se vračajo za nazaj: Predvidoma bodo rezultati razpisa znani junija 2014, prva sredstva pa izplačana »za nazaj« februarja 2015. Do takrat podjetje »zalaga« nastale stroške.

-          Razpis pogojuje tudi vključitev v programe podpornega okolja za startup podjetja

Navedene informacije glede razpisa P2 2014 so informativne narave, saj razpis še ni objavljen. Kljub temu razpis iz leta 2013 ponuja dobro iztočnico za pripravo poslovnega načrta in terminskega plana za leto 2014, ko bo objavljen aktualni razpis.

Svetovalno podporo in dodatne informacije lahko poiščete v naslednjih podpornih okoljih podjetniškega ekosistema:

in drugih entitetah podpornega okolja za podjetništvo in inovacije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...