So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kaj lahko pri nas kupimo z bitcoini

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
 
Čas branja: 5 min
27.01.2014  09:25  Dopolnjeno: 27.01.2014 10:00
Kaj lahko pri nas kupimo z bitcoini

Več iz teme:  
kripto >
Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj

Spletno valuto bitcoin (BTC) imajo nekateri za revolucionarno odkritje, drugi za finančno-informacijsko muho enodnevnico, tretji za balon. Ekonomisti ne verjamejo v njeno vzdržnost zaradi prepočasnega povečevanja valute v obtoku, čemur bi lahko sledila deflacija. Financial Times se je prejšnji teden razpisal še o eni šibkosti te valute - nestabilnosti. Denimo, ko so na Kitajskem oblasti decembra prepovedale sprejemanje bitcoinov, je novica vrednost sesula za več kot 50 odstotkov.

Vendar ima bitcoin tudi prednosti, zaradi katerih se vse več podjetnikov, tudi slovenskih, odloča za možnost plačevanja v tej valuti. Pri nas se je za to doslej odločilo 14 podjetij, globalno pa vsak dan do 50 novih podjetij, kažejo podatki Coinmap.com. Sprejemanje BTC kot plačilnega sredstva pri nas in v EU ni nelegalno, pravijo na Banki Slovenije. V ZDA pa bodo konec januarja razpravljali o regulaciji virtualnih valut in morebitnem podeljevanju tako imenovanih bitlicenc.

Svetovalec za uvedbo BTC v poslovno okolje Aleksander Kucler iz BitcoinPeople.net vidi valuto kot primerno plačilno sredstvo predvsem za podjetja, ki poslujejo prek spleta ali pa je njihova dejavnosti povezana s turizmom. Dnevno ga o načinu uvedbe plačila z BTC kontaktirajo iz dveh do treh slovenskih podjetij.

Ob pravilni rabi se mu plačilni sistem ne zdi tvegan nič bolj kot plačilne kartice, za podjetje pa pomeni prednosti zaradi nižjih stroškov provizij (te znašajo od 0,01 odstotka do enega odstotka vrednosti transakcije), večje likvidnosti (sredstva se prenakazujejo sproti in je denar takoj na računu), izločitve morebitne kraje identitete in brezplačne mednarodne promocije na bitcoin spletnih straneh. Podobne prednosti vidijo tudi podjetniki, s katerimi smo se pogovarjali.

Podjetjem priporoča sprotno pretvorbo v evre, s čimer se izognejo valutnemu tveganju. Plačilni sistem namreč omogoča avtomatsko pretvorbo po tečaju, ki je zaklenjen za 15 minut. Preverimo zgodbe slovenskih podjetnikov.

Vezeni izdelki

Podjetje Calmo se ukvarja z vezenjem. Možnost plačevanja z BTC so ponudili decembra. Lastnica

Karmen Krempl verjame, da je to prihodnost plačevanja, ki je varna. »Zakaj ne bi bili med prvimi,« razmišlja. Širili se bodo s spletno trgovino, trženjem promocijskih daril in tiskom - vse to bo zanimivo tudi za tuj trg. »Plačilo z BTC bo postopek plačila za tujce poenostavilo,« pojasnjuje. Že pri domačem prometu se nakazilo ne vidi takoj na TRR, pri poslovanju s tujino pa traja dan, dva ali tri. »Čeprav bi izdelek lahko izdelali pravočasno, a ker ga brez plačila ne moremo dostaviti, se lahko naročniki odločijo za izvajalca, ki mu je bližje,« pravi. Odpirajo se tudi novi tržni kanali, pravi, in s tem brezplačna reklama na Bitpay.com in Coinmap.org. Kupca, ki bi plačal z BTC, za zdaj še niso imeli.

O bitcoinu

Bitcoin (BTC) je virtualna valuta, ki jo je leta 2008 prvi predstavil nekdo pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Kdo to je, ni znano. V nekaterih državah je plačevanje z BTC prepovedano. Za valuto so značilna velika nihanja, zato je mogoče z njo dobro zaslužiti, vendar tudi veliko izgubiti. Vsak pošiljatelj in prejemnik se lahko skrije pod psevdonimno kodo in vsa plačila uredi anonimno, čeprav so vsi prenosi v omrežju javno dostopni na spletu. Tako stoodstotna anonimnost ni zagotovljena. Količina BTC je vnaprej določena in omejena na 21 milijonov, ta hip je v obtoku dobrih 12 milijonov BTC. BTC se deli na manjše enote, in sicer na kar osem decimalnih mest; najmanjša enota se imenuje satoshi.

Torte

Fistrovič je zastopnik podjetja Torte Špela in skrbi za vse, razen za izdelavo tort, za kar poskrbi Špela Peternelj. »Prepričal nas je način poslovanja. Ker je stvar nova in z njo nimamo kaj izgubiti, smo bili pripravljeni preizkusiti delovanje v praksi s ponudnikom Bitpay,« pravi Fistrovič. »Če mi ukradejo denarnico, mi tudi denar in kartice; če mi ukradejo telefon, prek katerega upravljam BTC, jih je ob ustrezni varnosti nemogoče 'ukrasti',« pravi. Tudi sam še čaka prvega kupca z bitcoini. Razlog, da nakupa še ni bilo, vidi v tem, da je v zadnjih treh mesecih vrednost BTC močno zrasla in vsak raje plača torto v evrih. »Če bi oktobra plačali torto v vrednosti sto evrov s takrat 0,5 BTC, bi bilo danes to vredno dobrih 350 evrov. Ko bo cena stabilna, bi se lahko pojavil kupec,« razmišlja.

Tveganj ne vidi: »Kupec na primer plača za torto 0,1 BTC. V Bitpay (deluje kot POS-terminal) vnesemo ceno v evrih, ki on-line preračuna ceno v BTC po srednjem tečaju, hkrati pa ta tečaj »zamrzne«. V trenutku prejema BTC na račun se ti zamenjajo v evre. Lahko pa se odločim, da BTC ne zamenjam v evre. S takšno špekulacijo lahko ob povišanju cene zaslužim, a hkrati tudi zgubim, če cena upade. A mi nismo finančni špekulanti, mi delamo torte,« pravi Fistrovič.

Kosilo v središču Ljubljane

Tudi ljubljanska restavracija Allegria in sosednja picerija Osmica, obe upravlja Uroš Kalaš, v zadnjih mesecih ponujata plačevanje z BTC. Kot pojasni Kalaš, plačevanje z virtualno valuto z vidika uporabnika ni nič bolj zapleteno od plačevanja s plačilnimi karticami, za gostince pa je privlačnejše, saj so stroški transakcij nižji. In kako poteka plačilo? »Stranka ima na mobilnem telefonu naloženo virtualno denarnico - na kateri so bitcoini -, mi pa imamo na našem računalniku pri blagajni naloženo aplikacijo, s katero izpeljemo plačilo. Vpišemo znesek računa, stranka s telefonom skenira za to plačilo sprocesirano QR-kodo, potrdi znesek na svojem računu in čez nekaj minut dobimo potrdilo o plačilu. Ko znesek vseh plačil doseže 50 evrov, se sproži proces nakazila na naš transakcijski račun, sredstva pa prejmemo čez dva do tri dni. Transakcija bi bila mogoča tudi v bitcoinih, a ne želimo tvegati nihanja tečaja,« pojasnjuje Kalaš.

Koliko prometa opravijo prek virtualne valute, ne razkriva, pravi le, da je nad odzivom prijetno presenečen.

Nastavek za kamero za snemanje s ptičje perspektive

V podjetju Masthero, ki izdeluje poseben nastavek za pritrditev kamere, recimo na jambor jadralne deske, ki snema jadralca na deski s ptičje perspektive, so pred slabim mesecem omogočili plačevanje z BTC. »Ker se vse več govori o tem, je bil naš primarni namen promocija po BTC-kanalih,« pojasnjuje Eva Cirnski. Zanj so slišali iz slovenskih medijev. »Za zdaj nismo imeli nakupa, prodajamo pa izdelek na svetovnem trgu,« dodaja.

Plačevanje imajo urejeno prek posrednika, ki ponuja orodje, ki preračunava v trenutku nakupa iz evra v BTC po veljavni valuti. »Tveganje je to, da BTC prodaš čez čas, njegova vrednost pa medtem zelo upade. Gre za zelo tvegano obliko poslovanja,« pravi. Predvideva, da bo nakupov s to valuto zelo malo, zato tveganje ne bo veliko. »Če bi bilo nakupov veliko, se za to možnost verjetno ne bi odločili,« dodaja.

Osebnega trenerja 

Z bitcoini lahko plačamo tudi osebnega trenerja prek spletne strani Osebnitrenerji.si. Tomaž Kucler, brat zgoraj omenjenega Aleksandra Kuclerja, glavno prednost vidi v tem, da imaš »POS-sistem« za sprejemanje BTC vedno s sabo na svojem telefonu. »Odziv je zelo pozitiven. Smo pa to šele začeli in zato ne morem opisati splošnega profila plačnikov,« pravi. Tveganj ne vidi, saj se BTC avtomatsko pretvorijo v evre in nakažejo na poslovni račun.

Lahko najamete letalo

»Bitcoin sistem se je zdel na začetku podoben kakšni piramidni domislici, na kar smo v našem podjetju še kar alergični. A ko smo spoznali, kako BTC deluje, so se dvomi razblinili,« pravi Primož Lajevec iz podjetja Loop Acrocup, ki ponuja letenje z različnimi vrstami letal. Zanima pa nas, kako bo v praksi, pojasnjuje. Sprejemanje plačil v BTC so uvedli prejšnji mesec in že imeli eno stranko, želja po plačevanju po tej poti je vse večja, opaža. Za BTC so prvič slišali lani, sodelujejo pa s podjetjem Farma kode (Mojbitcoin.si), ki se s tem ukvarja že nekaj časa. Kaj pa tveganja? »Imeli smo velike pomisleke predvsem zaradi nestabilnosti valute. Rešitev, ki jo uporabljamo, nam omogoča, da dobimo dejansko vrednost storitve izplačano neposredno na račun v evrih ne glede na nihanje vrednosti BTC. Tveganja tako ni,« pravi.

Računalniško opremo

Leopold Lev Mokotar ima trgovino z računalniško opremo GS IT, od lanskega aprila ponuja tudi plačilo z bitcoini in je ena prvih spletnih trgovin z računalniško opremo v EU, ki je začela sprejemati tako obliko plačila. Nihajnost valute nanj negativno ne vpliva. Kot prodajalec se namreč ob pomoči spletnih menjalnic zavaruje, da bo na svoj račun po sklenjeni transakciji prejel pričakovano količino evrov. Po skoraj letu dni približno pet odstotkov vse prodaje sklene v tej valuti. Med njegovimi strankami, ki plačujejo z bitcoini, so predvsem tako imenovani rudarji; ti »posojajo« moč svojega računalnika globalnemu sistemu bitcoin in so za to nagrajeni z novonastalimi bitcoini.

Kako je videti plačevanje v praksi

Na računalnik si namestimo elektronsko BTC-denarnico, na mobilni telefon pa aplikacijo za plačevanje z BTC. Prek telefona z vnosom naslova ali skeniranjem QR-kode s svoje elektronske denarnice nakažemo BTC na naslov denarnice prodajalca. Plačila se opravijo brez bank, provizij in osebnih dokumentov. BTC je v denarnici prejemnika v približno desetih minutah.

Avtorja:  Marja Milič , Jure Ugovšek 

Članek je bil objavljen 24. januarja 2014 v petkovi prilogi časnika Finance Weekend.


Več iz teme:  
kripto >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...