So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

KickUP: V Amsterdamu bo podjetniško idejo razvijala ekipa Bill Scan

Čas branja: 3 min
25.01.2014  18:39
KickUP: V Amsterdamu bo podjetniško idejo razvijala ekipa Bill Scan

Ekipa Bill Scan je zmagovalec Demo dneva, ki je zaključni dogodek podjetniškega izobraževanja KickUP, ki ga je potekal v okviru Startup Novo mesto. Za nagrado bodo mladi podjetniki odšli v Amsterdam v podjetniški inkubator  Rockstart. V bitko za glavno nagrado se je podalo sicer šest ekip, ena izmed njih je bila tudi srednješolska - ekipa eSkiing.

kickup2
Zmagovalna ekipa Bill Scan s preostalimi udeleženci tekmovanja.

V nadaljevanju vam predstavljamo tako zmagovalce kot preostale ekipe, ki so pitchale na dogodku.

Bill Scan

"Pred nekaj meseci sem kupil novo uro, poleg sem dobil garancijo. Ko je ura prenehala z delovanjem, sem odšel k urarju, a brez računa nisem mogle uveljavljati garancije," bolečino z izgubljanjem računov razlaga Luka Picelj. V ekipi so za to razvili aplikacijo, s katero bi uporabniki lahko fotografirali račune, jih sistematsko uredili in shranili v spletnem oblaku. Menijo, da bi bila aplikacija primerna tudi za podjetja, ki bi lahko na enem mestu shranila račune in dobavnice. Kot pravijo, so zanimanje za aplikacijo že izrazili v podjetjih Eko vizija in Toyota Slovenija. Do poletja želijo pridobiti 10 tisoč posameznih uporabnikov in 50 podjetij. Za uporabo aplikacije bi podjetja morala odšteti sto evrov, za navadne uporabnike pa bila brezplačna. Rešitev bi bila na voljo tako na pametnih telefonih kot na internetu.

Dobra praksa

Podjetniške vsebine je potrebno vpeljevati tako v osnovne šole kot v gimnazije in srednje šole, poudarja vodja ekipe Dobra praksa Janez Gorenc, ki je sam učitelj na Gimnaziji Novo mesto. Ko se je sem lotil učenja podjetništva, je imel velik problem zbiranja primernih gradiv in učnih praks. Zato je s svojo ekipo odločil, da postavi portal za učitelje poimenovan Dobra praksa, kjer si bodo lahko izmenjavali gradiva in druge primere dobre prakse. »Drugi učitelji se lahko največ naučimo od drugih učiteljev,« poudarja Gorenc. Poslovni model je standardni, učitelji bodo lahko izbirali med brezplačno uporabo in plačljivim delom, v katerem bodo imeli na voljo veliko več učnih gradiv. »Trg je velik, v anglofonskih državah letno za izobraževanja zapravijo več milijard dolarjev, v teh državah pa je okoli 4,5 milijona učiteljev,« poudarja Gorenc.

Cupidsaveme

Danes so ljudje v razmerjih zgolj iz rutine, zgolj zato, ker ne želijo biti sami, razlaga Dejan Travnikar, ustanovitelj prve šole seksa pri nas. Meni, da ljudje niso izgubili volje, ampak so preprosto izgubili domišljijo. "Vse kar ljudje potrebujejo je malo spodbude," pravi. V ta namen želijo v ekipi prodajati pakete, poimenovane Kupid Saving, v katerih bodo navodila in sestavine za romantično presenečanje, denimo večerjo ali nočno kopel. Za "paket presenečanja" bo uporabnik odštel 35 evrov.  Ko bodo začeli storitev tržiti, nameravajo na podlagi prejetih povratnih informacijo Kupid Saving nadgraditi, oglaševali pa jo bodo po metodi "od ust do ust".

eSkiing

Na smučiščih je včasih tudi dolgočasno, menijo v ekipi eSkiing, ki jo sicer sestavljajo dijaki. V ta namen želijo razviti aplikacijo, s katero bi uporabniki, torej smučarski navdušenci, lahko tekmovali v mobilnih igrah, za nagrado pa pridobili značke oziroma ugodnosti v bližnjem hotelu ali restavraciji. Trg v ekipi ocenjujejo na okoli 200 milijonov potencialnih uporabnikov. Glavni vir dohodka bi bilo oglaševanje. Pogajanja bi potekala s smučišči, po besedah člana ekipe so že v dogovarjanju s Kranjsko Goro.

Fleekaboo

Punce imajo veliko težavo, ko se zjutraj postavijo pred omaro, v njej je veliko kosov oblačil, a nobenega primernega. Ekipa treh deklet v ta namen razvija aplikacijo, ki bi povezala lastnike oblačil in modne oblikovalce iz celega sveta. Uporabnik bi namreč oblikovalcu poslal kos oblačila v "prenovo". V ekipi načrtujejo, da bi za storitev zaračunali 60 evrov in poštnino, sami pa bi prevzel določeno provizijo. Na platformi bi modni oblikovalci ustvarili uporabniške profile, zato bi Fleekaboo lahko služil tudi kot orodje za samopromocijo.

Lacenano

Tetoviranje povzroča ročno utrujenost, terja veliko časa in je povzroča bolečine. V ekipi LACenano so za to razvili pištolo za tetoviranje, ki "povzroča manj vibracij, je medinsko sterilizacijo, ne potrebuje podmazovanja, je manj boleče za stranke in zahteva servise zgolj na vsakih deset let". Kakšna je razlika z ostalimi orodji za tetoviranje? "Uporabljamo t. i. magnetni prenos, pri katerem igla v koži preživi tretjino časa, medtem ko pri klasični metodi preživi polovico časa," pojasnjujejo. Izdelek bodo tržili prek tematskih forumov, blogov in prek t. i. "opinon makerjev". Za zdaj so razvili prototip, 28. februarja bodo po napovedih razposlali prve testne naprave. Lacenano bo stal 550 evrov. "Želimo revolucionirati uporabniško izkušnjo tako za izvajalca kot njegovo stranko," dodajajo v ekipi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...