So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

V novi vrtičkarski sezoni vam bo do pridelka pomagala aplikacija Posadi.si

Čas branja: 2 min
24.01.2014  09:22
V novi vrtičkarski sezoni vam bo do pridelka pomagala aplikacija Posadi.si

Posadi.si je digitalni pomočnik pri vrtnarjenju, ki je v osnovi setveni koledar. »A ker jih je na trgu že veliko, naša različica ponuja več - tudi vremensko napoved posebej za uporabnikov vrt, avtomatske opomnike in opozorila, forum za izmenjavo znanj, pa tudi glavne informacije in nasvete o vrtninah, gnojenju, škodljivcih in optimalni razporeditvi vrtnin z upoštevanjem dobrih in slabih sosed,« pravi Tilen Blažica.

Posadi.si
Na tuje trge se bomo širili postopno, da bi vsebino prilagajali posameznim regijam, saj ne želimo ponoviti napake, ko nam je podobna aplikacija priporočala gojenje banan v Sloveniji. Tako pravi Tilen Blažica (levo zadaj), ob njem je Robert Malečkar, pred njima pa (z leve) Marko Novak, Bojan Blažica in Peter Krivec. Inovativnost njihove ideje in prednost pred konkurenčnimi rešitvami vidi prav v nadgradnji setvenega koledarja z dodatnimi koristnimi informacijami, ki jih bodo uporabniki hitro našli na enem mestu. »Trenutno delujejo spletna stran www.posadi.si , profil na Facebooku in Twitterju, želimo pa postaviti funkcionalen forum za izmenjavo znanj, kjer bi strokovnjaki odgovarjali na vprašanja, in zanimiv blog, saj se zavedamo, da le dobra in koristna vsebina poveča viralnost in prepoznavnost,« dodaja Tilen Blažica. V ekipi Posadi.si so tudi njegov brat Bojan Blažica, pa Marko Novak, Peter Krivec in Robert Malečkar.

Posadi.si, ki je največjo predstavitev doživel na lanskem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni in na Trubarjevi tržnici v Ljubljani, je namenjen vsem, ki si želijo doma pridelati zelenjavo, od izkušenih vrtnarjev do začetnikov. Računajo predvsem na uporabnike pametnih telefonov, vendar lahko pripomoček uporabljajo tudi drugi, ki takega telefona še nimajo, saj jim bodo podobne funkcije na voljo na spletnem portalu.

Mika jih crowdfunding

Razmišljajo tudi o predstavitvi ideje na eni izmed platform za množično financiranje (crowdfunding), da bi se približali strokovni javnosti in čim večjemu krogu vrtičkarjev. Testno različico aplikacije napovedujejo v prihodnjih tednih. Preizkusili jo bodo prvih 300 vrtičkarjev in vsi, ki se bodo na spletni strani www.posadi.si za to še prijavili. Po testiranju in izboljšavah bo aplikacija na voljo tudi drugim.

Na trg v mednarodnem letu družinskega kmetovanja

»Želimo si, da bodo naši uporabniki letos, ko je mednarodno leto družinskega kmetovanja, vrtnarili ob pomoči Posadi.si,« poudarja Blažica.

Dodaja, da aplikacijo razvijajo v prostem času, zato je razvoj počasnejši od načrtov. Upajo, da bo enemu izmed članov ekipe uspela zaposlitev v okviru programa Podjetno v svet podjetništva, ki ga izvaja RRA Severne Primorske, dodatni zagon pa si obetajo od začetka trženja aplikacije.

»Uporaba večine funkcij Posadi.si bo brezplačna, saj s tem želimo spodbuditi prost pretok znanj in idej, to pa je hkrati tudi naš prispevek k samooskrbi slovenskih domov,« pravi Tilen Blažica. Služili bodo s trženjem premium članstva, ki bo ponujalo nekatere izboljšane funkcije, kot je avtomatska optimalna razporeditev vrtnin po vrtu. Pozneje napovedujejo še spletno trgovino s pripomočki za vrtnarjenje.

Postopno na tuje trge

Med načrti imajo tudi širitev aplikacije s koristnimi vsebinami za sadjarje, gojenje zelišč in okrasnih rastlin, poudarja Bojan Blažica. Aplikacijo želijo razširiti tudi na tuje trge, saj je zanimiva za vse države, kjer je vrtnarjenje priljubljena oblika preživljanja prostega časa. Prodor bo postopen, saj je treba vsebino prilagoditi posameznim regijam. »Ne želimo ponoviti napake, ko nam je podobna aplikacija priporočala gojenje banan v Sloveniji,« omenja Tilen Blažica. Da bi čim bolj izkoristili strokovna znanja, so v stiku s strokovno službo kmetijsko-gozdarske zbornice. »Na enem mestu želimo ponuditi vse potrebno znanje in navodila, da si lahko vsak doma vzgoji okusno in zdravo zelenjavo,« sklene Bojan Blažica.

Avtorica: Petra Šubic

Članek je bil objavljen 14. januarja na Finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...