So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Ali se je vaš otrok oprhal in si umil zobe, boste lahko preverili kar na pametnem telefonu

Čas branja: 2 min
21.01.2014  16:48  Dopolnjeno: 21.01.2014 16:48
Ali se je vaš otrok oprhal in si umil zobe, boste lahko preverili kar na pametnem telefonu

Vodni agent je »delovno« ime mobilne aplikacije za merjenje porabe vode neposredno tam, kjer jo porabljamo. Do delujočega prototipa jo je razvil inovator Jože Cvetko iz podjetja Joser v Savinjski dolini. Predvidoma konec februarja bodo z množičnim financiranjem ali crowdfundingom začeli zbirati denar za raziskavo trga in vstop nanj.

Jože Cvetko
V bolnišnicah in domovih za ostarele lahko z aplikacijo nadziramo izpust vode in s tem preprečujemo razmnoževanje legionele.

Jože Cvetko, inovator

»Pogoj za delovanje mobilne aplikacije je univerzalen modul, ki oddaja podatke o količini in času pretoka vode na izlivu. Modul namestimo na vse ali le na izbrane porabnike - od kotlička straniščne školjke, kadi, prhe, pralnega in pomivalnega stroja do posameznih pip. Podatke z vseh odjemnih mest zbira, shranjuje in obdeluje centralna 'postaja' oziroma podatkovni center. Prek brezžičnega sistema lahko do podatkov dostopamo vedno in povsod,« o delovanju aplikacije pravi Jože Cvetko.

Od merjenja porabe do nasvetov o varčni rabi vode

Aplikacija je inovativna v tem, da imata vsaka pipa in vsak stroj, ki sta priklopljena na vodovodno omrežje, »svoj števec porabe«. Inovativnost aplikacije je tudi v moderni tehnologiji, ki omogoča vpogled, obdelavo in prikaz podatkov o porabi kjerkoli in kadarkoli. »Na pametnem telefonu boste lahko pogledali, ali se je vaš otrok res oprhal in si umil zobe, ob kateri uri je to naredil, koliko vode je pri tem porabil in koliko časa je tekla,« ponazarja Cvetko. Dodaja, da lahko podatke o porabi nadgradijo z inovativnim sistemom za analiziranje, napovedovanje porabe in svetovanje o optimalni rabi vode.

V bolnišnicah bi preprečili razmnoževanje legionele

Aplikacija je koristna povsod, kjer uporabljamo sladko vodo - torej v gospodinjstvih, gospodarstvu in javnih ustanovah. Jože Cvetko našteva nekaj primerov njene uporabe: »Naša tehnološko sodobna rešitev bi lahko nadomestila zastarelo zbiranje podatkov za obračunavanje in zaračunavanje porabe vode v gospodinjstvih in drugih objektih. Z aplikacijo bi lahko na ladjah nadzirali porabo vode v potniških kabinah. V bolnišnicah, domovih za ostarele in hotelih bi lahko nadzirali izpust vode in s tem preprečevali razmnoževanje legionele. V industriji bi lahko odmerjali, nadzirali in določali količino pretoka vode. S pomočjo elektromagnetnega ventila bi lahko s plaže zalivali domači vrt tako, da bi v mobilni aplikaciji samo odtipkali čas in količino izpusta vode ...« Ker je module možno vgrajevati tudi v pomivalne in pralne stroje ter izplakovalne kotličke, morebitne kupce vidi še med proizvajalci te tehnike.

Jože Cvetko je modul in aplikacijo razvil do delujočega prototipa. Pri razvoju sodeluje z drugimi podjetji in ekipami, ki imajo željo, da bodo tisto, kar bodo razvili za Cvetkovo aplikacijo, pozneje tudi sami prodajali na trgu.

Jeseni spletna prodaja

»Podjetje AV studio iz Velenja bo vzdrževalo podatkovni center za aplikacijo in ji zagotavljalo trajno podporo, medtem ko bo solkanski Goap, ki razvija in trži pametne rešitve za hotele in potniške ladje, s trženjem aplikacije razširil svojo ponudbo,« dodaja Jože Cvetko. Zanj bo uspeh, če bodo aplikacijo jeseni začeli prodajati na spletu.

Ocenjuje, da bodo zasnova, razvoj, programiranje, vpeljava in testiranje aplikacije z osnovnimi funkcionalnostmi in izdelavo platforme stali med 30 in 35 tisoč evri. V to niso všteti stroški razvoja modula za oddajanje podatkov, ki je srce aplikacije in ga je Cvetko patentno zaščitil.

Za novo leto ima dva večja cilja. Prvi je kampanja za zbiranje denarja s crowdfundingom, da bi raziskali trg in pripravili globalno strategijo trženja. Priprave na to kampanjo, ki jo Cvetko pričakuje konec februarja, vodi Luka Piškorič iz iniciative Slovenia Crowdfunding. Drugi cilj pa so priprave na pilotno serijo, ki jo želijo testirati v gospodinjstvih, industriji, zdravstvu, hotelih in domovih za starejše.

Avtor: Petra Šubic

Članek je bil objavljen 1. januarja 2014 na Finance.si 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...