So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Konec subvencij za samozaposlovanje

Čas branja: 2 min
10.01.2014  15:40  Dopolnjeno: 10.01.2014 15:41
Konec subvencij za samozaposlovanje

V programu spodbujanja samozaposlovanja, ki ga je izvajal Zavod za zaposlovanje, so v šestih letih s subvencijo podprli 23.316 brezposelnih in iskalcev prve zaposlitve. Trenutno obravnavajo še zadnje vloge za subvencijo za samozaposlitev, nato pa bodo program končali, danes sporočajo iz Zavoda za zaposlovanje.

Ministrstvo za delo namreč namerava samozaposlovanje po novem spodbujati kot kombinacijo subvencij in programa podjetno v svet podjetništva, ki bo predvideval različne stopnje sofinanciranja in oblike podpore pri ustanavljanju podjetij. Pri tem projektu bo sodelovalo tudi gospodarsko ministrstvo.

Za subvencije slabih 100 milijonov evrov

Program spodbujanja samozaposlovanja brezposelnih je trajal od leta 2007. Do letos so izplačali 97,3 milijonov evrov.

"Z gotovostjo lahko trdimo, da je program pozitivno vplival na razmere na trgu dela, saj je brezposelnim in tistim, katerih zaposlitev je bila ogrožena, omogočil priložnosti za nov začetek, nikakor pa ni prispeval k umetnemu zniževanju brezposelnosti, kar so mu nekateri neupravičeno očitali," pravijo na Zavodu za zaposlovanje. Ob tem navajajo podatke iz lanskega leta, ko je bilo iz evidence brezposelnih odjavljenih skupaj 102.390 oseb, vseh dodeljenih subvencij za samozaposlitev pa je bilo 4.293.

Slaba polovica se je za samozaposlitev odločila iz nuje

Vseeno naj opozorimo, da so nekateri brezposelni s subvencijo za samozaposlitev "odložil" svojo brezposelnost za eno ali dve leti. To je pokazala tudi anketa Zavoda za zaposlovanje, kjer je kar 44 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so se za samozaposlitev odločili iz nuje, preostala dobra polovica pa zaradi poslovnih priložnosti.

Pri odločitvi za samozaposlitev so prevladovali predvsem želja po večji neodvisnosti (34 odstotkov), želja po povečanju prihodkov (19 odstotkov), pomanjkanje drugih zaposlitvenih možnosti (16 odstotkov), želja po preverjanju podjetniške ideje (15 odstotkov).

V povprečju stari od 30 do 39 let

Tipični prejemniki subvencije, kot ugotavlja Zavod za zaposlovanja, so moški z območja Ljubljane, Maribora in Kranja, ki so bili pred tem prijavljeni pri Zavodu približno pol leta, so tari od 30 do 39 let in imajo v povprečju peto raven izobrazbe.

Velika večina, 90 odstotkov, se jih je odločilo, da bodo svojo poslovno pot začeli kot espeji, najpogosteje pa so registrirali dejavnosti: strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti, dejavnost trgovine, dejavnost gradbeništva.

Prvi dve leti preživi 85 odstotkov

Brezposelni, ki se vključijo v ta program, morajo po pogodbi ohraniti samozaposlitev eno ali dve leti (odvisno od pogodbe). Kot ugotavljajo na Zavodu, je delež ohranitve samozaposlitve za pogodbeno obdobje dveh let 85 odstotkov, medtem ko je delež ohranitve samozaposlitve za pogodbeno obdobje enega leta kar 94 odstotkov.

Delujočih podjetij samozaposlenih iz let 2010 in 2011 je 62 odstotkov, tistih, ki so prejeli subvencijo za samozaposlitev in poslujejo 5 let ali dlje, pa je še vedno več kot polovica, natančneje 54 odstotkov, še pravijo na Zavodu za zaposlovanje.

V času trajanja programa je petina samozaposlenih ustvarilo dobrih 2.600 delovnih mest.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...