So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Modra Jagoda bo rasla z bolgarskimi levi

Čas branja: 2 min
10.01.2014  12:18
Modra Jagoda bo rasla z bolgarskimi levi

S pridobljenimi sredstvi bodo v podjetju zaposlili še dva člana sicer štiričlanske ekipe, načrtujejo pa tudi dodatno kadrovsko širitev, pravi ustanovitelj Modre Jagode Blaž Triglav.

»Z bolgarskimi investitorji smo se srečali na dogodku start- up šole Hekovnik, izmenjali smo si vizitke, sledili so pogovori po skypu, nato sestanki na Dunaju, za nadaljnje pogovore pa smo odšli v Bolgarijo. Tam smo imeli delovni vikend, predstavili smo se vlagateljem ter se z njimi pogajali o podrobnostih pogodbe. Hitro smo jim bili všeč, zato dogovarjanja niso bila posebno težavna,« je ozadje pri pridobitvi investicije bolgarskega sklada semenskega kapitala LAUNCHub opisal ustanovitelj ljubljanskega start-upa Modra Jagoda Blaž Triglav.

Vrednost investicije je ocenjena na sto tisoč evrov, bolgarski vlagatelji pa so ob uspešnem sodelovanju pripravljeni svoj vložek v prihodnosti podvojiti in k vlaganju pritegniti tudi večjega partnerja iz Evrope ali ZDA. S kolikšnim deležem nameravajo Bolgari vstopiti v slovensko podjetje, Triglav ne želi razkriti, saj gre za poslovno skrivnost.

Kaj je LauncHUB

Bolgarski LAUNCHub je sklad semenskega kapitala, ki večinoma investira v tehnološke start-upe iz južne in vzhodne Evrope. Poleg denarnih vložkov do višine 200 tisoč evrov mladim podjetnikom pomagajo tudi z mentorskimi programi. Do julija 2013 je sklad vložil v 26 podjetij iz petih držav v regiji.

Načrtujejo širitev v Srbijo, sledijo zahodni trgi

S pridobljenimi sredstvi bodo v podjetju zaposlili še dva člana sicer štiričlanske ekipe, načrtujejo pa tudi dodatno kadrovsko širitev. Po besedah sogovornika bo investicija pripomogla k hitrejši rasti podjetja in omogočila širitev v tujino. Njihovo aplikacijo Mediately Register Zdravil trenutno uporabljajo na slovenskem in hrvaškem trgu, pospešeno pa se pripravljajo na vstop v Srbijo. Triglav pogleduje tudi k zahodnoevropskim državam. Preden pa bodo začeli prodirati tja, bodo na podlagi povratnih informacij svojih uporabnikov morali še izboljšati izdelek, pravi. Obenem želijo v tem letu družini registrov zdravil dodati še nove aplikacije za zdravnike. Prva bo aplikacija za mednarodne klasifikacije bolezni, ki jo nameravajo izdati v kratkem, obenem pa načrtujejo tudi razvoj spletne različice.

Navadno bolgarski investitorji LAUNCHub zahtevajo, da start-up svojo dejavnost preseli v Bolgarijo, a so se v primeru Modre Jagode odločili za izjemo. »Ostali bomo v Ljubljani, saj smo tako bliže trgom, na katerih delujemo,« razlaga Triglav. Tudi drugače so jim Bolgari pustili proste roke pri njihovem delu, zahtevajo pa, da se dela dobro in z dolgoročno vizijo v mislih. »Poleg denarne naložbe so nam ponudili tudi svoje kontakte in strokovno pomoč,« še dodaja sogovornik.

Z bolgarsko pomočjo tudi start-up Edgar

Start-up Edgar, ki je razvil istoimensko orodje za digitalno pripovedovanje zgodb, je bil pred kratkim sprejet v bolgarski pospeševalnik Eleven. Vodja ekipe Damjan Obal nam je povedal, da program traja tri mesece, za kar so pridobili investicijo v znesku 25 tisoč evrov, ob tem pa lahko računajo še na dodatnih 25 tisoč, če bodo dosegli postavljene cilje.

Članek je bil objavljen 9. januarja 2014 na Finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...