So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kaj so v dveh mesecih naredili zmagovalci startup weekenda

Čas branja: 4 min
02.01.2014  13:06  Dopolnjeno: 03.01.2014 12:56
Kaj so v dveh mesecih naredili zmagovalci startup weekenda

Študentske startupovske ekipe De Tens in HerbTank iz Ljubljane, Pečica s pametnim steklom iz Maribora, FOREST SPIRIT in Nove Gorice in Helth E iz Novega mesta so novembra lani na do sedaj največjem dogodku Startup vikend Slovenija prepričali stroge žirije, da so prav njihove ideje najboljše. Spomnimo, dogodek je v petih mestih na šestih lokacijah po Sloveniji, priložnosti v podjetništvu pa je iskalo več kot 300 študentov (več o dogodku si lahko preberete v članku Kaj je skoraj 400 študentov ustvarilo v 54 urah). Študentske ekipe so, pod skrbnim vodstvom izkušenih mentorjev in prekaljenih podjetnikov, v enem vikendu zgradile prototip in poslovni model svoje rešitve, ter postavile temelje za nadaljnji razvoj idej v podjetja.

Ker življenje startupa zaznamuje predvsem stalna sprememba, smo preverili, kako poteka razvoj zmagovalnih idej ter koliko so napredovali v dveh mesecih od startup vikenda.

Ekipa de TENS - zmagovalci Startup vikenda Ljubljana (lokacija TP Lj)

Idejo o aplikaciji za elektro stimulacijo mišic preko pametnih telefonov še razvijajo. Trenutno največ delajo na prototipu, ki bi ga radi uvrstili na natečaj za rektorjevo nagrado.

Ideja je prišla na dan dva tedna pred samim startup vikendom. Do startup vikenda so raziskali, kaj na trgu že obstaja ter ekipo štirih, kateri sta se na startup vikendu pridružila še dva člana. Trenutno delajo v enaki zasedbi. Startup vikend je pomenil dejanski start projekta. Torej začetek resnejšega dela na tem področju, resnejša raziskava trga, pridobivanje potencialnih kupcev, predstavitev ideje tretjim osebam in prijateljem.

Na vprašanje kaj so ustvarili v zadnjem tednu, Gregor Treska pojasni: »Napravili smo manjše ekipe za HW prototip, SW prototip, design in BizDev. Vsaka ekipa se tedensko dobiva v Start:up Geek House-u in dela na projektu. Uvrstili smo se med 15 najboljših ekip na Global Startup Battle, na kar smo bili osredotočeni pretekle dni. Zaradi predhodne raziskave tržišča se sama ideja ni ravno veliko spreminjala. Premišljujemo pa da bi namesto jack output komunikacije uporabili bluetooth.«

HerbTank - zmagovalci Startup vikenda Ljubljana (lokacija LUI)

V projekt HerbTank, urbani sobni akvaponični sistem, s katerim so zmagali na Startup vikendu na LUI, so v zadnjem mesecu vložili ogromno dela. Sicer projekta niso začeli tam, je pa vikend pomenil začetek intenzivnega razvoja, saj so jih mentorji na LUI-ju odlično motivirali in spodbujali, naj si zastavijo zahtevne cilje.

Anže Tuškej je glede sprememb in prilagoditev produkta pojasnil:  »Zavedamo se, da rešitev kot smo jo predstavili pred komisijo na LUI ni bila optimalna, zato je logično, da smo jo spremenili na način, da je bližje uporabnikovim potrebam in željam. Zavedamo se dejstva, da je rast podjetja mogoča le uporabnikovim zadovoljstvom, zato je izdelek podvržen ciklu konstantnih izboljšav.«

V preteklem mesecu se je tehnični del ekipe je osredotočal na piljenje končne vizualne podobe produkta, ki se bo manifestirala v obliki prototipa primernega za prve uporabnike. Biologinja Nataša je med tem pridno merila različne parametre na prejšnjih različicah prototipa in v sodelovanju s tehniki razvijala HerbTank. Lotili so se tudi analize trga in preverjanja tržnega potenciala z izvedbo fokusnih skupin in pogovori s potencialnimi uporabniki, izkušnjo pa delili tudi s študenti Ekonomske fakultete pri predmetu Razvijanje podjetniških priložnost.

»Zelo verjetno je, da nam brez startup vikenda ne bi uspelo priti tako daleč, saj je za nas pomenil začetek procesa konstantnega učenja in poti do samostojnosti v procesu razvoja podjetniške ideje. Iskreno smo jim hvaležni za to znanje in izkušnjo«, je zaključil Tuškej.

Helth E - zmagovalci Startup vikenda Novo mesto

Po enem mesecu  ekipa Heath E , ki razvija aplikacijo za pomoč potrošnikom pri izbiri zdrave prehrane, še vedno aktivno deluje, vendar so zaradi obveznosti izgubili dva člana. Tako da trenutno ekipo sestavljajo štirje.

V zadnjem mesecu so se osredotočili v nadaljnji razvoj aplikacije (tehnični del), raziskovanje trga, konkurence in same predstavitve ter promocije ideje. Trenutno še vztrajajo pri prvotni ideji,  verjetno pa jo bodo glede na odzive uporabnikov, malenkostno prilagodili.

»Za našo ekipo je startup vikend pomenil nekaj novega, nevsakdanjega. Spoznali smo veliko novih ljudi in idej. Prav tako smo se seznanili z nekaterimi orodji (programi), ki se uporabljajo pri razvoju ideje. Poleg tega pa smo na praktičen način ugotovili, kako daleč (veliko) se lahko razvije ideja v enem samem vikendu ob primerni organizaciji« je o sami izkušnji povedal Mitja Kastelic.

Zmagovalci Startup vikenda Maribor

Ekipa, ki je na startup vikendu razvijala pečico s pametnim steklom, je trenutno na istem nivoju kot ob zaključku vikenda. Korake naprej pa delajo na iskanju financiranja projekta, saj so sklenili, da je to logičen naslednji korak. Trenutno polagajo velike upe na projekt Demola. V zadnjem mesecu so se udeležili dveh konferenc, kjer so poizkušali najti potencialne partnerje in tudi dodatne člane ekipe.

»Dejansko smo se vsi spoznali tam in s tistim dnem smo začeli obstajati kot ekipa. Ideja se je preprosto porodila v glavi, ki smo jo uspeli pripeljati do dejansko dobre predstavitve delovanja in prednosti, za kar upamo, da nam bo pomagalo pri iskanju investitorjev in partnerjev« je pojasnil Borut Srčnik, o tem kaj je za njihovo ekipo pomenil Startup vikend.

Forest Spirit  - zmagovalci Startup vikend Nova Gorica

Ekipa  Forest Spirit se je po vikendu samo enkrat srečala, predvsem zaradi zaposlenosti s študijskimi obveznostmi. Računajo, da bodo v kratkem se ponovno srečali in začeli razvijati, saj so se kot tim dobro ujeli in dobro skupaj delali.

»Na Start up vikendu smo se kar precej naučili, pridobili nove izkušnje ter kontakte. Izkušnja je bila prav enkratna za vse člane tima«  je pojasnil Elija Fajt.

Vse ekipe so bile deležne svetovanj svetovalcev iz lokalnih inkubatorjev in tehnoloških parkov, kjer jim z vključevanjem v različne nacionalne programe Iniciative Start:up Slovenija pomagajo pri njihovem razvoju in rasti.

Priložnost za predstavitev svežih idej, za vzpostavljanje novih kontaktov in za razvijanje poslovnih modelov bodočih startup podjetij bo ponovno v marcu 2014. Termin in prijave bodo kmalu dostopne na www.startup.si in na www.facebook.com/startupslovenija

Avtorica: Elvisa Basailović, Tehnološki park Ljubljana

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...