So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Z akvaponsko pridelavo zelenjave in rib lahko povečamo samooskrbo

Čas branja: 3 min
27.12.2013  11:04  Dopolnjeno: 27.12.2013 11:05
Z akvaponsko pridelavo zelenjave in rib lahko povečamo samooskrbo

V prvih mesecih novega leta bo v okolici Ljubljane zrasel okoli 300 kvadratnih metrov velik rastlinjak za akvaponsko pridelavo hrane - zelenjave in rib hkrati. Projekt je vreden dobrih 35 tisoč evrov. Je prvo naročilo letos ustanovljenega podjetja Ponika iz Šmarjeških Toplic, ki je v razvoju in trženju opreme za akvaponiko našlo svojo tržno nišo.

»Pri akvaponiki gre za simbiozo akvakulture, kot pravimo gojenju vodnih organizmov, in hidroponike, kot pravimo gojenju rastlin brez zemlje v inertnem substratu. Akvakultura je vir hranil za rastline, ki rastejo v hidroponskem sistemu. Tako z akvaponiko gojimo zelenjavo ob pomoči rib oziroma z njihovimi izločki v zaprtem krogotoku,« pojasnjuje Matej Leskovec, ki je z Vesno Miličić in Majo Turnšek Hančič ustanovil Poniko, po njegovih besedah prvo podjetje za akvaponiko pri nas.

matej leskovac
"Akvaponika bo v desetih letih povsem zamenjala hidroponiko, ker je sonaravna in povrhu še cenejša pridelava." Matej Leskovec, Ponika

Predelani ribji izločki so hranilo za rastline

V akvaponskem »rastlinjaku« je voda, v kateri plavajo ribe, speljana do gred, kjer v vodi rastejo rastline. Te s pomočjo bakterij iz ribjih izločkov posrkajo hranila in jih porabijo za svojo rast. Rastline s tem očistijo vodo, ki zaokroži nazaj v bazen z ribami. »Gre za sonaravno vzgojo rastlin v zaprtem krogu, ki je povsem nadzorovan, ne potrebuje rednega vodnega vira in ne spušča odplak v odprte vode,« poudarja Leskovec.

Dodatna prednost akvaponike je torej, da vzgojo rastlin izkorišča kot biološko čistilno napravo. Z akvaponiko lahko na razmeroma majhni površini brez zemlje pridelamo zelenjavo, hkrati pa tudi ribe, rake ali katerikoli drug vodni organizem.

Predelani ribji izločki so hranilo za rastline

V akvaponskem »rastlinjaku« je voda, v kateri plavajo ribe, speljana do gred, kjer v vodi rastejo rastline. Te s pomočjo bakterij iz ribjih izločkov posrkajo hranila in jih porabijo za svojo rast. Rastline s tem očistijo vodo, ki zaokroži nazaj v bazen z ribami. »Gre za sonaravno vzgojo rastlin v zaprtem krogu, ki je povsem nadzorovan, ne potrebuje rednega vodnega vira in ne spušča odplak v odprte vode,« poudarja Leskovec.

Dodatna prednost akvaponike je torej, da vzgojo rastlin izkorišča kot biološko čistilno napravo. Z akvaponiko lahko na razmeroma majhni površini brez zemlje pridelamo zelenjavo, hkrati pa tudi ribe, rake ali katerikoli drug vodni organizem.

matej leskovac 2
Akvaponska pridelava hrane, ki jo ponuja podjetje Ponika, je letos dobila nagrado za okolju prijazen postopek in se bo lahko potegovala za okoljske nagrade EU. Na sliki je Matej Leskovec iz Ponike s kipcem. Foto: Barbara Reya

Dobra rešitev za sušna območja

Akvaponska pridelava hrane je primerna za vse celine, zlasti pa za območja, kjer je malo vode. »Akvaponika je zaprt krožni sistem, kamor dovajamo le toliko vode, kolikor se je izgubi z izhlapevanjem iz rastlin. Poraba vode je minimalna, tudi do 90 odstotkov manjša kot pri tradicionalnem kmetijstvu,« ponazarja Matej Leskovec. Njegova ekipa »vidi veliko možnosti za razvoj akvaponske pridelave tudi pri nas, saj smo v zadnjih 20 letih izgubili najboljša kmetijska zemljišča in ker so ponekod omejene možnosti za kmetijsko pridelavo«. »Akvaponika lahko omogoči samooskrbo zlasti tam, kjer tradicionalno kmetovanje ni mogoče,« pravi sogovornik.

Pod lastno znamko Ponnod razvijajo in prodajajo tehnologijo za akvaponsko pridelavo hrane, zanjo pa so novembra dobili nacionalno nagrado za postopek, prijazen do okolja. »Velik potencial vidimo v izrabi odpadne toplote, ki nastane v industrijskih procesih. Z odpadno toploto bi rešili problem ogrevanja, ki je največji strošek v akvaponiki in pridelovanju hrane nasploh,« dodaja Leskovec. Prihodnje leto, ko začenjajo prve projekte, načrtuje okoli 50 tisoč evrov prihodkov. »V petih letih bi lahko z akvaponiko pokrili slovenski trg, oziramo pa se tudi po tujih trgih,« napoveduje Leskovec. Predvideva, da bodo prve tuje kupce našli na balkanskih trgih, v drugem koraku pa na Madžarskem, v Italiji in Avstriji. Na tuje trge bi se sprva širili s franšizingom.

Pet večjih sistemov v šestih letih

Do leta 2020 bi radi v Sloveniji in sosednjih državah postavili vsaj pet večjih komercialnih akvaponskih sistemov, ki bi prinesli nova delovna mesta in nov vir naravno pridelane hrane. Računajo, da bodo za uveljavljanje na trgu trdo delali dve leti, in upajo, da jim bodo referenčni projekti prinesli nova naročila. Če se jim uresničijo načrti, naj bi leta 2016 ustvarili več kot pol milijona evrov prihodkov. »Akvaponika bo v desetih letih povsem zamenjala hidroponiko, ker je sonaravna in povrhu še cenejša pridelava, medtem ko hidroponika za hranila rastlin uporablja sintetična mineralna gnojila,« verjame Matej Leskovec.

Idejo za akvaponsko pridelavo hrane je dobil pri poskusih vrtnarjenja v stanovanju. Akvaponika ga je navdušila, ker ne uporablja sintetičnih gnojil.

Avtorica: Petra Šubic

Članek je bil objavljen 24. decembra 2013 na Finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...