So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Izdelek, predstavljen na Kickstarterju, izdelujejo v dveh izmenah

Čas branja: 2 min
24.12.2013  12:17  Dopolnjeno: 24.12.2013 12:18
Izdelek, predstavljen na Kickstarterju, izdelujejo v dveh izmenah

Povpraševanje po obesku chipolo je po kampanji na Kickstarterju preseglo vsa pričakovanja. Trboveljska ekipa pričakuje, da bodo prihodnje leto odposlali do 150 tisoč naprav na mesec, v ta namen bodo tudi na novo zaposlovali.

Ekipa Chipola iz Trbovelj se je pred časom proslavila z izjemno uspešno kampanjo na platformi za množično financiranje Kickstarter, kjer so ciljali na 15 tisoč dolarjev, zbrali pa so jih skoraj 300 tisoč. Svetovni javnosti so se predstavili z napravo v obliki obeska za ključe, ki nam z najnovejšo modrozobo tehnologijo in mobilno aplikacijo pomaga najti izgubljeni predmet.

Po končani kampanji se je po besedah Tadeja Jevševarja, člana ekipe, pravo delo šele dobro začelo. V decembru morajo odposlati dobrih osem tisoč chipolov, ki so jih obljubili podpornikom na Kickstarterju. »Smo na dobri poti, da ljudje naprave prejmejo do božiča,« je povedal.

chipolo
Proizvodnjo elektronskih obeskov chipolo so organizirali z dvema podizvajalcema. Foto: Chipolo

Naročila večinoma iz ZDA in Azije

Plastično ogrodje za chipolo izdeluje podizvajalec v Kopru, elek­troniko pa podjetje Dat con s Polzele. Dnevno v Trbovlje tako prispe do dva tisoč naprav, vsako posebej nato preverijo in primerno zapakirajo. Prejšnji teden so prvi chipoli krenili na pot po svetu, največ jih bodo odposlali v ZDA, Azijo, Avstralijo ter v Nemčijo in Francijo. Decembra jih bodo sicer prejeli zgolj tisti, ki so napravo podprli na Kick­starterju, kljub temu pa je chipolo že mogoče naročiti prek spleta, a boste morali nanj počakati do konca januarja oziroma do februarja. »Povpraševanje je neverjetno. Sprva smo načrtovali, da bo za proizvodnjo potrebno štiri ure na dan, zdaj naša partnerska podjetja naprave izdelujejo v dveh izmenah,« je navdušen Jevševar.

Pridobljena sredstva bo ekipa vložila izključno v proizvodnjo, ki je zdaj še ne mislijo prevzeti nase, čeprav sogovornik ne izključuje, da bi v prihodnosti tudi sami izdelovali naprave, če se bo to izkazalo za bolj učinkovito. Za prihodnje leto načrtujejo, da bodo vsak mesec lahko odposlali od sto do 150 tisoč chipolov, veliko pa je odvisno tudi od prihodnjih dogovorov z morebitnimi partnerji. »Smo v pogovorih z vrsto distributerjev s področja prodaje pripomočkov za pametne telefone. Ne moremo niti slediti številu klicev,« je povedal Jevševar in dodal, da se dogovarjajo tudi z nekaterimi investitorji. S skupino velikih ameriških podjetij se bodo tako srečali na prihajajočemu dogodku Consumer Electronic, ki bo potekal v Las Vegasu. O prodaji podjetja pa po besedah sogovornika v ekipi (še) ne razmišljajo.

Kadrovska širitev

Po drugi strani pa zelo resno razmišljajo o kadrovski širitvi podjetja. Načrtujejo zaposlitev tako starejših delavk za pakiranje chipolov kot mlajših inženirjev elektrotehnike in računalništva, saj za prihodnje leto predvidevajo razvoj novih programskih in fizičnih nadgradenj, med njimi denimo gumijastega obroča, ki bo napravi zagotavljal vodoodpornost. »Imamo pa tudi ideje za nove izdelke, ki bodo prav tako temeljili na tehnologiji blue­tooth,« načrte za prihodnost razkriva Jevševar.

O chipolu pišejo tudi indijski mediji

Denarja podpornikov s Kick­starterja ekipa še nima na svojih računih. Jevševar pojasnjuje, da tega za zdaj še hrani poslovni partner iz ZDA, prek katerega so se prijavili na Kick­starter, pričakujejo pa, da ga bodo prejeli januarja.

V prihodnjih mesecih sicer ne načrtujejo dodatnega oglaševanja izdelka, saj je po besedah sogovornika Kickstarter opravil svoje delo pri širjenju glasu o chipolu, časopisni članki o njihovi rešitvi se tako še vedno nenapovedano pojavljajo na vseh koncih sveta. »Pred kratkim smo zasledili vest o chipolu v nekem indijskem mediju. Sicer pa so nas predstavljali po vsem, tudi na velikih ameriških televizijah«.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...