So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Tehnološki trendi za leto 2014

Čas branja: 2 min
18.12.2013  11:51  Dopolnjeno: 18.12.2013 11:55
Tehnološki trendi za leto 2014

Analitiki pri raziskovalni hiši Gartner so v ospredje postavili deset strateških tehnoloških smernic, ki bodo vplivale na poslovanje podjetij v letu 2014; povzemamo nekaj pomembnejših.

Pri Gartnerju s pojmom »strateška tehnologija« označujejo (1) zrelo tehnologijo, ki prehaja v fazo široke uporabe, (2) povsem novo tehnologijo, ta lahko pomeni prednost za podjetja, ki jo prva uporabijo, ali pa (3) tehnologijo, ki popolnoma spremeni razmerja moči na trgu v naslednjih petih letih. Podjetja morajo predvideti posledice takšnih tehnologij v svojih dolgoročnih strateških načrtih, pravijo pri Gartnerju. Na proizvodna podjetja bo odločilno vplival razvoj na področju informacijskih tehnologij, pametnih strojev in 3D-tehnologije izdelave.

1. Raznolikost mobilnih pametnih naprav in upravljanje

Število računalnikov in mobilnih naprav, s katerimi bomo komunicirali, se bo hitro povečevalo, to pomeni več pritiska na informacijske oddelke in finance v podjetjih. Pripraviti je treba jasno politiko, kaj je in kaj ni dostopno za uporabnike, ki s svojimi napravami vstopajo v informacijske sisteme podjetij.

2. Aplikacije

Pri Gartnerju napovedujejo, da bo v letu 2014 javascript (programski jezik, ki ga je razvil Netscape, da bi programerjem pomagal pri ustvarjanju interaktivnih spletnih strani) toliko izboljšan, da bosta HTML5 in brskalnik postala glavno okolje za razvoj aplikacij za podjetja. Število aplikacij za pametne naprave bo naraščalo, obseg drugih aplikacij pa se bo krčil.

3. Internet stvari, ljudi, prostorov

V splet je poleg osebnih računalnikov in prenosnih naprav povezanih vse več drugih naprav v podjetju, poleg tega pa tudi avtomobili, televizije in drugi izdelki. Večina podjetij in prodajalcev tehnoloških rešitev še raziskuje možnosti razširjenega interneta za boljšo organizacijo dela. V internet bodo povezani ljudje, stvari, informacije in prostori. Podjetja naj se ne omejujejo na uporabo interneta stvari (strojev in proizvodnje), temveč naj povezujejo vse modele. O tem obširneje pišemo tudi v članku Ko internet stopi skozi zaslon v realni svet.

4. Rešitve v oblakih

Čedalje bolj se bomo odmikali od naprav in postajali odvisni od storitev v oblakih, pomembni bodo osebni oblaki.

5. Pametni stroji

Do leta 2020 se bo razmahnilo število pametnih strojev, inteligentnih osebnih asistentov in svetovalcev, kot je denimo računalnik IBM Watson. Vse več bo naprednih rešitev, kot so denimo vozila brez voznika. Razmah pametnih strojev bo težnja, ki bo najbolj spremenila zgodovino informacijskih tehnologij, napovedujejo pri Gartnerju. Stroji bodo postopoma prevzemali opravila, za katera je do zdaj veljalo, da jih lahko opravljajo le ljudje. Posamezniki in podjetja bodo vse več vlagali v razvoj pametnih strojev.

6. 3D-tiskanje

Obseg prodaje 3D-tiskalnikov po svetu se bo v letu 2014 povečal za 75 odstotkov, leta 2015 pa se bo trg podvojil. Zadnjih 20 let so v industrijskih podjetjih uporabljali zelo drage stroje za »dodajalne tehnologije«, proizvajalci strojev pa zdaj dajejo na trg naprave za 50 tisoč dolarjev. Najbolj preproste 3D-tiskalnike z omejeno uporabnostjo naj bi bilo mogoče kupiti že za 500 dolarjev. Tehnološki razvoj na področju 3D-naprav je hiter, razvijajo tudi nove materiale za 3D-tiskanje, to pomeni nižanje stroškov za razvoj izdelkov, prototipov in maloserijsko izdelavo.

Avtorica: Nataša Koražija

Članek je bil 18. decembra objavljen na Finance.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...