So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Lean startup postaja nova splošna managerska teorija

Čas branja: 2 min
12.12.2013  11:56
Lean startup postaja nova splošna managerska teorija

lean leadership lessons
Avtorica: Lynne Cazaly

"Če v Evropi ne posvojimo Lean startupa kot standarda inoviranja, smo zaj....li," je bilo možno prebrati v enem izmed tvitov,  ki so krožili po tvitosferi v začetku tega tedna kot odziv na konferenco Lean Startup, ki je potekala 9. in 10. 12 v San Franciscu. Slovenski mladi podjetniki, ki si niso uspeli konference ogledati v živo so to lahko storili v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju in Zavodu Mladi podjetnik, kjer je podjetje 30Lean neposredni prenos Lean startup konference iz San Francisca.

Od NVO do proizvajalcev avtomobilov

Tokratna konferenca je prikazala, kako se je Lean startup način dela razširil iz čistih startupov na velika podjetja, v največje javne ustanove, kot je šolstvo, v znanost, neprofitne organizacije, v avtomobilsko industrijo in celo na zelo natančno regulirano medicino.

Bistvo Lean startup pristopa je hitro in učinkovito izboljševanje in inoviranje izdelkov, storitev in poslovnih modelov, je neprestano iskanje problemov/priložnosti in njihovo odpravljanje/izkoriščanje, je prilagajanje potrebam in željam kupcem in potrošnikom z doslednim testiranjem posameznih elementov ponudbene vrednosti, je znanstveno obvladovanje negotovosti, ki jo predstavlja vsaka nova ideja.

Ko General Electric razume Lean

Vrhunec prvega dne je bil pogovor s predstavniki vodstva ene največjih svetovnih družb, General Electric, kjer so v okviru projekta FastWorks že v prvem letu z Lean Startup pristopi "izobrazili" skoraj tisoč  menedžerjev in zagnali 100 FastWorks projektov. Njihova ambicija je v letu 2014 v program vključiti 5.000 vodij in lansirati več sto novih projektov na vseh področjih. Lean startup vpeljujejo v razvoj gospodinjskih aparatov, medicinskih naprav in celo v interne procese, kot je npr. kontroling. Postati želijo vitkejši, hitrejši in bližje potrošnikom.

Ena zanimivejših idej družbe Intuit (22-ti najbolj zaželeni delodajalec v ZDA, ki nudi programske rešitve za mala podjetja, osebne finance in davke), je strukturiranje poslovanja v treh "horizontih":(1) izdelki, ki pospešujejo aktualni posel, (2) novo-prihajajoče ponudbe, (3) potencialno izvedljive opcije v prihodnosti. Vsak horizont ima svojo logiko in svoj set virov, med katerimi so najpomembnejši ljudje, ki pa se praviloma ne selijo med horizonti - so "izvrševalci" ali "adrenalinci" ali "raziskovalci".

Inovatorji v belem

Izstopali sta še dve zgodbi o vpeljevanju Lean startup načel v medicino. Za medicino namreč velja, da je razvoj novih zdravil in opreme vse daljši in dražji, delno zaradi regulative, predvsem pa zaradi zaprtosti industrije, zato so se zelo načrtno lotili "razbijanja" obstoječe prakse z Lean startup filozofijo. Naprednejše organizacije že vpeljujejo bolj neposreden pristop razvijalcev k izvajanju znanstvenih in kliničnih raziskav (www.emeraldtherapeutics.com/) ter hitro predhodno preverjanje vseh spremenljivk neposredno pri kupcih in uporabnikih, preden nastopijo kakršne koli večje investicije, seveda ob upoštevanju medicinske regulative (www.ucsf.edu/).

Eric Ries, oče in aktualni motor Lean startup gibanja je podal izjavo, da se z Lean startupom napoveduje "nova splošna managerska teorija". Postalo bo nesprejemljivo, če ne spreminjaš. Najprej sebe, seveda.

Avtorja: Matej Golob, Lojze Bertoncelj, 30Lean

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...