So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Internet of things: Z enim dotikom na iPad do popolnega nadzora hiše

Čas branja: 2 min
11.12.2013  09:29
Internet of things: Z enim dotikom na iPad do popolnega nadzora hiše

Tadej Muršič
Tadej Muršič

"Applova tablica je platforma, ki lahko v stavbi nadomestila termostate, stikala za svetila, žaluzije in ostale naprave hišne avtomatike."

Obstoječi sistemi za upravljanje stavb po mnenju Tadeja Muršiča iz mariborskega podjetja Menerga niso uspeli rešiti ključnega problema hišne avtomatizacije. "Povezujejo namreč preveč naprav, nudijo preveč možnosti, preveč izbire nastavitev, a zaradi tega niso boljše, saj upravljanje postane prezapleteno," pojasnjuje idejni vodja projekta.

S to miselnostjo v glavah so se v podjetjih Menerga in Andivi osredotočili na razvoj izdelka, ki temelji na preprostosti in učinkovitosti uporabe ter "razume končnega uporabnika".  Sistem za upravljanje stavb VIA tako združuje vse sisteme in podsisteme digitalne regulacije ter jih skladišči v oblaku, do podatkov pa uporabnik dostopa prek iPad aplikacije. Z izdelkom lahko med drugim reguliramo temperaturo, svetlobo, žaluzije, prav tako lahko uporabnik upravlja z garažnimi vrati ali nadzira vrednost ogljičnega odtisa v hiši .

Z enim dotikom do boljšega izkoristka energije

Sistemi hišne avtomatizacije niso nič novega, a po besedah Muršiča njihovo rešitev od konkurence loči zgoraj opisano vodilo po preprostosti. Ob tem sogovornik izpostavlja še ostale funkcionalnosti sistema, kot je denimo "energetska hibernacija". Ta omogoča varčevanje z enim samim dotikom na zaslon. Stavba samodejno opravi ustrezne aktivnosti, kot so znižanje temperature, izklop svetil in odgrinjanje žaluzij in s tem optimizira porabo energije.

Idejo so v ekipi dobili leta 2008, ko je Apple tretjim podjetjem omogočil sodelovanje z  lastnimi aplikacijami v njihovem ekosistemu, dokončno pa se je oblikovala, ko je izšel iPad. "Applova tablica je platforma, ki lahko v stavbi nadomestila termostate, stikala za svetila, žaluzije in ostale naprave hišne avtomatike," poudarja Muršič in ob tem dodaja, da bodo rešitev tržili s pomočjo mednarodnih distributerjev.

Ciljajo na vile, poslovne stavbe in hotele

Sistem VIA je v prvi vrsti namenjen prestižnejšim hišam, vilam in nestanovanjskim objektom kot so poslovne stavbe ali hoteli, z rešitvijo pa želijo prodreti na globalni trg. "VIA v Sloveniji in državah bivše Jugoslavije ne more uresničiti svojega potenciala. Primarno tako načrtujemo širitev poslovanja na Zahodno Evropo, Kanado in ZDA, vendar želimo razvoj in vizijo izdelka narekovati iz Slovenije," pravi sogovornik.

Cena sistema je sicer odvisna od velikosti stavbe in uporabnikovih želja. iPad aplikacija je na voljo brezplačno, plačljivo pa je določanje parametrov stavbe, programiranje sistema in shranjevanje podatkov v oblaku.

"Želimo, da bo VIA postala prva izbira"

In načrti za prihodnost? Muršič si želi, da bodo čez tri leta prisotni na vseh ključnih platformah tablic in telefonov, na dolgi rok pa v ekipi upajo, da bo VIA postal prva izbira pri sistemih za avtomatizacijo prestižnih stanovanj in večjih nestanovanjskih stavb.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...