So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Evropski denar: Erasmus+ nepovratna sredstva za večjo zaposljivost več kot štirih milijonov ljudi

Čas branja: 2 min
05.12.2013  15:16
Evropski denar: Erasmus+ nepovratna sredstva za večjo zaposljivost več kot štirih milijonov ljudi

Evropski parlament je minuli teden sprejel program Erasmus+ in zagotovil 40-odstotno povečanje proračuna v primerjavi z zdajšnjimi programi. To kaže zavezanost EU k izobraževanju in usposabljanju.

Erasmus+ bo prav tako prispeval k boju proti brezposelnosti mladih, saj jim bo dal priložnost, da z izkušnjami iz tujine izboljšajo svoje znanje in spretnosti.

Novi program Erasmus+ združuje vse zdajšnje programe EU za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport, vključno s programom Vseživljenjsko učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programom Mladi v akciji in petimi programi za mednarodno sodelovanje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink, Jean Monet in program za sodelovanje z industrializiranimi državami). Tako bodo kandidati lažje razumeli priložnosti, ki so jim na voljo, druge poenostavitve pa bodo omogočile lažji dostop.

Namen

Namen sedemletnega programa je izboljšati spretnosti in zaposljivost ter podpirati posodobitev sistemov za izobraževanje, usposabljanje in mlade. Za to bo na voljo proračun v višini 14,7 milijarde evrov, kar je 40 odstotkov več kot do zdaj. Več kot štiri milijone ljudi bo prejelo podporo za študij, usposabljanje, delo ali prostovoljno delo v tujini, med njimi dva milijona visokošolskih študentov, 650 tisoč dijakov poklicnega in strokovnega izobraževanja in vajencev ter več kot 500 tisoč mladih na izmenjavi in prostovoljnem delu v tujini.

Študenti, ki bi radi celoten magistrski študij opravili v tujini, za kar so nacionalna nepovratna sredstva ali posojila redko na voljo, bodo lahko izkoristili novo jamstveno shemo za posojila Evropskega investicijskega sklada. Erasmus+ bo zagotovil tudi sredstva za učitelje, vodje usposabljanj, mladinske delavce ter partnerstva med univerzami, višjimi šolami, šolami, podjetji in nepridobitnimi organizacijami.

Erasmus+ in šport

Erasmus+ prvič vključuje tudi proračunsko vrstico, namenjeno športu. Približno 265 milijonov evrov bo v prihodnjih sedmih letih namenjenih evropski razsežnosti v športu, ki se bo razvijala z odpravljanjem čezmejnih težav, kot sta vnaprejšnje dogovarjanje izidov tekem in doping. Program bo podprl tudi čeznacionalne projekte, ki vključujejo organizacije amaterskega športa, na primer s spodbujanjem dobrega upravljanja, socialne vključenosti, dvojnih poklicnih poti in telesne dejavnosti za vse.

Vrste ukrepov

Program Erasmus+ bo torej podpiral tri glavne ukrepe:

  • Ključni ukrep 1: Učna mobilnost posameznikov;

  • Ključni ukrep 2: Sodelovanje za inovacije in dobre prakse;

 • Ključni ukrep 3: Podpora za reformo politik.

Poleg aktivnosti znotraj treh glavnih ukrepov sta vključena še dva povsem nova elementa:

  • shema garancij za posojila za študij magistrske stopnje in

 • vzpostavitev 400 »koalicij znanja« in »koalicij sektorskih znanj« (koalicije znanja so obsežna partnerstva med visokošolskimi institucijami in podjetji, ki spodbujajo ustvarjalnost, inovativnost in podjetništvo, ki jih ponujajo nove priložnosti za izobraževanje in kvalifikacije).

Poenostavitev

Sestava programa Erasmus+ bo poenostavljena in je bila pripravljena predvsem z mislijo na končnega uporabnika. Poenostavitve so:

  • poenotenje pravil (en Vodnik za prijavitelje),

  • do uporabnika prijazne e-prijavnice in e-poročanje,

  • vsa mobilnost prek institucij,

  • poenostavljena in poenotena metoda izračuna dotacij (stroški na enoto - unit costs),

 • večja vloga nacionalnih agencij s povečanjem odgovornosti za zagotavljanje kakovosti in za širjenje ter uporabo rezultatov.

Program se bo začel izvajati januarja prihodnje leto.

Avtorica: Eva Srdoč

Članek je bil objavljen 3. decembra na Finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...