So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

7. Start-up Cafe: S tem, ko pomagaš drugim, pomagaš tudi sebi in svojemu podjetju

Čas branja: 2 min
04.12.2013  10:00  Dopolnjeno: 04.12.2013 10:56
7. Start-up Cafe: S tem, ko pomagaš drugim, pomagaš tudi sebi in svojemu podjetju

Kako lahko s podjetniško aktivnostjo oblikujemo lepšo prihodnost za širšo skupnost, je bila tokratna tema Start-up Cafeja, ki se je danes odvil v ljubljanski kavarni Sputnik. Svoje znanje in izkušnje so delili Matevž Slokar, Alja Isaković in Tomaž Frelih.

naslovnica startup caffe
(z leve) Matevž Slokar (S-projekt), Alja Isaković (Rails Girls & CubeSensors) in Tomaž Frelih (start-up šola Hekovnik)

Kakovost in cena

Matevž Slokar, ustanovitelj Zavoda S - projekt, mladim ponuja gostinsko delo, pri tem pa združuje znanja s področja podjetništva in pridobivanja drugih mehkih veščin. Njegov cilj je mlade razviti v samostojne in ambiciozne posameznike.

Slokarjevo sporočilo je preprosto: vse kar delaš, delaj z veseljem, denar bo temu sledil. "Ne gre zgolj za to kar prodaš, pomembno je tudi, kako delaš. Dobavitelja denimo ne smeš izkoriščati in mu ne plačevati. Če mu pomagaš, da bo tudi sam preživel, bomo na koncu vsi živeli bolje," je zbranimi delil svojo modrost.

S Projekt deluje leto in pol, trenutno pa je prek projekta zaposlenih 27 ljudi ter 12 zunanjih sodelavcev. Vsak dan na treh lokacijah postrežejo okoli tisoč obrokov. Kljub temu, da gre za socialno podjetje, Slokar opozarja, da morata biti na prvem mestu vedno kakovost in cena. "To, da smo socialno orientirani, nam pri pogajanjih s partnerji pomaga zgolj za deset odstotkov," je še dejal in ob tem dodal, da o svojem delu ne razmišlja kot  o dobrodelnosti.

Naveličana, da je bila edina ženska v svetu start-upov

Tudi Alja Isaković, organizatorja projekta Rails Girls in star-up mentorica, o svojem delu ne razmišlja kot o dobrodelnosti. Njeno delo je usmerjeno v izobraževanje deklet na področju računalništva oziroma programiranja. "Naveličana sem tega, da sem dogodkih edina pripadnica ženskega spola. Lani smo tako organizirali prvo delavnico. Pričakovali smo okoli 20 prijav, a smo jih zgolj v nekaj urah dobili več kot sto," je dejala. Isakovićeva je tudi pobudnica Evropskega tedna programiranja, prejšnji teden se je po Evropi tako odvilo čez 300 dogodkov na temo računalniškega izobraževanja žensk. "Sedaj razmišljam, kako bi zadeva postala bolj trajnostna," je dodala. Na okrogli mizi je še izpostavila, da ne gre zgolj za učenje programiranja, temveč tudi za spremembo mišljenja. S tem po njenih besedah ekosistemu vračajo veliko več kot zgolj bolj tehnološko izobražene ženske.

Dobrodelnost?

Tomaž Frelih iz start-up šole Hekovnik mladim podjetjem z izobraževanjem in nasveti pomaga do uspeha na trgu. "Iščemo nove trende, ki ustvarjajo pogoje, da lahko v končni fazi start-up podjetja peljemo tudi v Silicijevo dolino," je dejal.

Frelih je podobno kot Isakovićeva opozoril, da potrebujemo spremembo miselnosti in izpostavil pomembnost znanja in povezovanja. "Več kot daš, več dobiš. Gradnja ekosistema je odvisna od vseh nas," je še dodal. Na vprašanje, ali meni, da je njegovo delo dobrodelno, je Frelih odgovoril, da ne v klasičnem smislu. "Tudi nudenje znanja in izkušenj je lahko dobrodelnost."

[gallery ids="1162,1163,1164,1165,1166,1167,1168,1169,1170,1171,1172,1173,1174,1175,1176,,,,,,"]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...