So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Ravnatelji prijavite vaše šole: Mlade bomo učili o denarju

Čas branja: 2 min
29.11.2013  11:48
Ravnatelji prijavite vaše šole: Mlade bomo učili o denarju

V osnovnih in srednjih šolah bomo začeli poučevanje dijakov in učencev o osebnih financah prek krožka Mladi in denar; ravnatelji in učitelji danes je zadnji dan za prijavo vaših šol.

Do sedaj se je na izvajanje krožka finančnega opismenjevanja mladih prijavilo 57 osnovnih in srednjih šol ter 72 učiteljev. "Nad odzivom smo zelo navdušeni. To je tudi potrditev, da šole želijo nuditi svojim učencem in dijakom nekaj več - praktično in za življenje uporabno znanje ter mladim tako olajšati pot v samostojnost," je ob tem povedal Matjaž Nidorfer, urednik revije Moje finance in pobudnik ideje finančnega opismenjevanja. Krožek se bo v šolskih klopeh začel izvajati z novim šolskim letom.

Bi pustili otroku za volan avtomobila brez tečaja in izpita? Verjetno noben odgovoren starš tega ne bi storil. Podobno je z upravljanjem denarja, a za to pri nas ni tečajev niti izpitov. V osnovni šoli se sicer nekaj malega govori o osebnih financah v okviru dveh predmetov, kar je premalo. Zato je naloga vsakega starša, da otroke sam uči »finančne vožnje«. Večina te naloge, žal, ne opravi dobro. Finančna pismenost Slovencev je namreč slaba oziroma le za šolsko oceno zadostno, je pokazala raziskava Mojih financ v sodelovanju s tržnorazi­skovalnim podjetjem Ipsos. Najslabše so se izkazali prav mladi v starostni skupini med 18. in 29. letom. Da je znanje slabo, priznava tudi država sama. Vse to pa se da spremeniti.

Krožek Mladi in denar

skaza_tanja_igor1_xx
Tanja in Igor Skaza, 100. najbogatejša Slovenca; devet- in 5-letni sin:

"Otroke je treba zgodaj naučiti razpolagati z denarjem in jim naložiti to odgovornost. Starejši sin je prvo žepnino dobil pri petih letih - prejema 15 evrov na mesec, mlajši že pred petim letom. Vesta, koliko stane kakšna igrača in ali se jo splača kupiti. Denar lahko prislužita s hišnimi opravili, vrtnarjenjem, pozimi s kidanjem snega."

Da dvignemo raven finančne pismenosti, je treba začeti že pri mladih. Zato v prihodnjem šolskem letu pripravljamo krožek finančnega opismenjevanja mladih v osnovnih in srednjih šolah. Namenjen bo učencem višjih razredov in dijakom, torej v starosti med 13 in 18 let. In kaj bodo na krožku izvedeli? Kako zaslužiti denar, preživeti mesec z žepnino, privarčevati za nakup novega telefona, potovanje po svetu, kako na študij v tujino, izbrati poklic, odpreti podjetje, zakaj plačevati davke, kako se obvarovati pred finančnimi goljufijami ... Tematike so zanimive, predvsem pa praktične, saj bodo reševale vsakodnevne mladostniške izzive in težave. Pomagale bodo tudi marsikateremu odraslemu.

sandi češko studio moderna
Sandi Češko, najbogatejši Slovenec; dve hčerki srednješolki:

"Poskušamo dajati zgled, da je treba veliko in ustvarjalno delati, živeti pa zmerno in preudarno."

Foto: Irena Herak

Kako bo potekalo?

Krožek Mladi in denar bodo vodili učitelji na tistih šolah, ki se bodo zanj odločile. Na katerih šolah bo to, odločajo ravnatelji. Rok za prijavo je do konca novembra. Prvo izobraževanje učiteljev bo že januarja 2014, v prihodnjih mesecih vsaj še tri. Učili se bodo pod pokroviteljstvom osebnih finančnih svetovalcev Mitja Vezoviška, Sama Lubeja in Tine Puncer ter kadrovske strokovnjakinje Laure Smrekar. V ta namen so zanje pripravili tudi priročnik z 22 poglavji. »Mučilo me je, kako bo priročnik Mladi in denar deloval v praksi, zato sem ga preizkusil doma na 13-letniku. Želi si nov telefon, zato sem mu postavil izziv - zasluži in si ga kupi. Lotil se je čiščenja avtomobila, nad čemer se je prej vedno zmrdoval, spravil se je k prodaji kolesa, ki ga ne potrebuje več ... poleg opravil, ki jih sicer mora opraviti kot družinski član. Postal je aktiven, samo zato, ker je imel pred sabo jasni cilj,« opisuje Matjaž Nidorfer, urednik revije Moje finance in pobudnik ideje finančnega opismenjevanja v šolah.

Vsebina krožka bo dopolnjena s spletnimi vsebinami ( mojefinance.finance.si/mladi ), posebno mesečno prilogo Mladi in denar, raznimi nagradnimi natečaji, ugankami, izzivi, vse skupaj bo mogoče spremljati tudi prek Facebook profila Mladi in denar.

Avtorica: Marja Milič

Članek je bil objavljen 30. novembra na finance.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...